önce rakibin raketine bakılır. lastik pütür ise fiziksel özelliği ve karakteristiği tahlil edilir. (ince-orta-uzun pütürler, kendi aralarındaki pütür incelikleri, kalınlıkları, geniş ya da dar oluşları ve pütür sıklıkları bakımından incelenir) tabi bunun için sporcuda biraz ekipman bilgisi olmalıdır. masaya yakın oynayan pütürlü oyuncular; atak oynuyorlarsa kısa ve geniş pütürlü lastikleri (tsp spectol, andro blowfish.. gibi), defansif oynuyorlarsa (spine stop yapanlar) ince uzun pütürler (joola orca, ttmaster insider.. gibi) tercih ederler. masa açığından oynayan pütürlü oyuncular ise genelde uzun, dar ve sık pütürlü lastikler tercih ederler. bu tip pütürü masa başı oyunda da kullananlar olabilir.
siz spin çektiğinizde ya da boş gönderdiğinizde gelecek topu daha lastiğe bakarak az çok tahmin etmelisiniz. profesyonel oyun bunu gerektirir. çünkü piyasada farklı karakterde çok sayıda lastik vardır. oyun içinde ise tekniğiniz, gözlem kabiliyetiniz ve oyun stratejinizle birlikte başarı sağlarsınız. rakibin topa hangi yönde ve şiddette falso verdiğini ya da boş gönderdiğini iyi gözlemeniz gerekir.
pütürlü bir oyuncuya kısa-uzun boş servisler atmak mantıklıdır. zira pütürüne çok dolu servisler gönderirseniz, rakip topu taşıyacak ve topa verdiğiniz falso size geri dönecektir. klasik defans oyuncu eğer masa başındaysa topspinlerinizi filenin uzağına, masa açığında ise filenin dibine doğru göndermeye çalışmak, arada sırada spin çekmeyip sürpriz kısa toplar bırakmak mantıklıdır. bu sayede masaya giriş çıkışları yüzünden dengesi bozulacaktır. bir de defans oyuncular pütürlerine gelen sert ve boş topları sevmezler. bitirici vuruşları pütürlerine doğru yapmak iyi sonuç verebilir.