Orta pütür kullanan kesmeciler de var ( mesela Li Qian ). Yanılmıyorsam, Capon defansçı gızlar Hashimoto ve arkadaşı, getir adını, neyse işte öbürü, hah! Hitomi Sato...Onlar da kısa-orta pütür diyebileceğimiz Nittaku Knuckle Do' yu gullanıyorlar ha. Top keserken, orta pütür, rakipten gelen falsodan uzun pütüre göre daha çok etkileniyor lakin kısa pütüre göre de daha az etkileniyor. Uzun ile kısa pütürün arasında, adı üstünde keratanın...
Aslında, yaptığımız uzun orta kısa pütür gibi ayrımların işlevi, malzemenin topa olan etkilerini (bölerek, tasnif ederek ) anlamaya ve anlatmaya çalışmakta kullanmak için, hakkında konuşurken işaret edebilmemiz için . Düşünmek demek de olan zihin, bir bölme işlemidir. Düşünürken her şeyi ama her şeyi böleriz. Kıyaslarız paso. Gafa denen mekanizmamız beyle çalışıyor. Bu mekanizmanın işe yaradığı ve yaramadığı yerler var.
Belli uzunluklarda olan pütürlerin gelen değişik toplara yaptığı etkiler konusunda bilinenler, bu konuda belli bir birikim zaten var. Okuyarak bu malumatları edinebilir veya bizzat bu ekipmanlarla oyun-deneyler yaparak, gayrı oyun seviyemize göre, bu malzemelerin özelliklerini kendimiz de keşfedebiliriz.
Orta pütürle oynuyorsa biri, varsın bu kısa pütür desin, o an bu durumu kabul etmek veya değiştirmek ya da oradan uzaklaşmak gerekir. Neyle oynuyorsa onunla oynuyor zaten, olan, bu. Olan, bu. Ne söylerse söylesin, konu dışı, masa tinisi konuşmakla oynanmıyor. İlaveten, o kişi de, hepimiz gibi, kendine göre, neyin ne olduğunu, onun için olması gereken vakit neyse, o vakit gelince öğrenir. Gayrı bunu ona bırakmak lazım. Şeyleri olmaya zorlayamazsın. Zorlarsan istemediğin şeylere yol açarsın. Söyle, ''bildiğim gadarıyla'' bu böyle de... Ve sonrasını da ona bırak.
Eğer buna açık değilsek, kimsenin bize gelip bir şeyler öğretmeye çalışması hoşumuza gitmez. Kendimiz istersek de, o vakit, zaten öğreniriz. Bunun beyle olduğunu kendi hayatımıza bakarak keşfedebiliriz.....öğrenmeye yönelim kendi içimizden gaynaklandımıydı öğrenirik.
Şeyler oldukları gibidirler.