Jump to content
Masatenisi.org Forum

Masatenisi Proje


teach&learn

Recommended Posts

Değerli masatenisçiler

Hastalığı tesbit edebilirsiniz.Peki ya tedavi hakkında düşünceleriniz nedir ?.Bu değerlendirmeden yola çıkarak ülkemizde Masatenisi sporu hakkında burada veya başka sosyal medyada eleştirilerim ve önerilerimi sizlerle paylaştım.Kişisel olarak bu düşüncelerimi kabaca başlıklar halinde bile olsa proje haline getirmeye çalıştım.Ortak akıl veya beyin fırtınası yapmaktan başka amacım yok.

Merhaba
Aslında projeyi iki aşama da değerlendirmek de olası.İki tür yaklaşımdan söz edebiliriz.
İlk olarak tabanı çalışması hedef alınarak;
Okullardan başlayarak minikler,yıldızlar,genç ve ümitleri yetiştirmek
İkincisi ise Kulüp,dernek kurarak ;
Okullardan başlayarak minikler,yıldızlar,genç ve ümitleri yetiştirmek
Bu konuda doğru yaklaşımın mantığı kadar İzmir özelinde gerçekleşme şansınıda oldukça uzun zamandır değerlendirmekteyim.Bugüne değin konuştuğum kuruluş,kulüp,kişi kısaca resmi veya resmi olmayan ağızlardan ifade edilen düşünceleri sizlerle paylaşmak istedim.
Öncesinde bazı doğruları paylaşmamızda fayda görmekteyim.Öncelikle diğer spor dalları gibi bu sporunda tabanı ilköğretim okullarını kapsamaktadır.Konuya böyle yaklaşınca akla gelen ilk soru kimlerin nasıl ve hangi yöntemlerle sporcu seçimini yapacağıdır.
Bu aşamada seçeneklerimiz Milli Eğitim Bakanlığının “Tüm okullarda Kros ve Masatenisi branşlarının zorunlu olduğu” konusundaki tamimi ile düğümlenmektedir. Nasıl düğümlenmekte ?
Bilindiği gibi İlköğretim okullarında Beden eğitim öğretmeni bulunmaktadır.Bu öğretmenin öncelikle masatenisi antrenör belgesi alması (söz konusu bu branş olduğu için) zorunludur.TMTF ‘nin açtığı kurslardan belge alan Beden eğitimi öğretmenlerinin yanında bir de sadece 200 TL sı ek ders ücreti için mevcut hükümet döneminde gündeme getirilen branş öğretmenlerinin de (Sosyal,sayısal…) masatenisi sertifikası almaları teşvik edilmiştir.
Şimdi fotoğrafı bir kez daha göz önüne getirelim.Amacı tarayıcı antrenör olarak okullarımızda masatenisi sporuna taban teşkil edecek öğrencileri bulmak ve temel eğitimini sağlamak olan bu türden eğitmenlerin (okulların kantin önleri sütunlu,beton zeminleri ile tozlu zeminlerinde) yapacakları seçimlerin ne denli sağlıklı ve doğru olacağını size bırakıyorum
Bana göre sadece ek ders ücreti için yapılan kursların katkısı sorgulanmakta.Neyse konumuz o değil.
Bu hastalıklı yapının okullarımızdan sporcu çıkarması çok zor.Olsa bilse sadece o öğretmenin kişisel çabalarını yansıtacaktır.Sorunumuz okullar arası yapılan masatenisi müsabakaları değil.Amacımız bu sporcuların diğer branşlarda olduğu gibi profesyonel aşamaya geçebilme ve ülkemizin standartlarını yükselterek milli takım seviyelerini oluşturmak için yapılanma projesini hayata geçirmektir.
O zaman sorularımızı çoğaltmamız gerekiyor.İlk sorumuz .Bu sporu diğer branşlardan ayrılan temel özelliği nedir ?
İşte en önemli ayırt edici özellik “her yaşta insanının rahatlıkla yapacağı bir spor dalı”
İşte Hedefi 12 den vurmak.Nasıl mı ? Bu spora gönül verenlerin yer aldığı veya alacağı ister gönüllü isterse profesyonel katılımı ile oluşacak yapılanmaların temelinde yatan realite..
Şöyle de açıklayabiliriz ;
Bu sporu yapan,yönetici veya kuruluş sahibi,kulüp yöneticisi,seçilmiş veya atanmış yetkileri olan herkesin idealleri ile gerçekleri arasında oluşturabildiği tüm yapılanmalar..
Demek ki stratejiyi oluşturacak kaynaklarımız belli
Geriye kalan bunların nasıl ve hangi koşullarda hedeflendirileceği..
Pekala bizim için önemli olan iki şeyi tanımlayalım..
İlki kaynak (Burada sporcudan söz ediyoruz)
İkincisi tesis
Üçüncüsü "Nasıl bir yapılanma"
Sondan başlayarak devam edelim.Çünkü "Nasıl bir yapılanma" anlayışımız aynı zamanda ilk iki konuyu da hangi koşullarda değerlendireceğimizi belirleyecektir.
NASIL BİR YAPILANMA ?
Böyle bir soruya yanıt vermeden önce hedefimizi tekrarlamakta fayda görmekteyim.7 den 70 e herkes.O zaman yapılanmanın tabanında İlköğretim minikler tavanında ise veteranlar olacak.
Her spor dalı amatör ve profesyonel olmak üzere sınıflandırılabilir.Ancak unutulmaması gereken amatör spor dalınında diğeri gibi ekonomik yatırımcılarının olması gerekir.Bu bazen bir bağış,bazen arkasındaki sponsor bazen de kurumsal alacağı destekler ile şekillenir.Birinin bütçesi diğerine göre küçüktür .Konuya böyle bakınca spor dalının faaliyeti yani kapsadığı enstümanları gözden geçirmemiz gerekecektir.Bunlarıda sporcu,seyirci,yönetici ve ekonomik destek olarak ayırmamız sözkonusu olacaktır.Konumuzu dağıtmadan masatenisi sporunun nasıl bir örgütlenme ile yapılandırıldığına bakalım..
Fazla kafa yormamıza gerek yok.Tek adres TMTF dir.(Türkiye Masatenisi Federasyonu)
TMTF sitesini ziyaret ettiğiniz zaman milli takım seçeneklerinden başlayan bir ÇİN hegemonyasını göreceksiniz.Yanlış anlaşılmasın bu spor dalında Çin sporcularının başarısını sorgulamıyorum.Konuyu sadece ithalat ve de arkasından yapılan devşirme anlayışının bizi nereden başladığımızda ne ile karşılaştığımızın resmini çekmek istedim.Buna sonra değineceğim..
Asıl sorun TMTF in ligler ve karşılaşmaları mantığının nasıl olduğunu gösterebilmek.Önce bir göz atalım
Yurt Dışı : Olimpiyatlar,Dünya Şampiyonaları,Avrupa Şampiyonaları,Akdeniz oyunları,Balkan şampiyonaları,Pro Tourlar,Açık Turnuvalar
Şampiyonalar: Minikler,yıldızlar,gençler,büyükler
Ligler :Terfi ligi,2.Lig,1.Lig,Süper lig
Guruplar: Minikler,yıldızlar,gençler,Türkiye Kupası
En iyi On ikiler : Minikler,yıldızlar,gençler
MEB Şampiyonası : İlköğretim,liseler
Diğer : Üniversiteler,Bedensel engelliler,İşitme Engelliler,Kuruluşlar,Veteranlar
İlk bakışta gerek katagorileri gerekse katılan takımlar sayısı itibariyle yeterli gibi görünüyor.Aslında sorunda burada başlıyor zaten.
Konuyu birde nitelik ve nicelik açısından irdeleyelim.Madem bu kadar kategori ve takım var yani yapılanmanın niceliksel değerlendirmesinde göstergeler olumlu O zaman niçin başarı çıtamız düşük..? Sorun niteliksel yapılanmamızdan mı kaynaklanıyor ?
1. 1. İlk Olarak Masatenisi federasyonunun oluşma şekli ve prosedürü yanlış.Seçim ile gelecek ve özerk olacak..GSİM ile de aynen futbol federasyonu ilişkisi sözkonusu ancak ondan farklı olacak.Nasıl mı ?.Bizim federasyon başkanımızı ve yönetim kurulunu lisanslı sporcularımız kendi ilçelerinden ,illerinde yapılacak seçimler ile belirlenecek.Kısacası tüm federasyonu delegeler değil direkt lisanslı sporcular belirleyecekler
2. Masatenisi il temsilcilerini direkt olarak Masatenisi federasyonu o bölgedeki adayların arasında geçecek demokratik seçim sistemi ile belirleyecek
3. Federasyon tüm okullara Milli eğitim bakanlığı ile koordineli olarak (sanırım atletizm ve masatenisi zorunlu) tüm beden eğitimi öğretmenleri ile bu konuda eğitim almak isteyen en az bir spor dalı ile lisans düzeyinde ilgilenmiş diğer branş öğretmenlerini de değerlendirerek “TARAYICI ANTRENÖR” yapılanması gerçekleştirmek
4. İlköğretim aşaması kısaca minikler ve yıldızlar aşamasında her okulun takım çalışmalarında o il veya ilçedeki kulüp veya kuruluşların bu sporculara burs veya yarışma sonucunda ödüllendirme konusunda destek vermelerini sağlamak
5. Masatenisi sporuna ait tüm görsel malzemelerin temini ile bunların alt yapı çalışmalarında zorunlı IMAGE antremanlarında izlenmesini gerçekleştirmek
6. İl temsilcilerinin her okulun temel ekipman ve gereksinimleri ile eğitim taleplerini bölgesel düzeyde yapılacak seminer ve katkı toplantılarında çözümlemesi konusunda yetkilendirmek.
7. Ekipman konusunda kesinlikle en uygun olanaklarla hiçbir ticari kaygı taşımaksızın mevcut sponsorleri de yönlendirerek malzeme teminin de çeşitliliği hayata geçirmelidirler.
8. Yaz okullarında GSİM ve TMTF olanakları ile “Tarayıcı Antrenör” seçeneği ile eğitime devam etmelerini sağlamak.Burada amaç oyun ile eğitimi birleştirmek
9. Halen 125 civarında var olan takım sayısını arttırmak.Masatenisi sporunun EKİPMAN,HAKEM,SPORCU üçgeninde performansını çoğaltmak.
10. Asla masatenisi salonları yazın kapanmayacak.
11. İl temsilciliğinin elektrik,su,personel giderleri bahane edilerek salonların hizmet verme saatleri kısıtlanmayacak.
12. İlköğretim düzeyinde asla sporculardan veya ailelerinden ücret alınmamalı.O nedenle belediyeler ve MEB zorunlu olarak kurslar açacak.Bu kursların eğitmenleri ilk olarak masatenisi eğitimi almış beden eğitimi öğretmenleri olmalı.Yetersiz oldukları zaman bu sporu lisanslı olarak yapan ve eğitimini almış sporcular destek olarak planlanabilir.
Bana göre “EVET”

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Değerli masatenisçiler

Hazırlıklarını tamamladığım kitabın (İngilizce - Türkçe) Proje başlığından bir kesiti sizler ile paylaştım.Bugünlerde TMTF görüş ve önerileriniz diye bir başlık açmış.Bende burada ve başka spor medyasında yazdıklarımından sonra gelen haklı eleştiriere karşın teşhis ve tedavi başlığında bir bölüm düşüncelerimi paylaşarak iyiniyetimi göstermek istedim.Elbette katkı kadar eleştirilerinizde olacaktır.Lütfen sizlerde düşünceleriniz yazınız.Bu spor için önerileriniz paylaşınız.Amacımız Bağcıyı dövmek değil..ÜZÜM YEMEK

Selamlar

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yazıyı baştan sonra okudum ama, çok net anlayamadım. Onun dışında güzel birkaç fikir var. Ama biraz daha düzenli, derli toplu yazarsanız, ve neden bunu yazma ihtiyacı duyduğunuzu, sistemdeki değişmenin neyi düzeltmesi gerektiğini, bu değişikliğin nerde yararlı olabileceğini net anlasak hoş olacak :)

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 134 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..