English

 Masa tenisi forumuna katılın, fikirlerinizi belirtin

 

  Altın Web Ödülü

Ankara'da

Masa tenisi Dersi verilir.

Ayrıca herkese oynama imkanı.

Tufan Yalçın

yalcin.tufan@gmail.com


 

Sıkça sorulanlar

 

SIKÇA SORULANLAR

 

BÖLÜM 1

Bir raket ne kadar büyük olabilir?

Her boy geçerlidir. Gösterilerde 7.5 x 7.5 cm lik raket kullandığım gibi fırın küreği boyunda raketleri de kullandım. Her ikisi de kurallara uygun. Raket düz, bükülmeyen bir malzemeden yapılmış ve her tarafı aynı kalınlıkta olduğu sürece herhangi bir boyda, şekilde veya ağırlıkta olabilir.

Raketimde en kalın lastiği kullanmak istiyorum. Paddle Palace'daki en kalın lastiğin 2.5 mm olduğunu farkettim. Bundan daha kalın lastik kullanmak kurallara uygun mudur ?

Sandviç şeklindeki (tırtılları içeride veya dışarıda lastik + sünger) lastiğin izin verilen maksimum kalınlığı 4.0 mm dir. Paddle Palace'daki lastiklerin süngerleri 2.5 mm veya max kalınlığındadır. Bu da ITTF kurallarına göre izin verilen en kalın süngerdir. 2.5 mm lik süngerin üzerine lastiğin kalınlığını da eklediğiniz zaman kalınlığın maksimum 4.0 mm olması gerekmektedir. Ek olarak lastiğin tek başına kalınlığı süngersiz olarak ölçüldüğünde 2.0 mm den fazla olamaz.

Ben fiberglasdan yapılmış bir raket kullanmak istiyorum. Bu kurallara uygun mudur ?

Bir raket toplam kalınlığın %7.5 uğunu geçmeyecek şekilde kısmen fiberglas (veya kısmen carbon fiber veya sıkıştırılmış kağıt) dan oluşabilir.   Bu kısmın kalınlığının da 0.35 mm yi geçmemesi gerekir. Tahtanın toplam kalınlığının en az %75 inin tabii ağaç olması gerekmektedir.

Aklım karıştı. Maçlardan önce Zamk kullanmak kurallara uygun mudur değil midir ?

ITTF onaylı zamk kullandığınız ve zamk sürme işlemini oyun salonu dışında yaptığınız sürece maçlardan önce zamk kullanabilirsiniz (ITTF daha önceden tüm sıvı zamkların kullanımını yasaklayan kararını değiştirdi). Daha önceki yasağın gerekçesi zamkların içindeki bazı maddelerin teneffüs edilmesi durumunda insan sağlığına zararlı olmasıydı. ITTF onaylı zamklar en tehlikeli maddeleri içermemektedir.

Rakibim topa açılı olarak vurdu. Ben de kendimi masanın yan tarafına doğru yere attım ve yattığım yerden topa vurarak rakibimin sahasına gönderdim. Yalnız top filenin üstünden değil yan tarafından gitti. Sayı kimin olur ?

Tebrikler, sayı sizindir. Topun filenin üstünden gitmesi şart değildir, yan tarafından da gidebilir.

Rakiplerimden birisi maç sırasında devamlı raketini değiştiriyor. Raketlerinde farklı lastikler olduğu için bu da beni oyundan düşürüyor. Bunu yapması kurallara uygun mu ?

Eskiden bu geçerli idi ama artık değil. Oyuncu maça başladıktan sonra raketi kullanılmaz duruma gelmedikçe raketini değiştiremez.

Bir turnuvada ben hazır değilken rakibim servis attı. Hakem de sayıyı rakibime verdi. Bu karar doğru muydu ?

Servisi karşılamaya çalıştınız mı ? Eğer servisi karşılamaya hazır değilseniz topa doğru hamle yapmayın. Eğer hazır değilseniz ve topa hamle yapmazsanız bu bir net (let) olur ve servis tekrarlanır. Eğer servisi karşılamak için hamle yaparsanız o zaman hakem servis atana sayıyı verir. Eğer rakip servisi çabuk kullanmak eğilimindeyse, tavsiyem gerçekten hazır oluncaya kadar servis karşılama pozisyonuna geçmemektir. Bazı oyuncular hazır oluncaya kadar serbest olan kollarını havada tutarak rakibe hazır olmadıklarını belirtirler.

Komşum o kadar kısa servis atıyor ki, topa dokunmasam masanın benim tarafında iki veya üç defa zıplıyor. Ben de top zıpladıktan sonra masanın dışına taşmalı diye servisi geçerli saymıyorum. Kim haklı ?

Komşun haklı. Kısa servis hem geçerli hem de çok etkilidir.

Bir servisde kaç defa net (let) olabilir ?

Masa tenisinde net sayısı sınırsızdır. Servis atan net olmayıncaya kadar servis atmaya devam eder.

Rakibim topu masanın dışına vurdu ve ben de dışarıya giden topu raketimle durdurdum. Rakibim blok kuralından dolayı sayının kendisinin olduğunu söylüyor. Kim haklı ?

Bu sayı 1992 yılında oynansaydı sayı rakibinin olurdu. Fakat Eylül 1983 den beri blok veya vole kuralı geçerliliğini kaybetmiştir. Topu masa sınırlarını geçtikten sonra durdurursanız sayı sizindir.

Maç sırasında top raket yerine raketin sapına çarpıp karşı tarafa gitti. Rakibim de bu topu ıskaladı. Sayı kimindir ?

Sayı sizindir. Top raket veya raket elinin bilekten alt kısmında herhangi bir yere çarparsa sanki raketle vurmuş gibi geçerlidir.

Raketin her iki tarafındaki lastiklerin rengi neden farklıdir ?

1988 yılında açıklanan USATT ve ITTF kuralına göre kullanılan lastik raketin bir tarafında kırmızı, diğer tarafında ise siyah olmalıdır. Bu kural junk olarak tabir edilen ve karşıya anormal toplar atan uzun tırtıl ve anti gibi lastiklerin yaygınlaşması üzerine konmuştur. Birbirinden çok farklı özelikte lastikle oynayan oyuncular hangi taraftaki lastikle vurduklarını çok iyi gizleyebiliyorlardı. Bu kural değişimi ile rakipleri ve seyircilerin raketin hangi yüzü ile vurulduğunu daha kolay takip etme imkanları olmuştur.

Birkaç yıl ara verdikten sonra tekrar oynamaya başladım. Eskiden oyuncuların üzerinde en fazla küçük bir amblem olan siyah veya koyu renkli giyecekler giymeleri gerekiyordu. Şimdi beyaz ve sarı renkliler de dahil olmak üzere, üzerinde desenleri olan her türlü giyeceklerin giyildiğini görüyorum. Turnuvalarda ne tür giyecekler geçerli ?

Bir t-shirt veya gömlek kullanılan topun renginden kesinlikle farklı olmak kaydıyla herhangi bir renk olabilir. Gömleğin üzerindeki şekil veya harflerin toplam 64 cm2 bir alan ile sınırlı olması gerekmektedir (bunlar bir reklam ise o zaman 24 cm2 ile sınırlı olmaları gerekmektedir).

Her sayıdan sonra kurulanmak kurallara uygun mu ?

Hayır. Kabul edilebilir kısalıkta kurulanmalar her 6 sayıda bir veya son sette 5. sayıdan sonra saha değişiminde yapılabilir.

Genç bir oyuncu ile maç yaparken rakibimin babası maç boyunca sürekli kenardan talimatlar verdi. Kendimi sanki iki kişiye karşı oynuyormuş gibi hissettim. Bu kurallara uygun mu ?

Hayır. Oyuncu antrenöründen ancak set aralarında veya alınan molalarda talimat alabilir.

Rakibimin vurduğu top benim tarafımda masanın yan kenarına çarptı. Sayı kimin olur ?

Top masanın üst köşesine çarparsa, sayı rakibinin olur. Top masanın yan kenarına çarparsa sayı sizin olur. Topun nereye çarptığını topun kenara çarptıktan sonraki gidiş şeklinden anlamak mümkündür.

Bir şut atarken farkında olmadan serbest olan elimi masaya koydum. Hakem vurduğum şutun kurtarılamayacak şekilde sayı olmasına rağmen, sayıyı rakibime verdi. Bu karar doğru muydu ?

Karar doğrudur. Serbest olan elininizi masaya koyarsanız sayıyı kaybedersinız.

Arkadaşım servis atarken topu tamamen ıskaladı. Arkadaşım servisin yeniden atılması gerektiğini söylüyor, ben de aksini. Kim haklı ?

Siz haklısınız. Servis atan topu ıskalarsa sayıyı da kaybeder.

Maç sırasında, top filenin yan demirine çarptı ve karşı sahaya biçimsiz bir açıyla gitti. Bu sayılır mı ?

Evet. Top fileye veya filenin kenar demirine çarparsa oyunda sayılır.

Bir topa vururken rakibim masaya gövdesi ile çarptı. Sayıyı kaybetmesi gerekir mi ?

Rakibiniz masayı yerinden oynatırsa sayıyı kaybeder. Masa yerinden oynamazsa sayıyı kaybetmez.

Oyun sırasında dirseğim kazara fileye dokundu. Sayıyı kaybeder miyim ?

Evet. Vücudun veya giyeceklerin herhangi bir kısmı file ve kenar aksamına dokunursa sayıyı kaybedersiniz.

Kulüpteki bir arkadaşın kötü bir servisi var. Topu raketini olduğu yere kadar havaya atıyor ve top aşağıya düşmeye başlamadan topa vuruyor. Bu geçerli midir ?

Şu anki kurallara göre hayır (eskiden geçerliydi). Geçerli olması için topun önce açık olan avucun içinde durması gerekir. Topun ve raketin masanın seviyesinin üzerinde ve dışında olması ve servis atanın topu yukarıya doğru, falso vermeden en az 15 cm atması gerekir. Topa vurmadan önce de topun aşağıya doğru düşmeye başlaması gereklidir.

Külüpte bir oyuncunun penhold raketinin bir yüzünde onaylı olmayan bir lastik takılı (süngeri anormal derecede kalın). Raketinin diğer tarafında normal bir lastik var. Maçta bu raketini kullanabilir mi ?

Evet, bu raketini maçta kullanabilir. Fakat onaysız lastik tarafı ile topa vurduğu anda sayıyı kaybeder.

Ayrıca, raketin bir tarafı kullanılmasa bile siyah-kırmızı kuralına uymak zorundadır. Mesela, penhold raketin boş olan tahta tarafı, diğer tarafta takılı olan lastiğin aksi renginde (siyah veya kırmızı) olmalıdır. Paddle Palace'da bunun için boyalı tabakalar vardır.

Copyright Paddle Palace

  

BÖLÜM 2

Lastik tahtaya yapışmıyor, sorun ne olabilir ?

Sorununuz muhtemelen kullandığınız zamkdadır. Yapıştırmadan önce 2 defa zamk sürmeyi deneyin. Önce lastik ve tahtaya bir kat zamk sürün. İyice kuruduktan sonra her ikisine de ikinci kat zamk sürün ve kurumasını bekleyin. Ondan sonra yapıştırmayı deneyin.

Teklerde maç yaparken servis atan oyuncu topu karşı sahanın herhangi bir yerine atabilir mi, yoksa sadece çapraz olarak atmalı mı ?

Teklerde servis atan oyuncu topu, istediği yerden karşı sahanın istediği yerine atabilir.

Çiftlerde servis atma dönüşümü nasıl oluyor ?

Farzedelim ki çiftler maçı yapıyorsunuz ve oyuncular A, B, C, ve D olsun. Başlangıçta oyuncu A servis atan, Oyuncu C de karşılayan olsun (şekil 1). Sonra oyuncu C servis atar ve oyuncu B karşılar (şekil 2). Daha sonra oyuncu B servis atar ve oyuncu D karşılar (şekil 3). En son olarak da oyuncu D servis atar ve oyuncu A karşılar (şekil 4). Sonra tekrar şekil 1 deki gibi başa dönülür ve devam eder. Çiftlerde servis daima sağ tarafdan karşıya çapraz olarak atılır.

Şekil 1

Şekil 2

Şekil 3

Şekil 4

 

Karşı taraftaki oyuncu topu benim sahama attıktan sonra ben topa vuramadan top tekrar karşı sahaya giderse sayı geçerli midir yoksa tekrar edilmeli midir ?

Siz sayıyı kaybedersiniz.

Tekler maçında servis atarken top karşı sahaya geçmeli midir ?

Top önce sizin sahanızda bir defa zıplayıp karşı sahaya gitmelidir.

Oynadığım bazı kişiler servis hatasından sayı kaybedilemeyeceğini söyleyerek zor servisleri atmaya çalışıyorlar. Top dışarı veya fileye gitse de servisten sayı kaybedilmez diyerek tekrar atıyorlar. Bunun doğrusu nedir ?

Kuralın doğrusu serviste hata yaptığınız an sayı karşı tarafındır.

Bir kulüp oyuncusu için nasıl bir raket tavsiye edersiniz ?

Her seviyede oyuncular için çeşitli raketler vardır. Öncelikle oyun stilinizi tanımlayıp ona uygun bir raket veya tahta lastik kombinasyonu seçmelisiniz. 

Servis sırasında top karşı sahanın kenarına değip yere düşerse sayıyı kim kazanır ?

Servisi atan kazanır.

Çiftler maçında topu kimin karşılayacağını rakip takıma söylememiz gerekiyor mu ?

Maçın başında servisi atana/karşılayana karar verip bunu hakeme söylemeniz gerekir.

Servis atarken veya oyun sırasında top file direğinin dışından karşı sahaya giderse ne olur ?

Top file direğinin dışından gidebilir, bunun bir sakıncası yoktur.

Top masaya değmeden havadayken vole vurabilir miyim ?

Hayır. Topa masaya değmeden vole vurursanız sayıyı kaybedersiniz.

Masanın kenarlarındaki beyaz çizgiler oyuna dahil midir yoksa oyun dışı mıdır ?

Beyaz çizgiler oyuna dahildir.

Top masanın tam köşesine değip açısını değiştirirse sayı kimindir ?

Sayı topa vuranındır.

Servis atarken topun havaya doğru atılması gerekiyor mu ?

Evet. Top havaya doğru yaklaşık 15 cm yüksekliğe atılmalıdır.

Oyun sırasında topun filenin üzerinden geçmesi gerekir mi yoksa karşı sahaya gitmesi koşuluyla filenin üzerinden veya yanından gidebilir mi ?

Top filenin üzerinden veya dışından karşı sahaya gidebilir. Her ikisi de geçerlidir.

Rakibim topa vurdu ve top gelip benim raketime çarptı. Sayı kimindir ?

Top masa sınırlarının dışında raketinize çarparsa sayı sizindir.

İyi bir vuruş yaptım ve rakibim topu raketiyle değil de diğer eliyle vurarak benim sahama döndürdü. Bu geçerli midir ?

Hayır geçerli değildir. Sayıyı siz kazanırsınız.

Topa vurmadan önce topun masada bir defa zıplamasını beklemeli miyim ?

Evet. Topun bir defa zıplamasını beklemelisiniz.

Maç nasıl başlar ?

Servis/saha seçimi için para atışı yapılır. Para atışını kazanan servisi veya sahayı seçer.

Bir oyuncu hangi şartlarda sayı kaybeder ?

Servis atan geçerli bir servis atamazsa.
Karşılayan oyuncu topu karşılayamazsa.
Topa vurduğunuzda karşı sahaya gitmez veya fileye giderse.
Oyun sırasında serbest elinizle masaya dokunursanız..
Oyun sırasında vücudunuzun herhangi bir kısmı file düzeneğine dokunursa.
Oyun sırasında masayı yerinden oynatırsanız.
Topa peş peşe iki defa vurursanız.
Top sizin sahanızda peş peşe iki defa zıplarsa.
Çiftlerde bir oyuncu sırası gelmeden topa vurursa.
Topa kendi sahanıza değmeden vurursanız.

Copyright Denis' Table Tennis World

Tercüme :

 

BÖLÜM 3 - E-Posta  ile Gelen Sorular

Masanın boyutları nedir ?

Oyun alanı olarak tanımlanan masanın üst yüzeyi 2.74 m uzunluğunda, 1.525 m genişliğinde ve yerden yüksekliği 76 cm olan bir dikdörtgen şeklinde olacaktır. Oyun alanının yüzeyi 30 cm yüksekten bırakılan nizami bir topu her yerinde 23 cm zıplatan herhangi bir malzemeden olabilir. Oyun alanının yüzeyi her yerinde koyu renkli ve mat olmalıdır. Oyun alanının 1.525 m lik en ve 2.74 m lik boy kenarlarında 2 cm genişliğinde beyaz çizgi olmalıdır. Oyun alanı dikey bir net tarafından enlemesine iki eşit parçaya bölünecektir. Bu net tek parça olarak oyun alanı genişliğini tamamen kaplayacaktır. Çift maçları için oyun alanı diklemesine tam ortadan 3 mm genişliğinde beyaz bir çizgi ile iki eşit parçaya bölünecektir. Bu beyaz çizgi her iki oyun alanında sağ bölümün bir parçası olarak kabul edilecektir.

File yüksekliği nedir ?

Netin üst kısmı, tüm net boyunca, oyun yüzeyinden 15.25 cm yüksekte olmalıdır. Net her iki ucundan bir ip ile 15.25 cm yüksekliğindeki destek direklerine asılacaktır. Destek direklerinin dış limitleri yan çizginin 15.25 cm dışında olmalıdır. Netin alt kenarları, tüm net boyunca, oyun alanına olabildiğince yakın olacaktır. Netin yan kenarları da destek direklerine olabildiğince yakın olacaktır.

Topa raketimle vurup karşı sahaya gönderdim fakat raketim masaya çarptı rakibim sayının kendisinde olduğunu söyledi bende benim. Sayı kimin?

Masayı yerinden oynatmadığınız sürece sayı sizin. Topa vururken sadece masaya çarpıp masayı yerinden oynatırsanız sayı karşı tarafın olur.

Turnuvalarda her oyuncu kendi raketi ile oynayabilir mi ? Yoksa her iki rakip de turnuva yönetiminin belirlediği eşit raketle mi oynar ? Tenis karşılaşmalarında her oyuncu kendi raketi ile oynuyor. Masa tenisi için kural nedir?

Resmi turnuvalarda her oyuncu SADECE kendi raketiyle oynayabilir. Turnuva yönetimi raketi olmayanlara raket vermez. Masa tenisi raketlerinde yüzlerce çeşit farklı özelliği olan lastikler kullanılmaktadır. Atak ve defans lastikleri birbirlerine göre çok farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden aynı tür raketi oyunculara empoze etmek mümkün değildir.

Real Player programını nereden yükleyebilirim ?

Real Player programı RealOne Player olarak değiştirildi. Bu programı aşağıdaki adresten yükleyebilirsiniz :

https://www.real.com/tr

Maç esnasında bir oyuncu gelen topu karşılamak için yaptığı vuruş esnasında raketinin fileyi geçmesi faullu bir hareket midir? Yani kısa düşen ve havalanan bir topa yapılan vuruş sonrası raketin file hizasını geçmesi durumunda herhangi bir faul söz konusu mudur?

Raketin fileyi geçmesi sorun yaratmaz. Raketin veya vücudun herhangi bir yerinin fileye değmemesi gerekir.

Masa tenisi masasının konacağı kapalı alanın en, boy ve yüksekliği ne olmalıdır?

ITTF'in uluslararası müsabakalar için belirlediği MİNİMUM oyun alanı ölçüleri :

En

:

7 metre

Boy

:

14 metre

Yükseklik

:

5 metre

 

 

Son güncelleme tarihi : 06 Kasım, 2002

Copyright © 2001-2006 Ertan Patır

Bu sitenin içeriği kod ve yazılım da dahil olmak üzere, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yeniden yayınlanamaz.

Webmaster :