Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

ITTF ' e yapılan yeni bir kural önerisinde :

 

Servis için topu havaya doğru atarken omuz hizasının altından atılacak ve atılan top baş seviyesinin üzerine çıkacak.

 

Bu kuralın kabul görmesi bekleniyor.

 

Bunun dışında Türkiye'deki masa tenisi camiasında "Top 44 mm ye çıkıyormuş" gibi bir takım rivayetler dolaşıyor. Ben bunlara inanmıyorum. 44 mm lik top 2001 yılında gündeme gelmiş, hatta bazı deneme turnuvaları oynanmıştı. Ama sonuçta 40 mm olarak karar kılındı.

 

Şu anda Çin ve Japonya'da 44 mm lik top satın almak mümkün fakat bazı ülkelerde yeni başlayanları topa alışıncaya kadar bu toplarla çalıştırdıkları söyleniyor. Bunun dışında ITTF'in gündeminde böyle bir konu yok. En azından şu an için yok.

Gönderim Zamanı:

Gayet mantıklı bir öneriye benziyor. Fakat bendeniz gibi 1.85 boyuna bakmadan masa tenisine sevdalananların vay haline. Çocukluğumdan bu yana kolları sarkık beli kambur dolaşıyorum ortalıkta :lol:

Gönderim Zamanı:

Herhalde servis karşılama hatalarının azalacağını ve dolayısıyla daha çok top gidip geleceğini düşünüyorlar. Bence son maçlarda servislerin etkisi yine çok fazlaydı.

Gönderim Zamanı:

ertan bey daha önce maçlar zevk vermiyor demişti ve bunun üzerine yorum yapmıştık.topların büyültülmesinin önemli sebepleinden biri de topların daha çok gidip gelmesi ve oyun zevkinin arttrılmasıydı.fakat ittf nin yaptığı yeniliklerin hepsi bu amacı taşımadığı için beklenen sonuç alınmadı.yeni yapılacak bir kural değişimini normal karsılarım bu yüzden. herkes tsubasa arkadasımız gibi yakınmasa ve az süren sayılardan zevk almadığı için böyle bir yenilik yapılabilir.

saygılarımla...

Gönderim Zamanı:

Bu öneriyi mantıklı bulduğumu belirtmiştim. Bu kural benimsenirse, "serbest bırakma" servislerin önüne geçilebilir düşüncesindeyim. Çünkü bazı oyuncular kolunu kule gibi dikip topu yukarıya atmaksızın serbest düşmeye bırakıyor. Bu durumda top hem daha az süre izlenebiliyor hem de bırakıldığı noktadaki ivmesi "0" olduğu için raketle buluştuğu anki hızı düşük oluyor. Bu tür oyuncularla ara sıra müsabakalarda karşılaşıyorum ve her defasında tartışma yaşıyorum. Hakemler çoğu kez itirazımı haklı bulmakla birlikte, bazan topun yeterince mesafe katettiğini iddia edenlerle de karşılaşıyorum. Bunlara anlatamadığım ise, serbest bırakılan topun tam anlamıyla elden çıkmadığı ve sadece tek yönlü (aşağıya doğru) hareket ettiği. Yeni kural önerisiyle topun yukarıya doğru katetmesi gereken minimum mesafe hem garantiye alınabiler hem de daha kolay ölçülebilir düşüncesindeyim. Omuz altı-başüstü mesafesi, boyun bükülse dahi, file yüksekliğini aşmaya yeter sanırım.

Gönderim Zamanı:

Herkese Merhaba,

 

sözkonusu kural önerisi, yaklaşık 3-5 ay önce Almanya ile Çin tarafından ortaklaşa hazırlanarak, geçtiğimiz Dünya Şampiyonası'nda ITTF üyelerinin onayına sunuldu.

Kural önerisi: top omuz hizasının altından oyuncunun kafa hizasının üstüne veya asgari 50 cm atılacak, şeklindeydi ve oylama sonucu reddedildi. Ancak, bir komite oluşturularak, bu konuda çalışmalar yapması ve gelecek dünya şampiyonasına kadar yeni bir servis kuralının olgunlaştırılmasına karar verildi.

 

Dünya Şampiyonasını seyredenler görmüşlerdir; servis kuralı, şimdiki haliyle hala hakemler tarafından yanlış yorumlanabiliyor, oyuncular tarafından hala istismar edilebiliyor. Yani tam anlamıyla bir çözüm getirmiş değil. Ancak, eğer kafa üstüne veya asgari 50 cm atma kuralı gelmiş olsaydı, ki ben buna taraftarım, tabanda çok büyük sorunlar yaşanacaktı olduğu da kesin. Ör. küçükler bunu nasıl becerecek, ya da veteranlar nasıl tekrar böyle servis atacaklar gibi haklı sorular sorduruyor insana...

 

Bu benim ilk mesajım, böyle damardan girmiş gibi oldum, affınıza sığınarak... :gulumse:

 

PingPongMan

  • 2 months later...
Gönderim Zamanı:

koltuk altı servislerde ayak ve el masa hizasının dısında kalmalı diye birsey varmı varsa niye bu kural sadece orta seviyedeki oyunculara uygulanıyo?birde topla raket arasında hicbirşey olayacak diyolar.bununda oyuncunun dengesini bozduğuna inanıyorum.hakemlerin bu konudaki baskısı yüzünden cok mac veren oyuncuları tanıyorum.

Gönderim Zamanı:
koltuk altı servislerde ayak ve el masa hizasının dısında kalmalı diye birsey varmı varsa niye bu kural sadece orta seviyedeki oyunculara uygulanıyo?
Birincisi koltuk altindan servis atmak yasak, egerki kolunu yere parelel tutup altindan servis atmayi kastediyorsan.. ayak ve ellerini istersen masanin ortasina kadar getirip, topa masanin kenarlarinin disindan vurdugun surece bu serbest.. top masanin disina dusmeli yani topa vurus masanin disindan olmali..

 

valla kimler uyguluyor kimler uygulamiyor bilemiyorum.. kurallara kimler uyarak oynuyorsa onlar uyguluyorlar herhalde..

 

birde topla raket arasında hicbirşey olayacak diyolar.

 

olmaz zaten, oyle bir kara kedinin isi olamaz masa tenisinde.. :gulumse:

 

kastettigin elini, kolunu araya sokup da atmaksa eger haklisin.. hicbirsey olamaz..

 

Dünya Şampiyonasını seyredenler görmüşlerdir; servis kuralı, şimdiki haliyle hala hakemler tarafından yanlış yorumlanabiliyor, oyuncular tarafından hala istismar edilebiliyor. Yani tam anlamıyla bir çözüm getirmiş değil. Ancak, eğer kafa üstüne veya asgari 50 cm atma kuralı gelmiş olsaydı, ki ben buna taraftarım, tabanda çok büyük sorunlar yaşanacaktı olduğu da kesin. Ör. küçükler bunu nasıl becerecek, ya da veteranlar nasıl tekrar böyle servis atacaklar gibi haklı sorular sorduruyor insana...
valla bence ne kucukler ne veteranlar ne de alt duzey oyuncular bunu becerebilirlerdi bence.. 50 cm. biraz fazla degil mi yahu? :lol:

 

yakinda iki insan boyunda atmamiz bile soylenebilir..:)) nedir ki amac? topa dokunusun acik ve belirgin olmasi degil mi? topu saklayarak allem kullem ederekten topa dokunanlarin biraz daha rakibe bilgi verici servis kullanmalarini saglamak degil mi?

 

Çünkü bazı oyuncular kolunu kule gibi dikip topu yukarıya atmaksızın serbest düşmeye bırakıyor.

 

bunu ilk senden duydum toranomon.. gercekten oyle mi servis atiyorlar?.. :lol:

insan degil mi bu toranomon, her yolu deniyor tabii..

 

acaba kurallarda tam olarak "elden cikma" diye mi yoksa "elden atildiginda" diye mi geciyor? "elden cikma" deniyorsa valla kule gibi kolunu dikip de eliyle topu 1 metre yukaridan serbest dusmeye birakip servis kullanma yasak olmayacak demektir..:)))

 

ne oldu eski guzelim servislerimize?..:)))

 

Aslında çok farketmez ama kısa servis atmak biraz daha zorlaşacaktır tahminim...

Beni etkilemez çünkü ben tavana kadar topu atıp yine kısa servis atabilirim ama başkalarını etkileyecektir...

beni etkiler valla.. raketim zaten cok hizli, bir de tavana kadar atmanin yolunu hala bulabilmis degilim..:)) istedigim kadar cabaliyayim 3-4 metre (zannederdem) yuksekten daha yuksege topu atamiyorum.. hani kollarim da gucludur.. neyse..

 

hizli raket kullanan herkesi etkiler bu kural.. gergin lastiklerle oynayanlari..

 

Fakat bendeniz gibi 1.85 boyuna bakmadan masa tenisine sevdalananların vay haline. Çocukluğumdan bu yana kolları sarkık beli kambur dolaşıyorum ortalıkta

 

bende 1.80'im.. kollarim uzundur ve kambur olmasamda yakinimdir herhalde..:))))

 

ama en azindan topu rahatlikla 50 cm. yukarilara atmadan bas seviyesinin uzerine atabiliriz..:)))

 

Servis için topu havaya doğru atarken omuz hizasının altından atılacak ve atılan top baş seviyesinin üzerine çıkacak.

 

yani artik goz hizasina kadar atip da servis kullanamayacagiz..

 

benim bildigim en iyi servis; goz hizasina kadar topu atip kontrollu bir sekilde dokunmaktir.. top kafa seviyesinin uzerine ciktimi aslinda kontrol bir parca kaybolur..

 

topun havadaki seyrinin uzamasi ile topun rakip masaya giderkenki yuklendigi spinle dogru orantilidir.. degil midir? fazla yukariya atmadan kullanilan servislerde o kadar fazla spin aranamaz..

 

ittf acaba topun spinini mi az buluyor ne dersiniz?..:))) acaba topun spininden ziyade kendi yaptiklari kural degisiklikleriyle bu spin acigini bir nebze olsun kapatmiyorlar mi?..:))))

 

valla pingpongman hakli bu konuda, bircok kisi zorluk cekecek bu tur servisleri atmada..

Gönderim Zamanı:

Şu da bir gerçek ki bizim hakemler var olan kuralları daha doğru dürüst uygulayamıyorlar.

 

Benim maçımda açık ve hiç bir gizleme vs yokken topu elden biraz daha çıkart diye uyarıyorlar. Yan masada daha üst seviye oyuncular topu gizleyerek servis atıyorlar ve kimse bir şey demiyor. Seyrettiğim en üst seviye oyuncuların heredeyse hepsi bunu yapıyorlar. Bence hakemlerin hoşgörüsüne sığınıp illegal servis atmanın sınırını zorluyorlar. Çoğu zaman da yanlarına kalıyor.

Gönderim Zamanı:
...bu sefer iki adım açıldım tam komediydi ve adam gene sayı verdi deli oldum sesimi yükselterek burası masanın içi burası değil falan diye gösterdim ondan sonra da bir iki sayı verdi saolsun ve maçımı katlederek muradına erdi :)
korkmustur hakem senden..:))) abi yok beni de deli ediyorlar; yok top masanin uzerindeydi servisi kullanirken de.. nedir sorunlari bilinmez..

 

zaten cogunun gozleri pek iyi gormez..:))

 

ya da eğri oturup doğru konuşalım kuralları bilmiyorlar veya yorumlayamıyorlar o yüzden de turnuvadan önce başhakemlerin söylediklerini kafalarına gore yorumlayıp oyle maç yonetiyorlar

 

bence dogru durust bilmiyorlar.. bilemiyorlar.. ittf her seferinde yeni kurallar cikarirsa olacagi bu zaten.. hangisini takip etsinler..

 

bir de gozlerinde problem olmasi var tabii..:))) (burada tum hakemlerin hosgorusune siginiyorum.)

 

Gerçekten de hakem yok yere oyuna karışında oyuncularda konsantrasyonden eser kalmıyor
cok dogru..

 

Benim maçımda açık ve hiç bir gizleme vs yokken topu elden biraz daha çıkart diye uyarıyorlar. Yan masada daha üst seviye oyuncular topu gizleyerek servis atıyorlar ve kimse bir şey demiyor.

 

ertan tam olarak anlayamadim aslinda.. sen topu gizlemiyorsun, sonucta sana topu gizleme demiyorlar sadece daha yukariya at diyorlar..

 

aslinda topu ne kadar yukariya atilmasi hep karistiriliyor.. kimsede cetvel olmadigindan ve topun ciktigi yuksekligi cetvel ile olcmek imkansizligindan, her zaman hakemlerin goz cetvellerine guvenmemiz gerekiyor..

 

benim bildigim top 15 cm. yuksege atilmalidir, oyle degil mi?.. ben rahat 30-40 cm.den asagiya atmam.. bu yuzden bana birsey demiyorlar.. ama top masanin uzerindeydi gibi iddialarda bulunuyorlar.. bu da beni cileden cikarmaya yetiyor tabii..

Gönderim Zamanı:
ertan tam olarak anlayamadim aslinda.. sen topu gizlemiyorsun, sonucta sana topu gizleme demiyorlar sadece daha yukariya at diyorlar..

 

Beni 3-4 cm daha yukarıya at diye uyarıyorlar ama diğer tarafta topa vuruşu ve verdiği falsoyu gizleyenlere bir şey demiyorlar.

Gönderim Zamanı:
bu sefer iki adım açıldım tam komediydi ve adam gene sayı verdi deli oldum sesimi yükselterek burası masanın içi burası değil falan diye gösterdim ondan sonra da bir iki sayı verdi saolsun ve maçımı katlederek muradına erdi
Benim maçımda açık ve hiç bir gizleme vs yokken topu elden biraz daha çıkart diye uyarıyorlar.

Servis atma kurallarını yorumlama engelli hakem çıkmışsa bahtıma, maçımı katletmesinden ve gereksiz uyarılar nedeniyle konsantrasyonumun bozulmasından kaçınabilmek için ben şöyle bir yöntem izliyorum.

Başparmağım ile işaret parmağım arasındaki açı 90 derece olacak şekilde tam açtığım avucumu, yüzey seviyesinde masanın tam köşesine dayıyorum. Raketlerin genişliği file yüksekliğine yakın ölçüde olduğu için raketimi de dik konumda masanın kenarına yaslıyorum ve servis hareketine avucumdan çıkan top raketimin boyunu aştıktan sonra başlıyorum.

 

acaba kurallarda tam olarak "elden cikma" diye mi yoksa "elden atildiginda" diye mi geciyor?

Kural, elden çıktıktan sonra topun en az file boyu kadar yükseklik kazanması gerektiğini söylüyor. Bu da "serbest bırakma" değil "atış" gerektirir. Atılana oranla sebest düşmeye bırakılan topu görebilme zamanı daha kısadır. Ayrıca, atıldıktan sonra belirli bir yükseklik kazanan top, atıldığı noktaya tekrar geldiğinde belirli bir hıza ulaşmış olur. :D:

Gönderim Zamanı:
Beni 3-4 cm daha yukarıya at diye uyarıyorlar ama diğer tarafta topa vuruşu ve verdiği falsoyu gizleyenlere bir şey demiyorlar.
Kural, elden çıktıktan sonra topun en az file boyu kadar yükseklik kazanması gerektiğini söylüyor.

 

sonucta 15 cm. havaya atmak gerekir yani..:)))

 

aslinda soyle bir dusununce 15 cm. olayini gercekten cok az bir mesafe; hafifce topu yukariya dogru ittirsen bile o yuksekligi gecebilirsin kolayca..

 

ertan sen neden biraz daha yukariya atip da servislerini kullanmiyorsun ki? 15 cm.'in yaninda 3-4 cm. bir yerde onemli aslinda.. %30.. hakemin gozu bunu farkeder kolaylikla.. kaldiki tam tamina 15 cm. bile atmamali topu havaya..

 

topu gizleme olayinda; hakeme gizlemiyormus gibi fakat rakipten gizleyerek atmak mumkun mu servisi?.. :lol: bunun yolu varsa acilen ogrenmeliyim..

 

top havaya attığımız elimizi belimize yapıştıracakmışız yoksa illegal oluyomuş :)
bunu ilk kez duyuyorum dogrusu.. :lol:

 

Başparmağım ile işaret parmağım arasındaki açı 90 derece olacak şekilde tam açtığım avucumu, yüzey seviyesinde masanın tam köşesine dayıyorum. Raketlerin genişliği file yüksekliğine yakın ölçüde olduğu için raketimi de dik konumda masanın kenarına yaslıyorum ve servis hareketine avucumdan çıkan top raketimin boyunu aştıktan sonra başlıyorum.

 

artik bundan sonrada birsey desinler de goreyim yani..:))) derler abi bunlar.. onlarin zaten gozlerinde bozukluk var..:)) (hakemlerimizin hosgorusune tekrardan siginiyorum tabii..)

 

Atılana oranla sebest düşmeye bırakılan topu görebilme zamanı daha kısadır. Ayrıca, atıldıktan sonra belirli bir yükseklik kazanan top, atıldığı noktaya tekrar geldiğinde belirli bir hıza ulaşmış olur.

 

simdi biraz da fizik diyelim..:)))

 

topun maximum noktadaki (tepe noktasi) hizinin 0 oldugunu biliyoruz; masa yuksekligi 76 cm.; bir insan boyu ortalama 1.80, kolun erisebildigi en yuksek nokta maximum 60 cm.. topa en az masadan 15 cm. yuksekteyken dokunabiliriz ki fileyi asabilsin degilmi.. dolayisiyla, 2.40-90=1.50 metre..yani top en fazla 1.5 metre yol katedip dusme yapabilir..

 

simdi soylediklerimden yola cikaraktan; kolunu kule yapip topu serbest dusmeye birakan vatandas aslinda bilmeden, bilemeden topu daha yukarilara atmis gibi oluyor.. tepe noktasindaki hiz 0 oldugundan atis hizi onemli degil tirmanma mesafesi onemlidir.. 15 cm. tirmanan top tepe noktasinda (elden birakma noktasi diye farzedelim) 0 olup sadece 15 cm.'lik serbest dusme hizi kazanabilecektir rakete degmeden once..

 

1 metrelik bir serbest dusme oldugunu dusunursek; topun rakete ulasma suresi, bence, topun 40 cm. yukariya dogru atilipda rakete ulasma suresi ile ayni gibidir..

 

aslinda burada bir yanilgi var, kucuk bir ayrinti.. topun avcumuzun icinden cikmadan onceki hizi, bizim elimizi yukariya dogru bukme hizimiz yani topu firlatmak icin avuc icini yukariya dogru yonlendirdigimiz zaman dilimi; cok yavas.. topun kazanacagi hizdan cok ama cok yavas.. bu da rakibe bir sekilde servise hazirlanabilmede zaman tanimakta tabii..

 

ama aslinda topun elden ciktigi ile yukseldigi en yuksek nokta arasi; yani mesafe onemli oldugundan; aslinda hiz o kadar da onemli olmuyor.. fakat aldatici ozelliginden dolayi; mesela, kullanilan servisleri dikkatle gozlemledigimizde; oyuncular, servisi atmadan once bir ayaklarini bir adim ileriye tasiyip topun savrulmasi ile birlikte diger ayak hafif oynatiliyor ve en son topa vurus aninda ilk kullanilan ayak yere hizla carptiriliyor (ses cikaran bir gumleme..)..

 

kol dirsekten 90 derece kirilarak servise baslanildigini dusunun.. topa belin hizasinda dokunuldugu anda ..... kolunuzu iyice kirarsaniniz (kapatirsaniz) ne olur? iyice kolarinizi acarsaniz (duz) ne olur? birincisinde rakip topu daha cabuk kendi sahasinda gormeyi umacaktir; ikincisinde ise, topun, daha bir kolun uzakligi kadar dusecegini dusunup topun kendi tarafina daha gec gelecegine karar verecektir rakip.. tamamen psikolojiksel.. aslinda katedilen mesafe hep ayni..

 

bu arada benim cok uykum var.. daha fazla zirvalamadan uyusam iyi olacak.. :lol:

Gönderim Zamanı:

İlk önce federasyon bir (servis nasıl atılmalıdır) adı altında bir eğitim kaseti hazırlamalı.(figüran olarak ben hazırım,çünkü 17 seneden bu yana hiç servis hatası yemedim.)Bu kaseti 15 günlük eğitim semineri vererek tüm hakemlerimize tekrar tekrar pratik olarakta uygulatarak eğitimini tamamlamalarını sağlamalı.Yoksa her turnuvaya gidişimizde değişik uygulamalardan ve etrafta çıkan servis kavgalarından doğru dürüst maç bile yapılamaz hale geldik. :lol:

Gönderim Zamanı:
topu gizleme olayinda; hakeme gizlemiyormus gibi fakat rakipten gizleyerek atmak mumkun mu servisi?..  bunun yolu varsa acilen ogrenmeliyim..

 

Evet bir yolu var. İki hakemin kör olması. Tüm salon görüyor ama nasılsa hakemler göremiyor.

Gönderim Zamanı:

Ertan bey:İki hakemden bahsediyorsunuz ama sanki sayı çeken hakem hiç birşeye müdale etme yetkisi yokmuş gibi öylece oturuyor.Çoğu maçlar tek hakem tarafından yönetiliyor desek yeridir.Bence bir ilkokul çağındaki bir öğrenciyi sayı tabelesında oturtsak aynı görevi yapabilir.Diğer hakem hatalı servisi görse bile müdahale bile etmiyor..

Gönderim Zamanı:
Evet bir yolu var. İki hakemin kör olması. Tüm salon görüyor ama nasılsa hakemler göremiyor.
:lol: kor olanindan secebilme gibi bir lukse sahip olsaydik ne de guzel olurdu hani..

 

aslinda benim aleyhimde karar alan butun hakemlerin gozleri ile problemleri var, sans bu ya, butun maclarimda da o hakemler bana dusuyor..:)))) (burada hakemlerimizin bir kere daha hosgorusune siginiyorum..)

 

ne yapalim; onlarla da olmuyor onlarsiz da..

 

belki de gormek istemiyorlardir; iclerindeki -psikolojik- "buranin krali benim" icgudusu ile "ben ne dersem o olur" diye dusunuyorlardir ve "bak birazdan servisinin hatali oldugunu soyleyince kimin dedigi olacak" diye kendilerini eglendiriyorlardir.. :gulumse:

 

Bence bir ilkokul çağındaki bir öğrenciyi sayı tabelesında oturtsak aynı görevi yapabilir.Diğer hakem hatalı servisi görse bile müdahale bile etmiyor..

 

demek ki hakemlerden biri yalnizca kor, digeri ise hem kor hem de dilsiz.. :lol:

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 466 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..