Jump to content
Masatenisi.org Forum

Hoca Demişken Biraz Da ''gerçek'' Hocalara Değinelim


cagan

Recommended Posts

Az önce Bora ile sohbet ederken konu bir anda Milli sporcularımıza (devşirme olmayanlarına) geldi. Onların uluslararası arenada neden bir türlü istenilen konuma gelemediklerini konuşuyorduk. Tabi çok yüzeysel bir değerlendirme bu, çok daha derinlere inilebilir elbette ama Türkiye'deki üst düzey antrenörlerin artık yetersiz kaldığını düşünüyoruz. Büyükler kategorisine gelene kadar bir türlü uluslararası arenada rekabet edebilecek oyuncular çıkarmayı başarıyoruz. Ama büyükler kategorisine geldikten sonra oyuncular genelde gerileme dönemine giriyor yahut oldukları yerde sayıyor. Bunda elbette masa tenisinin Türkiye'deki durumu, oyuncuların maddi kaygı içine düşmesi gibi faktörler de etkili oluyor ama genel anlamda uluslararası arenada rekabet etmemizi sağlayacak antrenörlere sahip olmadığımızı söylersek pek de abartmış olmayız herhalde.

 

Geçen seneydi sanırım, Ntv'de yayınlanan bir programa Gencay ile Peng Fei birlikte katılmışlardı. Spiker, bu sporda en iyi kim diye sorduğunda Gencay tabiki Çin'liler cevabını vermişti ve daha sonra aynen şunları söylemişti. '' Bir yere kadar herşey aynı gidiyor, ama bir noktadan sonra fark açılıyor''. Bu sözden çok anlam çıkarabiliriz elbette ama benim anladığım ve en azından bu durumun bir sebebi olarak gösterebileceğim şey üst düzey antrenörlerimizin artık yetersiz kalmasıdır. Bu söylenenlere ve de görünenlere göre iş sadece altyapıya önem verme vermeme mevzusu değildir. Ülkenin gerçekten üst düzey antrenörlere ihtiyacı var. Çin'li sporcuları devşirmek yerine, işe sağlam antrenörleri bünyemize katarak başlasak eminim sporumuz ve sporcularımız için çok daha iyi sonuçlar elde edebiliriz.

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Alelumum Türkiye'deki konuşmaya değer hocalardan bahsedebiliriz..

Bir kimsenin el ve ayak parmaklarını geçmese de sayıları,onlar var ve birşeyler yapmaya çalışıyorlar..

FBli Babür Abi,Malatyalı Ömer Hoca ve Samsunlu Serdar Hoca benim takdir ettiğim kimseler..

Hak ettikleri saygı ve itibarı görmelerini umuyorum

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Burada isim vermiyorum ama başımdan geçtiği için biliyorum. Bana "Ben milli takım antrenörüyüm.Şunun bunun arkasında oturdum." diyen bazı zamanında milli takım hocası olmuş kişiler var ve bu kişilerin size söyleyebildikleri taktikler şöyle;

-Bak rakibin morali bozuldu ona göre oyna.

-çok basit sayı veriyorsun dikkat et.

-hareketli oyna.

-rakibi sağa sola koştur.

 

Bunları zaten maç içinde yapmak gerekli bunun dışında bişey söylemesi gerekir hocanın ama milli hoca o söyleyince farklı oluyor herhalde :D

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Gencay'ın lafına bir cevap geliyor benden : oyuncular minik yıldızken hemen hemen aynı süre dilimlerinde antreman yapıyorlar , günde 3-4 saat gibi , ancak Gençler kategorisine geçtikten sonra bizim oyuncular ÖSS gibi stres dolu dertlerle uğraşırken çalışma saatleri azalıyor artması gerektiği halde....Ve de Türkiye Şampiyonu olan oyuncularımız çok erken doyuma ulaşıyorlar , bir sürü örnek var bu konuda.... Bu yüzden bir yere kadar aynı gidiyor , ama sonradan kendisi tempoyu esasen başlatacağı yerde bitiriyor...E nasıl ulaşacak büyüklerde başarıya ?

 

Hoca konusuna gelecek olursak Burak abi süper enstanteneler verdi , Çağan da iyi noktalara değindi bence. Üst düzey antrenörlerimiz az evet, şöyle bir durum da var benim aklımda olan, genç oyuncuların tecrübe kazanması için liglerde oynaması sağlanıyor. Peki gençlerimiz tecrübe kazanmak için ligde oynuyor , sürekli antreman yapıyor ya , sizce yeteri kadar ilerliyorlar mı ? Bence bir yere kadar , çünkü karşısındaki rakip antremansız , niye antremansıza gelirsek hoca , zaman ve salon yokluğu var....Dediğin üst düzeydeki zaafiyet burada ortaya çıkıyor Çağan'cım. Hocalar açısından bakarsak ta üst seviye oyuncular oynamayı bilmeyen hocaları adam yerine koymuyorlar zaman zaman. Dolayısıyla hocaların gerçekten üst düzey sporculara performans sağlayıp sağlamayacağını da göremiyoruz ki.

 

Aklıma geldikçe yazacağım , bu konuları burda tartışılırken görmek güzel....Beğenilen hocalar listesi kişiden kişiye göre değişebilir, bu yüzden isim vermek gerekli değil bence :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Samet'in söylediklerine katılıyorum. Oyuncular bir yere kadar aynı şekilde geliyor fakat malum Türkiye şartlarından dolayı antrenman tempo ve sayıları azalıyor. Böyle olunca da oyun olarak yerinde sayma ve düşüş yaşanıyor. Oyuncunun yaşı biraz daha ilerlemeye başlayınca asıl hayat mücadelesi(iş kaygısı, aile hayatı vs.) başlıyor ve sporculuk 2. yada 3. plana düşüyor. Ben bu durumu bugüne kadar yaşadığım tecrübelerle bizzat net olarak gördüm. Yıllardan beri bu senaryo hep aynı şekilde devam ediyor ve ne zaman sonlanacak merak ediyorum. Bence biraz zor sonlanır gibi geliyor.

 

Hoca konusuna gelirsek, tabiki kariyerli(birde zamanında üst seviye oyunculuk yaptıysa çok daha iyi ama olmasada problem değil), kaliteli, eğitimli ve bu işi iyi bilen hocaların olması oyuncular açısından çok daha iyi olacaktır. Fakat tüm bunların yanında her şeyi hocalardan beklemekte doğru değil, bence bir çok noktada iş oyuncunun kendisinde bitiyor. Eğer oyuncu yeterli hırs, disiplin, ciddiyet ve irade gösterirse gerisi zaten geliyor. Ben Çinli sporcuların aşırı kabiliyetli oldukları kanaatinde değilim fakat öyle disiplinli, ciddi ve çok çalışıyorlarki ilerlememeleri mümkün değil. Yoksa oyun olarak dikkat edin öyle çok estetik bir oyunları yok. Tamamen antrenman ve güce dayalı robotlaşmış şekilde oynuyorlar. Yukarıda Samet'in söylediği bir şeyde önemli evet üst seviye oyuncular(bu bir çok sporda da böyle) masa tenisi oyuncu geçmişi olmayan hocaların verdiği taktikleri hiç önemsemiyorlar. Senin seviyen neki bana taktik verecebileceksin modunda olan çok oyuncu var. Bence çok yanlış bir düşünce, sporcu oyun içinde bazı şeyleri net göremiyor, ama yandaki bir kişi oyunu çok iyi görüp, rakibin eksiklerine göre taktik verebilir diye düşünüyorum.

 

Benim son zamanlarda hoca olarak en çok beğendiğim kişi genç kardeşim Yalova takımının hocası Bayram Ali Dursun'dur. Benim gördüğüm kadarıyla, bu işe gerçekten gönül vermiş ve bir sürü genç oyuncuyu masa tenisine kazandırmaya başlamıştır. Böyle hocalara çok ihtiyacımız var. Bunun yanında çok kısıtlı imkanlarla Kırklareli'nde masa tenisine değer yaratmış ve özellikle bayan masa tenisine katkı yaparak milli takım düzeyinde sporcular yetiştiren Soner hocayıda eklemek isterim.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Burada isim vermiyorum ama başımdan geçtiği için biliyorum. Bana "Ben milli takım antrenörüyüm.Şunun bunun arkasında oturdum." diyen bazı zamanında milli takım hocası olmuş kişiler var ve bu kişilerin size söyleyebildikleri taktikler şöyle;

-Bak rakibin morali bozuldu ona göre oyna.

-çok basit sayı veriyorsun dikkat et.

-hareketli oyna.

-rakibi sağa sola koştur.

 

Bunları zaten maç içinde yapmak gerekli bunun dışında bişey söylemesi gerekir hocanın ama milli hoca o söyleyince farklı oluyor herhalde :D

 

 

TR de hocalık bu durumda olduğu için hepimiz bir birimize Hoca yakıştırmasında bulunuyoruz..Bizler ne kadar çakma hoca ise ben hocayım diyenlerinde bizlerden pek farkları yok demek ki..

Gençlerde başarılıyız ama büyüklerde ortada yok isek.... hocalık durumlarımızı sorgulamak gerek diye düşünüyorum..

 

ktm

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Türkiye'de antrenörlük konusunda gelişim de sınırlı aslında....Seminerler yapılıyor,kurslar veriliyor,kursları değerlendirmeye bile almıyorum ; seminerlerimiz bile tartışılır , Romanya'nın hocası seminer vermişti Antalya'da EUROKIDS için gelirken , ama seminer 3 saatlikti , 3 saatte ne kadar bilgi edinilebilir ki.... Ayrıca başarılı oyuncular ve antrenörlerle birlikte yapılan seminerler daha başarılı olur bence.Çünkü anlatılan bilgileri uygulama bazında göremiyorsak soyut bir şekilde havada kalacaktır bu bilgiler,seminerdeki hocalar uygulayarak öğrencisine yaptırarak yapacak ki biz de iş pratiğe geldi mi gerekeni yapalım...Ve yine söylüyorum üst seviyede yetersiziz diyoruz ama hocalarımızın yeterli olup olmadığını göstermek için üst düzeydeki oyuncularla çalışması gerek ama bu pek te mümkün olmuyor..

 

Üst seviyede çalışma imkanı bulup bu düzeyde çalışan hocalarımız pek başarılı değil diyebiliriz(özellikle milli takımdaki Türk oyuncuların dereceleri adına söylüyorum, ITTF sıralamasında bir gencay'ımız ponfimiz ilk 100'e giremiyor.) Ama belki de onlardan daha alt seviyede görünen hocalarımız daha başarılıdır , kim bilir ? Bunu tespit etmek için fırsat eşitliği de sağlanmalı aslında....

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

'' Bir yere kadar herşey aynı gidiyor, ama bir noktadan sonra fark açılıyor''.

 

çağan, iyi hatırlıyorum. bu sözü gencay maç sırasındaki performans için söylemişti. yoksa bir süreç içinde oyuncunun performansı açısından değil.ama o anlamda da olsa doğru olabilir

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 2 months later...

hocaların ne suçu var yahu? oynayacak masa yok, yer yok ülkede. hocalar ne yapsın? ellerinden geldiği kadar yetiştiriyorlar bir yandan da hayatta kalmaya çalışıyorlar.

çinli çocuklar 5 yaşında spin ve side spin dahi öğreniyorlar, şanslı olanlarından bazıları ömrü boyunca şutop çalıştırıyor milli takıma. bu açıdan bakılırsa çin pek de örnek alınacak bir ülke değil. sporu güzel icra edelim kazanmasak da olur yahu dert etmeyin bu kadar. (tabi oynayacak yer bulabilirsek)

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Oynayacak masa yeri hazırda beklemeyecek , biz Kırklareli'de başladığımızda salonumuz üst katta 2 mt yüksekliğe sahip , 5 mt boyunda bir salondu ve babamın kendi yaptığı masasıyla oynuyorduk 20 çocuk....şu anda birçok milli sporcumuz var , salonu bize tahsis ediyorlar(binbirtürlü çatışma yaşattırsalar da söke söke alıyoruz da diyebiliriz) ve 8 maç , 6 antreman masamız var ... Yetiyor mu , yetmiyor :D çünkü 60 a yakın çocuk var babamın elinde... Ama söyleyeceğim şu , herşeyi hazır beklememek gerek , olması gereken aslında imkanların hocalara sunulması , malesef ülkemizde böyle değil , ama böyle değil diye de elimizi eteğimizi çekip suçu başkasına atmak birşey kazandırmaz....

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

bu branş maalesef türkiyede pek reytingi yüksek bir spor değil dolayısı ile ilerlemeside zor çünkü sporcular meslek olarak seçemiyorlar belli bir yere kadar geliişip daha sonra hayat kavgasına karışıyorlar bana söyleyebilirmisiniz sadece masatenisi oynayarak türkiyede geçimini sağlayan kaç kişi var.... diğer bir çok branşta meslek olarak yapabildikleri için çok ciddi paralar kazanıp hatta milyoner olan sporcular mevcut.İmkansız ama bu spora ve sporcuya gereken ilgi ve para akarsa uluslararası başarıda gelir maalesef herşeyin başı öncelikle para daha sonra öncelikle antrenörleri zaman zaman dünyanın çeşitli masatenisi eğitim yerlerine ve seminerlerine göndermek sonrada sporcuları göndermek vs vs gelelim yıldız sporcu yetiştirmeye yetenekli 100 sporcudan belki 3-4 tanesi olabilir ve bu 3-4 sporcunun arkasındada bir ekibin çalısması gerekir psiklojik destekten beslenme uzmanına fizyoterapistine kadar taktik ve teknikten bahsetmiyorum bile eee bakıyoruz bunların olması için ne lazım ..şunu söylemekten de geçemiyeceğim bu spora gerçekten gönül veren hatta aşık olan birçok kişi var örneğin tanımam ama smetmusti91 arkadaşımızın babası adam kendisi yapmış önceleri masayı ve 20 sporcu yetiştirmiş şimdide 60 a yakın öğrenci var diyor ee şimdi buna istediği imkanları sonuna kadar verseler kimbilir neler olur dimi.....önce bu iş ögrenciden başlar öğrenci sonuna kadar antrenöründen isteyecek ve hakkını verecek: antrenör başındaki il temsilcisinden sonuna kadar isteyecek hakkının verecek: il temsilciside sonuna kadar federasyondan isteyecek :federasyonda gerekirse cumhurbaşkanına kadar çıkacak istediğini alacak. yazdıklarımın fantazi gibi geldiğini biliyorum ama bu durumun sistemik olarak çaresini ben böyle görüyorum yazılacak çoook ama çok şey var ama şimdilik bu kadar olsun

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Konu ve yazılanlar güzel ama netice alınacak konu açılmamış. Ben başka bir açıdan bakmak istiyorum. Bir kaç yazıda Gençay'dan bahsediliyor. Gençay masa tenisinde son noktaya gelmiş midir? Yoksa çok daha yukarılara çıkabilir mi? Şimdi bir fikri olanlar Gençay'ın eksiklikleri nelerdir. Gençay masa tenisi oyununu daha fazla geliştirmesi için neler yapmalıdır? Stil bozuklukları nelerdir? Bu stil bozuklukları hangi antreman programları ile giderilebilir?

Bana göre Gençay son noktaya gelmemiştir. Gençay çok ciddi bir çalışma ile masa tenisi oyun seviyesini çok yukarılara götürebilir.

Şimdi sizlerin Gençay konusundaki fikirlerinizi izlemek istiyorum. Böyle bir örnekle yola çıkarsak bir yere varmamız mümkün olabilir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 143 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..