Gerçek refleksler öğrenilmiyor sadece içgüdüsel davranışlar. Yüksek seste irkilmemiz yada üzerimize birşey gelir gibi olduğunda kollarımızla yüzümüzü korumamız. Bu süreci iki aşamaya ayırırsak daha sağlıklı anlarız. Sinir sistemi aşamasında yapabileceğimiz pek birşey yok. İşin harekete dönüşme aşamasında kasların form durumu etkili oluyor. Yani kol , göğüs ve karın kasları benden daha iyi olan biri suratına doğru aniden gelen toptan kurtulma konusunda benden daha şanslıdır. Bu mantıkla en azından kas yapımızı geliştirerek bir nebze şans yaratabiliriz refleks konusunda.
Kelimenin ikinci anlamına göre konuşursam , gelen ani toplara karşı yüzdeli olabilmek için çok antremandan başka bir yol yok. Beynimiz oyunlar esnasında değişik şekilde gelen topları analiz edip kendine bir veri bankası oluşturuyor. Tek görmede olamadığı için bu iş ; bu süreç kısa sürmüyor , çok sayıda antreman istiyor. Sonrasında beyin gelen topu tanıdığı için analiz için süre kullanmak yerine hızlıca harekete geçebiliyor.
Smetmusti15 ; yazdığın veriler doğru ve mantıklı ancak konuya ışık tutma hevesi yok. Masa tenisinde refleks yok dersen sözün çürür. Çünkü % 0,01 lik bir ihtimal bile buna yeter. Evet nadirdir refleks ile bir topu karşılayabilmek ama olasıdır. Ayrıca kimse de refleks ile masa tenisi oynamıyor. 11 metrelik masa bilimsel bir açıklama olabilir ama damarlarımın uc uca eklenmiş halinin dünya çapını dolanabilmesi bilimsel gerçeğinden daha fazla kullanışlı değildir :gulumse: