Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

Merhabalar,

Maddi durumuma bağlı olarak hemen olmasa bile ilk fırsatta bir robot alma düşüncem var. Bugün robot almayı düşünen bir arkadaşım bana 'Ne alayım?' diye sordu ve benim de yeniden aklıma düşürmüş oldu. Maalesef robotlar hakkında fazla bir bilgim yok, o nedenle ben de sizlere danışmak ve deneyimlerinizden faydalanmak istedim. Şimdilik aklıma takılan konuları aşağıda sıralıyorum, zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

1- Piyasada satılan mevcut robotlar plastik 40+ toplar için uygun mu, plastik 40+ toplar için tasarlanmış modellerin çıkmasını beklemek gerekir mi?

2- Topspin ve Backspin geçişlerinin kolayca yapılabilmesi için top atan kafanın mutlaka çift motorlu olması ve ayarının kumandadan yapılabiliyor olması gerektiğini düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

3- Top atan kafa çift motorlu olsa bile bu kafanın dikey düzlemde dairesel hareket yeteneği yoksa robot Sidespin atamayacaktır. Bu şekilde Sidespin de atabilen robotlar var mı? Eğer varsa robotun Sidespin de atabiliyor olması elbette çok güzel bir şey ama bu özellik robotla antrenman için olmazsa olmaz bir özellik midir? Özellik arttıkça fiyatın da geometrik olarak arttığı düşünülürse Sidespin atabilen robotlar verilecek parayı hakederler mi?

4- Yine top atan kafanın mutlaka yatay düzlemde yarı dairesel harekete sahip olması gerektiğini düşünüyorum (Bu özelliğe 'Osilasyon' deniyor sanırım). Bu sayede robot hem FH'de hem de BH'de (tercihen karışık) top atabilmeli. Tabiki farklı noktalara, çeşitli hız ve spin varyasyonlarında top atabilmesi ve bu seçimlerin kumandadan yapılabiliyor olması çok güzel olacaktır.

5- Belki az önceki soru ile alakalı olacak ama robotun değişik antrenman programlarına sahip olması gerçekten gerekli bir özellik midir? Aslında robotu kendim kullanmayı düşündüğüm ve benim için orta seviyede bir partner olmasını istediğim için bu özellik olsun isterim ancak bu özelliğe sahip robotların fiyatları muhtemelen bütçemi aşacaktır. Bir de robotun hafızasında yüklü olan antrenman programlarının bir süre sonra ezberleneceği ve bu nedenle pek bir anlamı kalmayacağını düşünmekteyim. Ama farklı noktalara farklı hızlarda ve spinlerde rastgele top atabilen bir robot elbette harika olacaktır.

6- Geri yükleme özelliğinin olması mutlaka gerekli midir? Bence top toplama zahmetine katlanmamak için olması gereken oldukça önemli bir özellik. Robot geri yüklemeli olmasa bile geri yükleme kısmını ben yaparım diye düşünüyorum (https://youtu.be/x2ZJTqNZXrM). Ama beraberinde top yakalama filesi olursa iyi olur.

7- Ve çok önemli bir soru: Yurtdışından robot alabilir miyiz? Kargo ve özellikle de gümrük işlemlerinde sorun çıkar mı? Türkiye ile kıyaslandığında yurtdışı fiyatlarının yarı yarıya olduğu düşünülürse bu zahmete girmeye ve risk almaya değer mi?

Benim ilk aklıma gelen yukarıdaki hususlar doğrultusunda tavsiye edebileceğiniz bir model var mı? Özelliklerini detaylı inceleyemedim ama çok kabaca yaptığım bir araştırma ile 'Tibhar Robo Pro Junior', 'Y&T V989/V989G/V989E' ve 'Donic Newgy 2050' modelleri ilk gözüme çarpan ürünler. Elbette fiyat arttıkça robotun özellikleride artmakta. Benim kafama takılan esas soru ise pahalı olan bu üst modellerin bu fiyatları gerçekten hakedip haketmedikleri? Geri yükleme kısmını benim yapabileceğim bir şey olarak düşündüğünüzde örneğin 'Tibhar Robo Pro Junior' (ki Tibhar'ın robotlarını da Y&T üretiyormuş ve bu da alsında Y&T'in B3 modeliymiş) almak mantıklı olur mu? Yoksa (her ne kadar bütçemi aşıyor olsa da) paraya kıyıp örneğin 'Y&T V989 E' almak daha mı iyi olur, 'Y&T V989 E' verilen parayı gerçekten hakeden bir robot mu?

Yukarıda yazdıklarımdan da anlayacağınız üzere kafam oldukça karışık. Hem bana orta seviyede bir partner olabilecek özelliklere sahip olsun hem de fiyat olarak uygun olsun istiyorum. Hem almak istediğim robotun olmazsa olmaz hangi özelliklere sahip olması gerektiği hususunda hem de fiyat/performans önceliğim dikkate alındığında hangi modeli seçmem gerektiği hususunda yardımlarınıza ihtiyacım var.

Söyleyin bakalım şimdi ben ne yapmalıyım? :)

Gönderim Zamanı:

Tibhar beş para etmez bir robot, az daha verip V989E alın. İkisini de kullandım, V989E de hayalgücünüze göre program yapabilirsiniz. Çift süngerli robotlar boş top atar, tek süngerlilerde top daima doludur. Bilgisayardan yeni program yazıp da antrenman yapabilirsiniz V989 la.Tibhar parasını hak etmiyor özet olarak. Yerinizde olsam V989E alırdım.

Gönderim Zamanı:

Antrenmanlarda newgy 2040 kullanıyoruz.

Yazdığınız özelliklerin bir çoğu yok. Arada bir top sıkışması oluyor. Onun dışında fana bir robot değil iş görüyor. 2050 için arıza olması durumunda sıkıntı yaşandığını duymuştum.

 

Yakın zamanda forumdan bir arkadaş Y&T almıştı ama memnun değil. Sanırım aynı noktaya top atma konusunda tutarlı olmadığını söylemişti. Yurt dışından Amicus getirecek.

Amicus bu tarz robotlar içinde en kalitelisi. Yurt dışındaki fiyatları da makul. Nasıl getirilir kısmına biraz kafa yormak lazım.

 

En kolay yolu giden bir arkadaşın yanında getirmesi. Ufak bir cihaz olduğu için gümrüğe takılmaz.

Gönderim Zamanı:

Keşke yurtdışından getirtebilme şansım olsa. Hiç düşünmeden bir tane "Butterfly Amicus Professional" alırım. Her türlü spin varyasyonunda (top, back, side) top atabiliyormuş. Harika görünüyor gerçekten. Yurtdışındaki fiyatı 1240 Euro (yaklaşık olarak 3700 TL). Türkiye'de "Amicus Basic" modeli bile 4350 TL'ye satılıyor. :kizgin: Ben en iyisi acele etmeyip yurtdışından almanın yollarını araştırayım. Hem bu süre zarfında da biraz para biriktirmiş olurum. :( Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Gönderim Zamanı:

Butterfly amicus professional ile ben de ilgileniyorum ve tt11 sitesinde 1408€ fakat stokta yok. Yurtdışından kargoyla gelir fakat gümrüğe takılıp %20 vergi tahsil edildikten sonra teslim alınabilir diye tahmin ediyorum. Enduro çok haklı basic modelinden vergisi dahil hemen hemen daha ucuza geliyor.

Gönderim Zamanı:

Keşke yurtdışından getirtebilme şansım olsa. Hiç düşünmeden bir tane "Butterfly Amicus Professional" alırım. Her türlü spin varyasyonunda (top, back, side) top atabiliyormuş. Harika görünüyor gerçekten. Yurtdışındaki fiyatı 1240 Euro (yaklaşık olarak 3700 TL). Türkiye'de "Amicus Basic" modeli bile 4350 TL'ye satılıyor. :kizgin: Ben en iyisi acele etmeyip yurtdışından almanın yollarını araştırayım. Hem bu süre zarfında da biraz para biriktirmiş olurum. :( Verdiğiniz bilgiler

Ahmet Bey sizin youtube a koyduğunuz videoyu izledim. O robotu siz yaptıysanız, bana nasıl yapabileceğim hakkında yardımcı olabilirmisiniz. Bir köy İlkokulunda öğretmenim ve orijinal bir robot alacak bütçemiz yok. O yüzden... İlginize teşekkürler.

Gönderim Zamanı:

Ahmet Bey sizin youtube a koyduğunuz videoyu izledim. O robotu siz yaptıysanız, bana nasıl yapabileceğim hakkında yardımcı olabilirmisiniz. Bir köy İlkokulunda öğretmenim ve orijinal bir robot alacak bütçemiz yok. O yüzden... İlginize teşekkürler.

Evet videodaki geri yükleme sistemini ben yaptım. Top atan kafayı da yaparken sıkılıp projeyi yarıda bıraktım. Nedeni ise bir atölye ortamı ve yeterli alet edavat bulamamam. Bunlar olmadan da kafamda tasarladığım şeyi pratikte yapmak pek mümkün olmuyordu. Videoda gördüğünüz sistemi tamamen hurda malzemelerden imal ettim. Anlayacağınız bana maliyeti sıfır. Biraz ayrıntı verecek olursam görmüş olduğunuz dönen disk birbirine yapıştırılarak top yuvaları falçata ile dikkatlice kesilmiş birkaç CD-ROM'dan oluşuyor. (DVD çift katlı o nedenle DVD'den olmuyor.) Diskin altında eski bir Mercedes'e ait kapı cam açma/kapama işini yapan motor var. Sanayide oto elektrikçisi bir arkadaşımın dükkanında bulmuştum. Dişli mekanizmaya sahip ve oldukça güçlü bir motor. İnce uzun vidalarla biraz uğraşarak CD-ROM'lardan yaptığım diski motorun dönen ana dişlisine bağladım. Motoru da görmüş olduğunuz plastik çöp kovasının altına vidalayarak sabitledim. PVC boruları videoda görülen şekilde kesip monte ettim. Motorların hızını kontrol eden elektronik devre önemli. Motorun gücünü düşürmeden hızını düşürebilmeniz için PWM (Pulse Width Modulation) devresi kullanmanız gerekiyor. Ben hangi devreyi kullandığımı şimdi hatırlamıyorum ama internette araştırdığınızda bol miktarda bulabilirsiniz. Benim yaptığım devrelerde lineer potansiyometre kullanmak gerekiyordu ama benim elimde logaritmik vardı ve ben de elimdekini kullanmıştım o nedenle hız ayarı çok hassas yapılamıyordu. Top atan kafa için (videoda kovanın hemen yanında görülüyor) hurda bir yazıcıdan söktüğüm bir motoru kullanmıştım. Top atan motorun miline bağlanacak diskin yapımında ise makina mühendisliğinde okuyan bir arkadaşımdan yardım istemiştim. Tornada yapması gereken parçayı milimetrik ölçüleri ile kendisine verdim ama maalesef çok hassas bir parça yapamadı. Ben de sıkılıp projemi yarıda bıraktım. :uzgun: Bana göre en önemli şey ilk başta söylediğim gibi bir atölye ortamınızın ve yeterli alet edevatınızın olması. Bunlar olmayınca benim gibi bir falçata ve bir tornavida kullanarak ancak bu kadar yapabiliyorsunuz. İnternette yaptığım araştırmalar ile bulduğum ve bana bir çok konuda fikir veren örneklerin yer aldığı bir linki aşağıda paylaşıyorum. Eleman gerçekten çok güzel şeyler yapmış. Aslında yeterli imkanım olsa ben de robotun kralını yaparım ama ne yaparsınız yok işte. Nerde bu devlet, nerde bu millet...! :D

 

https://www.youtube.com/user/suzu1243/videos

  • Beğen 1
  • 1 year later...
Gönderim Zamanı:

Tibhar robot pro junior almayı düşünüyorum.

Masatenisi.com'da var : http://www.masatenisi.com/urun.aspx?id=1017

 

Bu konunun üst tarafında pek tavsiye edilmemiş ama sebebi net değil. Neticede amacım hem yalnızken ya da canım istediği zaman biraz top vurmak, hem de bazı vuruşlarımı geliştirmek.

Bir üçüncü sebep te, adele yırtılan bacağım iyileşme süreci son evresinde durduğum yerden çalışmalara başlayabilmek.

 

Yani bütçe üst limitim bu seviyededir. Kullanılmış ürünlerdeki anormal şanssızlığım ( ya da enayiliğim ) sebebi ile o opsiyon da yok.

 

Bu ürünü tanıyan arkadaşların tavsiyelerini almak isterim.

  • 3 months later...
Gönderim Zamanı:

Yukarıda bahsettiğim Tibhar robotu aldım. Beklediğimden bile iyi çıktı.

Benim amacım kesik ve spinli toplara karşı vuruş çalışmak ve partner yokken ter atmak.

İsteğimi fazlası ile yerine getiriyor. Osilatörü de var. Top sıkışma derdi şimdilik yok. Kullanımı kolay.

Ayrıca beklediğimden daha sessiz.

Bilgi almak isteyen olursa elimden geldiğince yardımcı olurum.

 

Not: Onur Bey, bak çalışıyorum işte... :)

Gönderim Zamanı:

ve partner yokken ter atmak.

 

tombiklerden adım atınca da ter cıkıyor zaten, robota gerek yok :P

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 473 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..