Bu hususta kullanmış olduğum birkaç lastikten bahsedeyim belki aynı lastikleri kullanacak olan defansçı kardeşlerimiz için faydalı olur.
Dr.Neubauer Aggressor (1.3 mm) yarı uzun yarı kısa pütürleriyle hem geriden kesiklere hem bloğa, özellikle de atağa izin verir. Geleneksel uzun pütürlerle oynayanlar çabuk adapte olacaklardır. Masa üstü açmalarda çok etkilidir. Ancak partneriniz bu pütürden gelen toplara daha kolay alışacaktır. Yarı dolu yarı boş gönderdiğiniz toplara bir müddet sonra şut gelmeye başlayacak ve bu da sizi rahatsız edecektir. TSP Curl P1 R (1 mm)'de en bozucu ölü top hissi veren pütürlerdendir ancak kontrolü bir miktar daha zordur. Buna mukabil geriden kesmelerde daha rahatsız edici ve dolu toplar gönderir. (Partnerinizin spini ne kadar dolu ve sağlamsa sizin bu pütürle verdiğiniz backspin de o kadar etkili olacaktır). Rakip bu toplara spin yapabilmek için daha fazla efor sarfeder. Her zamanki gibi yaptığı şut denemelerini fileye takmaya başlayacaktır. Tabii bu arada siz de değişik ittirme çevirme varyasyonları yapıp, partnerinizin denediği ataklara her an önlem almalısınız. Yani antrenman yapmaya devam etmelisiniz. Tibhar Grass Dtecs (1 mm)'de iyi alternetif olabilir ancak ben bu lastikten pek haz etmedim. Bu üç lastiği eskitene kadar kullanmış biri olarak acizane değerlendirmemi ekleyeyim:
Geriden Kesmeler backspin etkisi :1. TSP Curl P1, 2. Grass Dtecs 3. Aggressor.
Ömür 1.Aggressor 2. Tsp Curl P1 3. Grass Dtecs.
Bozucu Etkisi 1. TSP Curl P1, 2. Grass Dtecs 3. Aggressor.
Atak gücü ve kolaylığı 1. Aggressor, 2. Grass Dtecs 3. TSP Curl P1,
Blok ölü top etkisi 1.Tsp Curl P1, 2. Aggressor 3. Gras Dtecs
Spin verebilme 1.Aggressor, 2. Tsp Curl P1 3. Grass Dtecs.
Hızları : 1. Aggressor, 2. Grass Dtecs 3. TSP Curl P1,
Pütür lastikle blok yapmaktan yavaş yavaş vazgeçip, geriden kesmelere önem vermeyi düşünmeniz bence tamamen doğru. Özellikle dünya sıralamalarında üst seviyelerde olan defans oyuncuları pütürle nadiren blok yapmaktalar, hatta hemen hemen hiç blok düşünmüyorlar. Hemen hepsi (uzun ya da kısa pütür kullanan farketmiyor) modern defans oynamaktalar. Yani defans yapan uzun pütürlü oyuncular hep geriden kesik ve fırsat bulunca atak yapmakta (P.Gionis veya R.Filus), atak kısa pütürle oynayan oyuncular da genellikle sırf fh atak yapmaktadır. (Mima ito veya M.Falck gibi). Japon Muramatsu ise kısa pütürle geriden savunma yapıp yeri geldiğinde düz lastik tarafıyla bh ataklar yapmaktadır. Koreli Joo See Hyuk tan bahsetmeme bile gerek yoktur sanırım bilmeyen yok.
Bol spinli günler.