English

 Masa tenisi forumuna katılın, fikirlerinizi belirtin

 

  Altın Web Ödülü

Ankara'da

Masa tenisi Dersi verilir.

Ayrıca herkese oynama imkanı.

Tufan Yalçın

yalcin.tufan@gmail.com


 

Ayaklarınızı çalıştırın

AYAK ÇALIŞMASI

Larry Thoman'ın yazdığı Newgy 

Robo-Pong 2000 kullanım kılavuzundan alınmıştır

Bu bölüm topa doğru hareket etmede zorluk çekenler için yazılmıştır. Eğer tek bir noktada durarak bir vuruşu sürekli olarak iyi bir şekilde yapıyorsanız fakat hareket ettiğinizde aynı vuruşu tutarlı bir şekilde yapamıyorsanız, ayak çalışması yapmanız gerekir. Ayak hareketlerini öğrenirken anlatılan çalışmaları önce topsuz olarak iyice pekiştirinceye kadar yavaş bir şekilde yapmanız gerekir. Daha sonra robot ile topları masanın değişik yerlerine top attırarak belirli vuruşlarla birlikte çalışmanız gerekir.

Ayak hareketlerinin doğru yapılması iyi bir vuruşun en büyük yardımcısıdır. Ayakları iyi çalışan bir oyuncu vuruştan önce doğru pozisyonu alır ve vuruşunu hazır pozisyonda ve yere sağlam basarak yapar. Bu şekilde tüm vuruşları daha istikrarlı olur ve vuruşlarını daha çabuk ve sert yapabilir. Ayakları iyi çalışmayan bir oyuncu topa yetişmek için uzanır, eğilir ve topa dengesiz bir şekilde vurur. Vuruşları düzensiz, dengesiz ve daha yumuşak olur.

Masa tenisi oynarken çok büyük bir alanı kontrol etmeniz gerekmez, fakat bir noktaya çok hızlı bir şekilde gitmeniz gerekir. Bu yüzden ayak çalışmalarının çoğu bir veya iki kısa adım gerektirir. Tüm ayak çalışmalarında daima dengeli olmak çok önemlidir. Ayak hareketine daima dengeli hazır pozisyonundan başlamanız gerekir.

Vücut ağırlığınızı ayak uçlarınıza getirin ve topuklarınız yere hafifçe değiyor olsun. Omuzlarınız dizlerinizin üzerinde ortalanmış olarak durmalıdır. Herhangi bir aşağı-yukarı hareket yapmadan hazır pozisyonunda rakibin topa vurmasını bekleyin. Rakip topa vurduğu anda vuruş hareketine başlamadan önce topun geleceği noktaya doğru hareket edin. Hareket ederken topa vurmamaya dikkat edin.

Yana doğru hareket ederken, bir, iki veya üç adım atabilirsiniz.

Bir adımlık ayak hareketi normalde kısa mesafeler için, iki adımlık ayak hareketi orta mesafeler için, üç adımlık ayak hareketi ise uzun mesafeler için kullanılır. Bir adımlık ayak hareketi çok sık olarak masada daha geniş bir alanı kontrol etmek için backhand tarafına doğru yapılır. Önce vücut ağırlığı sağ bacağa kaydırılır ve sol bacak daha sola doğru hareket ettirilir. Sağ tarafa doğru bir adım atmak için bunun tersi yapılır. Bir adım ayak hareketinin dezavantajı eğer büyükçe bir adım atıyorsanız adım arasında top gelmesi riskidir. Bu durumda bir sonraki vuruş için hazır pozisyonun geçmek zordur.

İki adımlık ayak hareketi en yaygın olarak kullanılan ayak hareketidir. Forehand tarafınıza atılan toplara forehand vuruşu yapmak için kullanılır. İlk olarak vücut ağırlığı sağ bacağa kaydırılır, sol bacak sağ bacağa doğru çekilir, peşinden de sağ ayak hızlı bir şekilde sağa doğru hareket ettirilir. Sonuçta ilk başladığınız noktaya göre 2-3 adım daha sağda aynı pozisyonda olursunuz. Bu bir sağa doğru sekme hareketidir.

Üç adımlık ayak hareketi ise forehand köşesine uzun ve yana doğru atılan toplara müdahale etmek için veya backhand tarafına atılan bir topa forehand vuruş yapmak için kullanılır. İki adımlık ayak hareketine benzer fakat başta ek bir kısa adım atılır. Sağ ayak ile sağa doğru kısa bir adım (15-25 cm) atılır, sonra da iki adım hareketi uygulanır.

Şekil O: Ayak Hareketi Çizimleri

Aşağıda bir, iki ve üç adımlık ayak hareketleri gösterilmiştir. Bu çizimler sağ elle oynayan oyuncular için gösterilmiştir. Bu hareketleri doğal hareketler gibi yapıncaya kadar çalışmanız gerekir. Çalışırken hareket başında ve sonunda daima hazır pozisyonunda kalmaya özen gösteriniz. Ayrıca omuzlarınızın yere paralel olmasına dikkat ediniz (vücut aşağı-yukarı hareket etmemeli ve omuzlardan birisi daha aşağıda olmamalıdır).

SOLA GİTMEK İÇİN

SAĞA GİTMEK İÇİN

Bir adım ayak hareketi

İki adım ayak hareketi

Üç adım ayak hareketi

 

Courtesy of Newgy Industries

Copyright © 2002 Newgy Industries. All rights reserved.

Tercüme :

 

Son güncelleme tarihi : 22 Haziran, 2003

Copyright © 2001-2006 Ertan Patır

Bu sitenin içeriği kod ve yazılım da dahil olmak üzere, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yeniden yayınlanamaz.

Webmaster :