Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

Arkadaşlar bende 15 gün önce sol baldır kasımı yırttım, şimdi istirahatteyim, 3 ayda hemen hemen hergün masa tenisi oynayarak iki dizimde ağrılı ve çatır çutur öter hale geldiler. Çekilen MR larda çapraz bağların ödemli olduğu ve yer yer grade I düzeyinde eklem dejenerasyonları başlamış, okuldayken 4 sene oynamıştık ama o zaman böyle sorunum yoktu, o zamanlar hem vücut geliştirme hemde masa tenisi oynuyordum problem yoktu, ama şimdi yaş 37 kilo 100, sert zeminde ve ısınmadan oynamak, ve 100 kilo ile ordan oraya zıplayarak topa yetişmeye çalışmak ve diğer arkadaşlar dik bir pozisyonda top beklerken benim dizler hafif kırık olarak top bekleyişim hepsi diz problemlerine hazırlayıcı zemin oluşturdu, 10 sene önce okulda ikende yine saydığım bütün şartlar aşağı yukarı aynı idi, birtek kilo belki 90 gibiydi, ama şimdi tek fark vücut geliştirmeyi bırakmış olmak, 1,5 senedir anca 10 antreman yapmışımdır, şimdilerde glucosamine+chonditine+MSM içerikli eklem yenileyici kullanıyorum, faydasını gördüm, ikinci çözüm hasarlı dizlerle vücut geliştirmede bacak çalışmak işi kötüleştirebilir, o yüzde her türlü sakatlıktada önerilen yegane spor yüzme yapmak, bu sayede zayıflamış bacaklar bir nebze olsun güçlenecek, ama asıl amaç 20 kilo kadar kilo vermem gerek, gittiğim fizyoterapistin demesine göre her 1 kilo aldığında dize 8 kilo ek yük biniyor, birde 20 kilo verirsek dizlerin rahatlaması gerek, tabi 20 kilo verirken kasları dahada küçültmemek için glutamine v.b kas kaybını en aza indiren sporcu gıdalarından almak gerek, bu arada bende sağlık memuruyum uzun yıllar vücut geliştirme yaptım ama ısınmanın önemi hiç şimdi olduğu kadar olmadı, yani 10 dk bile oynayacak olsan 20 dk ısınmak gerek yoksa sonu böyle olabilir, bütün diz ağrısı çekenlerin biran önce iyileşmeleri dileğiyle.

Gönderim Zamanı:

Benim de dizler ağrıyordu. hatta bazen antrenmana gidip oynayamadan geri dönüyordum. Sonra bir doktor abimiz otururken ayağımı havada yere paralel olacak şekilde tutabildiğim kadar tutmamı söyledi. Bacak tamamen düz ve ayak parmakları da mümkün olduğunca ve el kullanılmadan kendine doğru çekilecek. Hani futbolculara kramp girer de yattıkları yerden bacaklarını tutup gerdirirler. işte o hareketin aynısını otururken ve elinizi veya başkasının yardımıcı istemeden yapmaya çalışacaksınız.

Bunu yaparken dizin hemen üzerindeki kas grubu bayağı zorlanıyor ama aynı zamanda da gelişiyor ve güçleniyor. Günde 10 defa böyle yapmaya başladıktan birkaç gün sonra ağrılarım hissedilir şekilde azaldı ve çok rahat ettim.

şimdilerde biraz da kilo verince ağrılar yok gibi diyebilirim...

  • Beğen 1
Gönderim Zamanı:

Bende sizin durumunuzdayim.. Yas 40 kilo 100..Sol dizimde ozellikle merdiven inip cikarken, arabadan inerken bir agri oluyor..MR cektik dejenerasyon ve odem cikti.. 1 ay oynamadim gercekten agrilar duzeldi fakat bir aydan sonra 2. oynayisimdan sonra tekrar basladi.. Doktorda birsey anlamadi gorunen birsey yok diyor.. Kol ust tendonlardaki agrida cabasi esas bu cok zorluyor beni.. Dediginiz gibi bendede isinma diye birsey yok.. Al raketi eline basla oynamaya..

Gönderim Zamanı:

Teşekkür ederim dent64, evet TSuBaSa dediğin yöntem çok mantıklı ve güzel, kasların hareket olmadan sabit kasılma periyoduna izometrik kasılma deniliyordu sanırsam, evde işte heryerde yapacağımız bir kasılma türü, bende bir deneyeyim hiç aklıma gelmemişti, en azından iyileşme sürecinde sol bacağım belirgin olarak küçüldü, diğeriyle beraber onuda kasayım ki boş durmasın çalışsın azıcık, yüzmedede bacak kasları çalışıyor, bu bildiğimiz normal kasılma fakat avantajı diz eklemine ağırlık kullanılarak güçlendirmeye gerek duyulmaması, zaten hasarlı dizleri ağırlıkla salonda güçlendirmeye çalışırsam daha kötü olabilir, birde araştırmalarımda 30-35 yaşından sonra bağ dokuları ve eklem dokularında su molekülü azalıyor, bunun sonucunda günlük travmalarda meydana gelen onarım hızı azalıyor, bu yüzden 10 sene önce oynadığımda birşey olmadı, sonuçta artan travmalar dizde hasar yapmaya başlıyor, eskiden ısınmadan spor yapıyorsam artık imkanı yok yapmamam gerek, ve hatta spor sonrası kademeli soğuma egzersizleriyle antreman bitmeli. Evet kufezli ısınmadan hiçbir spor yapılmamalı, benim zamanında bel fıtığı oluştu vucut geliştirmeden şimdi ağrım yok ama yinede evde bile bir koltuk kaldıracak olsam hemen salonda ağırlık kaldırırken kulllandığım bel kemerini takıyorum ve öncesindede 30-40 defa öne eğilerek belimi birazda olsa ısındırıyorum, ama bunun sonucunda tekrar bi sakatlanma yaşamadım, ki masa tenisindede bir sıra belimde ağrımıştı, oradan anladım belide zorladığını, walla dikkat etmek gerek özellikle ani hareketli reflex sporları çok tehlikeli olabiliyor, ısınmamayı affetmiyor.

Gönderim Zamanı:

yaşınız 37 biraz geç gibi gözüküyor ama genede tavsiye vereyim.

 

1. her gün düzenli egzersiz.

 

2.sağlıklı bir şekilde zayıflama.

 

bunları yaparsanız sorun kalmaz

Gönderim Zamanı:

Sayın Arnoldd75 size önerilen ya da uygulanan tedavi yöntemi neydi? Benim başıma da geldi benzer bir olay geçen hafta:

Ben de 8 Temmuzda sağ baldırdaki aşil tedonunu yırttım. 2 saattir masa tenisi oynuyorduk ama ara vererek sürekli değil yani. Aslında vücut sıcaktı ama oldu işte. Bu arada yaş 39, boy 1.78 m vee kilo 116 kg. Allah'tan topuktaki aşil tendonu yırtılmamış yukarı bölgedekini yırtmışım da ameliyat olmaktan kurtuldum. Masanın sağ yanına düşen topa ani sıçrama yaptım ve baldırıma biri sağlam bir tekme yapıştırmış gibi hissettim. Aynı anda aşağıdan bacağımın yukarısına doğru müthiş bir gerime ve baskı ile acı hissettim. MR çekildi ve ayağım şu an atel alçıya alndı dize kadar. Koltuk değnekleriyle ilk tanışma fırsatını buldum yani... Sanıyorum 20 gün kadar alçıda kalacak. Dr. 3 ay içinde bir şeyin kalmaz 6 ayda da eski spor yaşamına dönersin dedi. Bu arada sağ ayak topuğum ve baldır yan yüzeylerinde morarmalar oldu muhtemelen iç kanamadan... Dr alçıya almadan önce buna normal dedi. Kası yırttın dedi elbette kanayacak dedi. Neyse umarım şifa buluruz.

Size de geçmiş olsun.

Gönderim Zamanı:

selamlar..yukarıdaki yazışmalardan da anlayacağınız üzere bu sakatlanmanın mekanizması da farklı olabilirken..tedaviyi yaralanma seviyesi..ve insanın ortopedik ve kişisel özellikleri de etkileyebiliyor..belirli protokoller vardır fakat biraz daha kişye özel yaklaşımlar sunulması önemli olacaktır..çünkü anladığım kadarıyla bu travmaya maruz kalan arkadaşlarımız masatenisi'ne devam etmek istiyorlar..bunun için yapmanız gereken şey '' ortopedist..fizik tedavi hekimi..fizyoterapist..antrenör..ve hatta diyetisyen'' gibi disiplinlerde uzmanlaşmış ve size yeterli vakti ayırabilecek kişilerle görüşmektir..birçok egzersiz ve öneri ile daha önceki sağlık durumunuza ''büyük ölçüde'' kavuşmanız mümkün olacaktır..benim önerim:alçı atel döneminde izometrik egzersizler..ayakbileği pompalama egzersizleri ( sırtüstü yatışta bacak düz ayakların altına yastık konularak ,yani yükselterek)..alçı çıkarıldığında aktif ayakbileği hareketleri,proprioseptif egzersizler(bu konuyu mutlaka ve mutlaka danışınız bir fizyoterapist olarak çok çok önemli olduğunu vurguluyorum..bu pozisyon hissi dediğimiz bir olaydır,gözden kaçırılır,inanılmaz önemlidir,insan hareketinin en önemli yapıtaşlarından biridir) ve çok çok çok kontrollü germeler (işte bunun için fizyoterapiste danışacaksınız)..biraz daha ilerleyen dönemlerde ayakbileği..diz ve hatta kalça bölgelerinin güçlendirilmesi (gerek rutin egzersizlerle...gerek dirençli..gerek izometrik..gerek izotonik..gerekse thera-bandlarla..ve yine çok önemli bu egzersizlerin profesyonel biri tarafından ev programı olarak size öğretilmesi gerekir..size şunu şöyle tut şunu böyle çek ,şunu şöyle ittir diyemeyeceğim)..en sonlara doğru ise piliometrik(patlayıcı güç egzersizleri vb..) denilen egzersiz programları uygulanır.. bunların hiçbirinin yeteri kadar açıklayıcı olmadığını biliyorum..tek yapmanız gereken yukarıdaki branşları da mümkün olduğunca sırasıyla ziyaret etmek..genel kanı 6 ayda spora dönülebileceği yönündedir..benim özel fikrim ise spora dönmekten çok spora mümkün olan en iyi şekilde ve eskisinden çok daha fit ve bilinçli şekilde dönmektir..elbette ki ödem..ağrılar..yaralanan dokular iyileşecektir..ama bu kendini iyi hissetme hali yukarda bir arkadaşımızın dediği gibi yeni bir antrenmanla alaşağı olmamalıdır...en ufak bir örnek verecek olursam:aşili oluşturan kasların bir kısmı 2 büyük eklem kateder( ayak bileği ve diz)..aşil problemi olan insanlar ayak bileği ve diz probleri yaşar ve bu problemler dikkatle egale edilmediklerinde ikincil problemlere zemin hazırlar (kireçleme deriz ya..ya da dejenerasyonlar..menisküs..bağ yırtılmaları..sprainler..strainler..vb.) ..velhasıl...işin tıbbi boyutu çok derin..kafaların karışmasına gerek yok...sıra belli..zaman önemli..erken rehabilitasyon !!! ..çokça selamlar..herkese geçmiş olsun..sağlıklı sporlar!

  • Beğen 1
Gönderim Zamanı:

Hüseyin Bey teşekkür ederim. Şu anda Alçım çıkarıldı ve Rom Walker denen dize kadar bir medikal cihazla yürüyorum. Aslında bu cihaz olmadan da yürüyebiliyorum ama ortopedistim bunu önerdi. Dediklerinizi kulak ardı etmeyeceğim ve bir fizyoterapiste de uğrayacağım inşallah. Bu ayak olayı çok mühim vee yeniden yürüyebilmek harika bir duygu...

Gönderim Zamanı:

Hüseyin Bey teşekkür ederim. Şu anda Alçım çıkarıldı ve Rom Walker denen dize kadar bir medikal cihazla yürüyorum. Aslında bu cihaz olmadan da yürüyebiliyorum ama ortopedistim bunu önerdi. Dediklerinizi kulak ardı etmeyeceğim ve bir fizyoterapiste de uğrayacağım inşallah. Bu ayak olayı çok mühim vee yeniden yürüyebilmek harika bir duygu...

 

 

Biraz kilo vermeye bakın..Yaş ilerledikçe kilolar daha sıkıntılı sorunlara yol açabilir...

Tekrar geçmiş olsun ...

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   1 Üye, 1 Gizli, 169 Misafir (Tam liste)

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..