Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

Bu konuda bir tartışma başlatmak istiyorum.

Bir kaç sene önce bir forumda 'Dünyanın en iyi raketi nedir ?' diye bir soru görmüştüm. Bana çok ilginç gelen ise verilen cevaplardan birisiydi.

'Dünyanın en iyi raketi dünya şampiyonunun oynadığı rakettir.'

Çoğumuz (buna ben de dahilim) tahta raketimizi ilk fırsatta atıp yerine iki misli para verip aynı hızda (veya daha hızlı) bir karbon, alaşım vs li bir tahta almaya çalışırız. Acaba bunun gerçekten bir faydasını görür müyüz?

Gürhan Yaldız'ın bir ara tamamen tahta bir raketle oynayıp yine şampiyon olduğunu hatırlıyorum. Bazı üst seviye oyuncuların da kenarda duran 'uyduruk' bir raketi alıp süper oynayarak iddialı maçlar yaptığına şahit oldum.

Yüksek teknoloji raketler gerçekten faydalı mı, yoksa bir pazarlama stratejisinin oyununa mı geliyoruz? İyi oynamanın sebebi 'raket mi, yoksa oyuncunun kendisi mi?

Gönderim Zamanı:

bence raketin kalitesi bir yana önemli olan tahtanın veya lastiklerin oyuncunun oyununa uygun olup olmamasıdır.sürekli blok yapan birisinin topu çok fazla atan bir raket kullanması uygun olmayacağı için bence dünya şampiyonunun kullandığı raketin markasıda çok fazla önemli olmasa gerek.zaten bana göre markaların herhangi bir amaç için geliştirdiği lastikler hemen hemen aynı özelliği taşıyor.yani dünya şampiyonu olan bir sporcu sponsorunu değiştirdiği zaman bir daha şampiyon olamaz diye bir şey söz konusu olamaz.ama üst düzey lastiklerin bizlere sağladığı kolaylıklar göz ardı edilemez.bu lastikler topu hissetme düzeyini arttırıyor daha az enerjiyle topu daha hızlı göndermeyi veya daha çok falso vermeyi sağlıyor.kısaca bana göre geliştirilen lastikler masa tenisinin olmazsa olmazı ve raket seçimi de tamamen kişinin oyun stiline göre yapılmalıdır.

Gönderim Zamanı:
Bence olay sadece yetenek.Günde 10 saat antreman yap kendini parçala ama yeteneğin yoksa tamamen biter bu iş.

Ben bu fikre katılmıyorum. Yeteneksizlik bir süre canınızı yakabilir ancak iyi antrenörlerle yeterince çalışırsanız, bir de tecrüpe edinirseniz karşınızdaki kişi ne kadar yetenekli olursa olsun sizden az çalışıyorsa onu yenme şansınız vardır.

Şu an Türkiye'deki tüm iyi masa tenisçiler çok yetenekli değil çok çalışkan kişiler.

Gönderim Zamanı:
Ben bu fikre katılmıyorum. Yeteneksizlik bir süre canınızı yakabilir ancak iyi antrenörlerle yeterince çalışırsanız, bir de tecrüpe edinirseniz karşınızdaki kişi ne kadar yetenekli olursa olsun sizden az çalışıyorsa onu yenme şansınız vardır.

Şu an Türkiye'deki tüm iyi masa tenisçiler çok yetenekli değil çok çalışkan kişiler.

Çok çalışmakla herşey bitmiyor bence.Yetenek olmayıp çok çalışmak bence faydasız.Türkiyede ne kadar çok çalışabilirsinizki .Maddi ve manevi destek olmadıkça ve yetenek zaten yoksa istediğin kadar çalış.Bir yere varamazsın.

Gönderim Zamanı:
Yetenek çok çok önemli.Antreman da öyle... ama birşeyi daha katayım olaya: psikoloji...

Tsu:Psikoloji konusunda çok haklısın.Masa tenisi için en önemli unsura değindin.Psikoljik durumun oynadığın masa tenisine yansıması çok önemli.Bravo sana.

Gönderim Zamanı:

Bence de psikoloji önemli. moralim iyi ve oynamayaktan zevk alıyor isem karsi taraf sutlarimi goremiyor ama moralim bozuk ve isteksizsem hataüstüne hata yapıyorum ve topları dısarıya atıyor ya da fileye takıyorum.Ayrıca ekipmanda onemli. Mesela defansı cok iyi olan bir oyuncuyu defansif lastik ve tahta ile yenmeniz cok zor ama elinizdeki tahta atak ise yenmeniz daha kolay oluyor.

Gönderim Zamanı:

ben tüm bunlara bir faktör daha eklemek istiyorum.şans faktörü.eğer şanslı bir gününüzdeyseniz kritik bir anda yaptığınız bir 'balık'sayı rakibinizi tamamen çökertebilir ve maçı kazanmanıza yardımcı olabilir.veya maçı kazanmak üzereyseniz kaçırdığınız bir servis maçı kaybetmenize neden olabilir.böyle durumlarda maç psikjolojisi ne kadar iyi olursa olsun kendini toparlayacak oyuncu sayısı çok azdır.şahsen benim en büyük zaafım diyebilirim.psikoloji ise tartışmasız maç anında en önemli faktörlerin başında geliyor.özellikle oyuncu düzeyleri arasında aşırı bir fark olmayan maçlarda psikolojisini kontrol edebilenler her zaman daha şanslıdır.bunun son örneğini istanbul teşvik maçlarında talihsiz bir şekilde yaşadım.zaten masa tenisinde tecrübe denen şey nerde ne yapacağını ve nasıl düşüneceğini zaman içinde yaptığın hatalarla farketmek değilmidir.

yetenek konusunda ise tufan beye kesinlikle katılmıyorum.masa tenisinde yeteneğin iyi bir oyunuyu yetiştirmde etkisi yüzde 10 dur.yetenekli olmanın bazı avantajları tabi ki vardır.hızlı öğrenme antremansız kaldığında kendini çabuk toparlama gibi avantajları inkar edemeyiz.ancak masa tenisi süreç işidir ve hızlı öğrenme hedefleri büyük olan bir oyuncuya çok da bir şey kazandırmaz.daha yeteneksiz olan birisi 1 saat daha fazla çalışarak açığını kapatabilir.ben bunları yaşadığım ve gördüğüm durumlardan yola çıkarak dile getiriyorum.her türlü eleştriye açığım.

Gönderim Zamanı:
ben tüm bunlara bir faktör daha eklemek istiyorum.şans faktörü.eğer şanslı bir gününüzdeyseniz kritik bir anda yaptığınız bir 'balık'sayı rakibinizi tamamen çökertebilir ve maçı kazanmanıza yardımcı olabilir.veya maçı kazanmak üzereyseniz kaçırdığınız bir servis maçı kaybetmenize neden olabilir.böyle durumlarda maç psikjolojisi ne kadar iyi olursa olsun kendini toparlayacak oyuncu sayısı çok azdır.şahsen benim en büyük zaafım diyebilirim.psikoloji ise tartışmasız maç anında en önemli faktörlerin başında geliyor.özellikle oyuncu düzeyleri arasında aşırı bir fark olmayan maçlarda psikolojisini kontrol edebilenler her zaman daha şanslıdır.bunun son örneğini istanbul teşvik maçlarında talihsiz bir şekilde yaşadım.zaten masa tenisinde tecrübe denen şey nerde ne yapacağını ve nasıl düşüneceğini zaman içinde yaptığın hatalarla farketmek değilmidir.

yetenek konusunda ise tufan beye kesinlikle katılmıyorum.masa tenisinde yeteneğin iyi bir oyunuyu yetiştirmde etkisi yüzde 10 dur.yetenekli olmanın bazı avantajları tabi ki vardır.hızlı öğrenme antremansız kaldığında kendini çabuk toparlama gibi avantajları inkar edemeyiz.ancak masa tenisi süreç işidir ve hızlı öğrenme hedefleri büyük olan bir oyuncuya çok da bir şey kazandırmaz.daha yeteneksiz olan birisi 1 saat daha fazla çalışarak açığını kapatabilir.ben bunları yaşadığım ve gördüğüm durumlardan yola çıkarak dile getiriyorum.her türlü eleştriye açığım.

Yeteneği olmayan kişi 1 ay sürekli antreman yapmazsa biter.(Belki daha az.)Her gün düzenli antreman o insan için şarttır.

Gönderim Zamanı:

Konu biraz saptı ama önce sapan taraftan fikir belirteyim.ben iki yıldır masa tenisi oynamaktan çok takıma yeni sporcu yetiştirmek için hocaya yardım ediyorum.yetenek ilk aradığımız şart.aynı hareketi iki farklı oyuncuya çok farklı sürelerde öğrettiğimiz oluyor.ama bence ilk aranması gereken masa tenisi sevgisi ve çalışma ahlakı.(ilkokul çocuklarında olmaz demeyin,oluyor.)

ekipmana gelince bence verdiğimiz her kuruş helal olsun.oyundan aldığım zevkten oyun kalitesine kadar her şeyi değiştiriyor.

bir de aklıma birşey geliyor.Liberal ekonomiyi düşünürsek bu raket firmalarına para kazandırdıkça Türkiye'de masa tenisi bitmeyecektir.

Gönderim Zamanı:

Masa tenisi sevgisi tabiki gerekli.Zorla hiç bi şey olmaz.Size katılıyorum.Ancak antremenlarda her isteği yere top atıp süper bir performans gösterip maça çıkan bir insan dikilip kalıyorsa ve başarılı olamıyorsa bunun neden kaynaklandığı ortda diye düşünüyorum.Antremenda süper olmak bence önemli değil.Maç almak önemli .Bir kişiyi yenmek.ANTREMEN MÜSABAKASI YOK. SADECE MAÇ MÜSABAKASI VAR VE YENMEK VAR.

Gönderim Zamanı:

tufan bey bence çok haklısınız yeteneğin önemi çok büyük mesela benim oynadığım kulüpte, iki yıldır oynayanlar var ama neredeyse oynamayı bilmiyorlar. bunca sene antremanlara katılmalarına rağmen yeni gelenlere bile mağlup oluduklarına şahit oldum. ben ise bu kulüpte 7 aydır oynuyorum, 6. ayımda lisans aldım şu anda B takımındayım.

• 1 month later...
Gönderim Zamanı:

bana göre masatenisinde iki unsur vardır;birincisi fiziksel,ikincisi psikolojik.genelde maçlarda herkes fiziksel kısmı beceriyor,ama psikolojik kısım çok zor o anki ruhsal durumun çok önemli!mesala ben burdaki okullar arası müsabakada final maçında rakibi mi 2-0 yeniyorken,net olan bir pozisyonda hakem bir şey demeyince ani bir hareketle topa vurayım derken 5yıldır kullandığım ve üstüne titrediğim raketimi yardım,ve aşırı derecede sinirim bozuldu aşırı agresif oynadım,hatta rakibim topu yanlışlıkla çok havalandırdı ve ben o topa çakarak kullanılmayacak hale getirdim...sonuçtada yenildim.

ben şansa inanmam,yetekneksizliğede inanmam;bir insanda psikolojik ve ya fiziksel bir özür olmadıktan sonra her insan masatenisini yapabilir.bildiğim bir prof. vardı o:"bana en yeteneksiz insanı getirin size garanti veriyorum onu bir ay içerisinde ressam yapayım" diyordu.(bunu diyen prof.)

erhan abinin dediği gibi çok iyibilen birisine tahta raket verseniz bile yine tüm hünerini sergiler.izlediğim bir programda NIKE genel müdürü şöyle diyodu:"başarının %99'u sporcuya aittir,geriye kalan %1'lik kısım ise bize aittir"diyordu.gerçi bu oran masatenisinde daha farklıdır benim bunu bilecek kadar bilgim yok,bilen varsa söylerse sevinirim

bir insan nekadar antreman yaparsa o kadar başarılı olur!

Gönderim Zamanı:

raket ust duzey oyuncu icin sadece kendi klasinda kisilerle oynarken fark edecegini dusunuyorum ust duzey oyuncu gayet tabi kendinden alt klasmanda oyunculari siradan raketlede yenebilir.

Gönderim Zamanı:

Üst seviye oyuncular farklı marka ekipmana geçince kısa süreli bir adaptasyon sonrasında eski oyunlarını rahatlıkla oynayabiliyorlar. Daha uygun sponsorluk anlaşmaları sebebiyle üst seviye oyuncular firma değiştirebiliyorlar. Bir sonraki turnuvada yine aynı kalitede oyun oynayabiliyorlar.

Gönderim Zamanı:

her ne kadar çalışma çok önemliysede aynı çalışmayı yapan oyunculardan daha yetenekli olan genellikle her zaman kazanıyor.yetenek gözardı edilemeyecek kadar önemli bir unsur.nekadar çalışırsanız çalışın yeteneğiniz yoksa iyi bir backhand topspin yapamazsınız mesela.ayrıca psikoloji çok fazla önemli diye düşünüyorum.eğer psikolojim iyi değilse normalde yendiğim birine yenildiğim çok oluyor

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

• Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 414 Misafir (Tam liste)

• Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..