Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

SON SÖZ
Bu spor yapan herkese sesleniyorum.Lütfen düşüncelerinizi yazınız.
Sayın Oktay Çimen
Antrenör eğitimi konusunda ne yaptınız.? Siz kurs açıyorsunuz değil mi ?.Peki kurs sonrası adına EĞİTENLERİN EĞİTİMİ diyelim ne yapıyorsunuz. Sadece hiç..
Masatenisi sporu için 1.kademe antrenör olma yetkisi kursları açarken, eline raket almamış, siyasal anlamda yandaş öğretmenlerinize ek ders ücreti için bu anlayışınızı gündeme getirirken ne düşünüyordunuz ?
Türkiye de masatenisi sporunun gelişmesi için ilk şart Spor bakanı, sonra GSİM sonra Federasyon başkanı gönderilmeli.
Çok kişi ile konuştum. Sosyal bilgiler öğretmeni için kurslar, İkinci kademe için seminerler(Parası olan ülkemizin herhangi bir yerinde açılan ve en az 5 seminere katılma şartına uyan) planlayan eğitim anlayışı. Bu seminerlerin yerini seminerin verilebileceği mümkün olan her ilimizde aynı anda yapmak mümkünken neden tek ile toplanır.? Seçtiğiniz yere laşım,konaklama,ve yiyecek..hesapladınız mı ?
Bu sporu bilen, çözüm üreten oyuncu veya çalıştırıcı yorumlarınızı bekliyorum.
Federasyon 2015 yılını yayılma yılı olarak değerlendirdi.
Tesisi olmayan ve bu konuda hiçbir girişimi olmayan federasyonumuz utanmadan sitesinde HALKIMIZ SPOR YAPIYOR ..diye foto paylaşmış
Yatırımını ..ideolojik kurslara,
Tesisleşme yerine kulüp propagandası yapmaya
Kendisine yöneltilen tüm eleştirileri görmemeziikten gelerek yandaş Tv lerde devşirme sporcu başarılarını öven
yapı ile bir yere varamayız.

  • Beğen 2
Gönderim Zamanı:

Siyasal anlamda yandaş ve sosyal bilgiler öğretmenlerine özel kurslar açılmıyor. Her isteyen arkadaş 1. kademe antrenörlük belgesini alabiliyor burada haksızlık yapmayalım. Bende karşıyım raket tutmasını bilmeyen kişiler antrenör oluyor ama bir yerden başlamak gerek değil mi? Bu arada başka sporlarda da var örnekleri hiç futbol oynamamış kişiler yada ünlü olmamış dünyanın en iyi antrenörleri :)

 

Bilenlerde almadığına göre yapacak bir şey yok..

  • Beğen 2
  • 1 year later...
Gönderim Zamanı:

In time- zamana karşı adlı filmde kötü polisi oynayan k. Murphy,justine i filmin sonunda kestirmeden giderek enseler. Justine de kendisinin eskiden o muhitte oturmuş olduğundan bunu becerdigini söyler ve ekler: ama geriden gelenlerin de önünü açacağına onların yolunu kapatiyorsun.

Oktay çimen bey zor şartlarda yetişmiş,kendinden çok şey vermiş olabilir.ama ne yazık ki,bur spor/iş/davada köklü değişim yapmak için liderlik,organizasyon,kenfin adanmışlık vb...daha birkaç husus ve bir de sağlam bir ekip lazımdır.kendisinde bu bu hususların çoğunun olmadığını veya yetersiz olduğunu düşünüyorum.yoksa çoktan dünya veya Avrupa çapında atılımlar yapardı.ama bu onun suçu değil.spor federasyonları başta futbol olmak üzere profesyonel,yari pro ve amator çoğu kötü yönetiliyor.altta yanlışı görenler veya mağdurlar da buna karşı hareket etmekte aciz.olaki muhalif olanların eline,şikayet ettikleri konularda az çok güç geçsin,gucun geldiği yerin kul olduğunu,onların yanında, kazanan tarafta olmak için geçmişi unutuyor veya önemsemiyorlar. yazıkki, bu birçok devlet kurumu ve özel sektörde böyle.

Bu konuyu açan arkadaş günümüz siyasilerine suçu atmış.ama 20 yıl önce de durum daha iyi değildi.(bence çok daha kötüydü).iyiydiysek niye 20 yıl once de nal topluyorduk!üstelik o zamanlar şimdiki siyasilerin yandaşları,imamlar mudurluk ve antrenörlük yapmıyorlardı.isin daha da kötüsü,bircok muhalif antrenör tanıdığım var.facebookta sadece viski şişeleri ve gece alemlerinde ne yaptıklarını,arkadaslariyla ne kadar eğlendiklerini vb... Paylaşıyorlar.hocalık yaptiklari konular?zaten superler(!),ne gerek var araştırmaya,gelistirmeye?

Bir de bir animi ekliyim.20 yil önceydi.saim polatkanla ( o dönem turkiyenin ilk peşindeydi.fenerbahcenin 100. Yılında da takimdaydi.) Muhabbet etme şansım olmuştu.donemin federasyon başkanı Suzan Özbek in,ulusal duzeyde ilk 100 e giremeyecek seviyedeki oğlunu milli takıma aldırdığını söylemişti.o zaman sebebini anlamamıştım.ama sonradan federasyon/kulup/ parti baskanliklarinin ne şekillerde olunduğunu,istendiginde padişahlık gibi yapıldığını (aslında padişah az kalir.tarihimizde başı,bilekleri kesilerek azledilen padişahlarının bir sürü) gördüğümde,durumu daha iyi anladım.

Madem gelisim diyoruz,sorarim,acaba ekipman satanlar bolumunde kaç kişi sattığınin 2 katini gelişiminin basindakilere hediye etmiştir?elbette popülist yaklaşımda herkes çok yardımcıdır,ama gerçekte %10 u geçmez.nasil mı gelisiriz?düz mantıktan bir tane fikir vereyim:sattiginiz pahalı tenergy 05leri,mx-pleri etrafınizda masa tenisi oynayan küçüklere,genclere hediye ederek!

bu tur protest yazilara zaten cevabım şudur:madem torpil,adam kayırma,yandaslasma,candanlasmayi görüyorsun, kaliteli göster,gormuyorlarsa korluklerini gözlerine sok.ondan sonra da rezil et,gerekirse aşağıla,ama daha çok kalitenle.

Eğer gerçekten kaliteliysen güneş veya su gibisindir,her turlu yolunu bulur akarsin,etrafi aydinlatirsin.ama diğer turlu makyajlı popülist olursun.

Her zaman sorarim,soylerim: beğenmiyorsan sen ne yaptın? kendinden ne verdin?hakkını savunmak için ne kadar cesursun!

Bu sorulara doğru cevapları verebiliyorsa,birgun mutlaka basarirsin.

Gönderim Zamanı:

Keşke popülist olabilseydim.Herhalde o zaman ismimi çabuk duyardınız.Şimdiler de sadece İzmir deki masatenisççiler biliyor.Önemli de değil.Benim derdim üzümü yemek.Bağcıyı dövmek değil.

Aşağıdaki yazıyı sıkılmadan okursanız Neyi savunduğumuda anlarsınız

Kişisel düşüncelerimi açıklamak istiyorum.Evet bir ÇALIŞTAY oluşturulmalı.Ancak ondan önce yukarıda da söz ettiğim gibi
"" Yönetim düşüncesi oluşturulacak organizasyonunun ne denli demokratik,yerel,bağımsız olması ile örtüşmesi gerekmektedir."" değerlendirmemin herşeyin başlanıcını oluşturması düşüncesinde hem fikir olmamız gerekecektir.
Demokratik bir yapı,kendi içinde bağımsız ve yerel başlangıç.
Bu başlığı açalım:
Öncelikle o ilimizde lisanslı ve faal sporcu ile çalıştırıcıların katılımı ile belirlenecek yer ve zamanda ön delegeleri seçmeliyiz.Ön delegelerin başvurulara göre veya önereceği il temsilcisi adaylarını seçmen için yine lisanslı ve faal sporcu ve çalıştırıcıların katılacağı seçimler ile il temsilcisi ve yardımcısı ile disiplin ve denetleme kurullarını belirleriz.
İşte yerel olduğu kadar katılımcı ve demokratik seçim ile kendi yönetimini belirleme uygulaması.
İkinci aşamada seçilmiş (Atanmış değil) il temsilcilerinin katılacağı ve ""nasıl bir federasyon yapılanması"" konusunun tartışılacağı platform.Bu platform bir araya gelmek yerine oluşturulacak sitede (e mail de olabilir) ya da bu tür formlarda düşünceler paylaşılır.Oluşturulacak ortak komite ile bu düşünceler il temsilcilikleri ile paylaşılır.Onlarda kendi aralarında tartışarak hazırladıkları taslaklar ile birlikte belirlenecek tarihte buluşur ve federeasyonun çatısını oluştururlar.Bu aşamada federasyonun özellikleri,kurumları,örgütlenmesi gibi konularda ortak metin hazırlanır.İkinci aşamada federasyonun özerkliği ile Spor bakanlığı arasındaki prosedürlerin ve karşılıklı beklentilerin neler olacağı başlıkları açılır.
İl temsilcileri seçiminde yer alacak lisanslı sporcuların kulüpleri ile olan bağından dolayı tüm sürecin içinde kulüp yetkililerinde bulunması kaçınılmaz olacaktır.İşte bu aşamada kulüplerin kurumsal gücü ve sporumuza bakış açısının da önemi bilinmektedir.Düşünsel ve eylem olarak planlanan demokratik seçimlerde katkısının yadsınamayacağı bir gerçektir.
Diğer bir katkı grubu da Belediyelerdir.Elbette belediyelerin bu konudaki desteğinin arkasında kesinlikle sporun halkla ilişkiler ve gelişimi adına olması yatmalıdır.Aksi takdirede siyasi beklentiler daha başından ayrımlaşmalara neden olabilir.
Katkıları sağlanacaklar arasında Kuruluşlar ve dernekler bulunmaktadır.Kuruluşlar ligi kurumsal kimliklerinin masatenisi sporu ile anılması adına imaj ve tanıtım anlamında da önemli yer tutmaktadır.Dernekler deyince aklımıza ilk veteran dernekleri gelmektedir.Bireysel çıkışları olan derneklerin deneyim ve düşüncelerinin ne denli önemli olduğu bilinen bir gerçektir.tek sorun ego ve narsizm dir.Bu duyguların aşılması halinde oluşacak sinerji daha hızlı yol almamızı sağlayacaktır.
Federasyonun nasıl oluşması gerektiği konusunu bu formun sınırları ölçüsünde anlatmaya çalıştım.Gelelim ikinci sırayı alan diğer başlıklara TESİS ve EĞİTİM..
Aslında bu iki başlık içiçe geçmiş birinin diğerini yönlendirdiği yapılanmaları oluşturmakta.Tesis ancak bu konuda eğitimli idareciler tarafından kurulmalıdır.Masatenisi sporunun da diğer spor dalları gibi kendi oyun özelliklerine sahip salonları olmalıdır.Burada amaç salonun büyüklüğü veya küçüklüğü değildir.En küçük salonda bile aranacak özellikleri sporumuzun yapılması için gereken şartları taşımasıdır.Kapalı basketbol sahalarında voleybol badmington veya ortaya minderler atarak topsuz sporlarıda yapabilirsiniz.Ancak bölünmüş (arena) sahaların seperatörleri ve ayrılan bölümde kurulan oyun masası ve hakem skor board un bile standart pozisyonunda değişiklik yapamazsınız.Anlatmaya çalıştığım 2 masalık bir alanı dahi planlarken Işık,oyun ekipmanlarını konumlandırma (masa,hakem,seperatörler) oyuncu oturma yerlerini bile göz önünde tutmalısınız.İşte bu denli disiplinleri olan sporumuzu atanmış değil seçilmiş idarecilerimiz ile gerçekleştirebiliriz.
Tesis gündeme gelince başlıklar dört başlığa ayrılır.
Spor ile ilgili bakanlık
Belediyeler,
Özel kurum veya şirketler ile kulüplerde
Kulüpler ve Okullar
Şimdi bu üç yatırımcının hedeflerine bakalım..
İlk olarak Bakanlık ise konu tamamen siyasi çıkara dayanır.Tesisin nerede açılacağı,arazinin özelliği,tesisi yapacak müteahhittin hangi partiden olduğu,
Belediyeler ise yatırımın siyasi boyutu belediyenin ait olduğu siyasi partinin çıkarlarının oluştuğu yerler esas olacaktır.
Özel kurum,kuruluş ve şirketler de ise tamamen şirket çalışanlarının kuruluşlar veya kulüpler de yer alabilmelerini tanıtım amacı ile yönetimin PİAR yatırımlarına endeksli organizasyonları ile ortaya çıkar.
Kulüpler veya okullar..

Aslında okullar tamamen bağımsız bir başlıkta ele alınması söz konusu. Ancak yatırım okuliçin tahsis edilen arazi ,ve inşaatı yapacak olan MEB veya Spor bakanlığı olunca devletin spora bakış açısı ile durum farklılık göstermektedir. Spora başlama yaşının 07 yaş grubu olarak kabul edersek ki bu da ilköğretim ile başlaması demek. gelin görün ki devlet 27 Aralık 2015 de deki yazımda da belirttiğim gibi ilköğretimde 2013 yılından bu yana beden eğitimi derslerinin kaldırılmış bulunmaktadır..Bu anlayışta olan MEB in spora yatırım yapacağını düşünmek her halde saflık olur
İşte ülkemizde masatenisi sporunun önündeki en büyük sorun.
Gerçekten bugün hangi spor dalı olursa olsun çocuklarımıza yapılacak yatırım ilk sırayı korumaktadır. Bırakınız yatırımı okullardan beden eğitimi dersini kaldırıp din derslerini zorunlu kılan ve yaz okullarını kuran kursları ile dolduran MEB artık sorun önündeki en büyü engeldir.Ne yazık ki bu konuyu hi.bir federasyon temsilcisinin dile getirdiğini duymamış ve görmemişsinizdir.
Peki bu durum da MEB in tüm olumsuzluklarına ve engellemelerine karşın ne yapmalıyız ?
Geriye elbetteki kurum,kuruluş ve bağımsız kulüpler ile dernekler kalmakta.
Bakınız tesis yapılması için artık yerleşim merkezlerinde alan bulamazsınız.Doğal olarak varoşlarda arayışlara girilmesi ya da Özel okul ve üniversitelerin kapalı spor mekanlarında çalışmaların sürdürülebilmesi için zaman aralıkları yaratmanın peşinde koşturulacaktır.
Bu hali ile daha başlangıçta kaybetmeye mahkum bir yapılanma ortaya çıkacaktır ve de çıkmaktadır.Kısaca kiralama ya da zaman yaratma çabaları diğer spor dalları ile yöneticilerin ilgi ve destekleride branşların baskısı ile değişkenlik gösterecektir.
Tesisleşme sorunumuzun önündeki en büyük engel sanıldığı gibi sporumuzun sadece tribün sporu olmamasından kaynaklanmamaktadır.Yatırımcıların bu tür salonlardan elde edeceği gelir küçümsenecek gibi değildir.Ancak bana göre sorun bu sporun kahve köşelerinden okullara kadar yansıyan PİNGPONG anlayışını nasıl bilimsel anlamda anlatma becerimizdedir.Bu sporun çocuklarımızın zihinsel,gelişimi,psikolojik ve fizyolojik artılarının yanında ilerleyen yaşlarda bile yapılabilir olması gibi avantajlarını hayata geçirememizdir.
Peki bunu nasıl gerçekleştireceğiz.
İşte burada anlayış ve bakış birliği olmalıdır.Kısaca federasyonun ve eğitenlerin nasıl oluştulacağı olgusunun dışında inanmanın ve doğru yapılanmanın önemi büyüktür.
Kimler ile ve nasıl bir donanım ile yola çıkacağız.
EĞİTİM ve EĞİTENLER
Masatenisi sporunun diğer spor dalları ile benzeşen sadece aorebik
ısınma hareketleri (ölçümleme zamanları daha kısa olması şartı ile) bulunmaktadır. Anaerobik ısınma hareketleri farklılıklar göstermektedir.Ağırlık,dayanıklılık,güç,performans artışı gibi aletli tekrarların ve ölçülerin diğer dallardan farklılığı kabul edilmelidir.
Spor başlangıç yaşı
Ülkemizde ailelerin spora bakış açısını iki aşama da değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum.İlk olarak çocuğunun fiziksel ve zihinsel gelişimine uygun sporu yapmasının şartlarını oluşturmak.İkincisi sporu hobi olarak değerlendirip çocuğuna şartlara bağlı olarak istediği branşta tatmin olmasını sağlamak.O halde spor ve spora başlangıç yaşını belirlerken en önemli etkenin ailenin bakış açısı olduğunu baştan kabul etmemiz gerek.Çocuğun sempati duyduğu ile yapabileceği sporun ayrımında yapılan hatalar işte bu aşamada ortaya çıkmakta.Okulda,sahada,sokakta veya evinde tv de empati kurduğu sporu yapmaya veya izlemeye çalışırken aile bireylerinin ta derinlerde gizli olan özlemlerini de kışkırttığının farkında değildir.İşte o zaman spor konusu çocuğun tercihimi yoksa ailenin yönlendirmesi ya da beklentisi arasında belirlenecektir.Sporun ekonomik getirisi,kariyer yapma düşü,hobi olarak desteği gibi başlıklar tartışılmaya başlanacaktır.Aslında yapılması gereken ilk şey Çocuğun fiziksel ve zihinsel olarak yapabileceği olası spor dalları için profesyonel yardım almaları olacaktır.
Spor elbette sporu yapacak insan kaynağını doğru değerlendirmekte ve eğitiminide ona göre planlamaktadır.
Sporda hedeflenen amacın doğru şekilde konulması ve amaca uygun yöntemlerin belirlenmesi gerekmektedir.
İlk olarak masatenisi sporunun genel karakterini açıklamak konusunda değerlendirmelerde bulunacağım.
Masatenisi herkesin yapabileceği ancak aynı anda yapamayacağı bir spordur.Eğitimi verilirken seçilen yaş aralığının kısaca başlangıç yaşının ne olacağı kadar yetenek belirlemede katılımcı sayısınında önemi büyüktür.
İlköğretim okullarında (Özel okullar hariç) beden eğitimi dersleri kaldırılarak sınıf öğretmenleri denetiminde sosyal ve fiziksel aktivite olarak ne olduğu belli olmayan bir uygulamaya dönüştürüldü.
İşte bu çocukların arasından geleceğin masatenisçilerini çıkartabilmeniz için ya kurs açacaksınız ya da kulüp dernek adına ne derseniz deyiniz masatenisi oynanacak mekanın olduğu yerlerde seçilmiş sayıda veya istekli ailelerin katılımı ile eğtim vereceksiniz.
Bu aşama oldukça önem taşımaktadır.Bu çocukları nasıl ve ne zaman ölçüsünde kim belirleyecektir.Belediyelerin açtığı Futbol ve Voleybol kurslarında çocuklarını alarak giden ailelerin dışında yapılacak sporun kaynağında kimler belirliyeci olacaktır.
Yetenek belirlenmesinde ilk rol beden eğitimi dersini veren şimdilerde adı BESYO olan okullarımız mezunlarına düşmektedir.Olmadığı yerlerde branşında antrenörlük eğitimi almış öğreticilerden de faydalanmak mümkündü.Ancak TARAYICI ANTRENÖR görevini yerine getirecek yetenekleri belirleyecek eğitimleri için okul dışı kurumlar ile koordineli şekilde çalışarak altyapı çalışmalarına destek verecek kolumuz kesildi.
Kaynak ile eğitimin arasındaki ilişki kestiğiniz zaman sporun yapılabilirliği sporumuzun yaşa bağlı olmayan özelliğinden kaynaklanan aile fertlerinin hobi olarak yapılsın düşüncesi ile yürütülmeye çalışılacaktır.
Hedefinde küçükler,minikler,yıldızlar,gençler,büyükler,veteranlar olan ayrıca engelli çocuklarımızında katıldığı MEB,KULÜP,KURULUŞ,VETERANLAR liglerinde başarılı olmanın ve bu başarıyı uluslararası düzeyde sürdürebilmenin kaynağında bu sorun var iken başarılı olmanın hayallerini kurmak bence çok iyimserlik olur.Milli takım veya alt süper lig takımlarındaki oyuncu devşirme olarak katılımı ile elde edilen başarıları küçümsemek adına söylemiyorum ama devamlılığı olmayan başarıyı tabandan değil tavanda çözümler üreterek sürdüren anlayışı da kabul etmiyorum.

Tarayıcı antrenör kimlerden oluşmalı ve nelere dikkat etmeli
Öncelikle antrenörlerden. Ancak ek ders ücreti için sertifika almış olanlardan değil, fiilen oyuncu yetiştiren antrenörlerden söz ediyorum. Sonrasında BESYO mezunlarından.Daha sonra bu sporu uzun süre yapmış branş idarecilerinden.

Aslında esas sorun

Eğitenlerin eğitimi dir

Gönderim Zamanı:

Çok siyasi sözler.bu kadar eforu bosverin,oyununuzu,antrenorlugunuzu geliştirmeye harcayin.ben de çok konuştuğumu,yazdigimi sanmistim.

Bu arada,soyledikletinizin bir bölümüne de katılıyorum.ama bençe sporun karar mercii yine de sizin ve sizin tarzinizdaki insanlarin eline geçmez umarım.bu arada yazdıklarımız çeşitli antrenörlük kitaplarında mevcut.

Yine de umarım doğru yolda doğru davayi savunuyorsunuzdur.ben de,....stiga genesis m aldım.tam hayal ettiğim tarzvlastik.hem Çin,hem Avrupa tarzı.fazla ziplak da değil.setvis karşılaması çok kontrollü.backhande de friendshp aurora yi koydum.hosuma gitti.belki sonra onu bomb mopha pro veya nittaku hammond pro ile de değiştirebilirim.ayrica bir de tt11den stiga girince nittaku renanos hold u alıcam.

Ne yazıkki,benim düşüncelerim sınırlı.asil ilgi alanım yüzme.en son focada yapılan ulusal düzeydeki bir yarışta, derece de yaptım yaş kategorisinde.isim yüzünden Bingöl kigidayim.tekrar yüzme lastiği ve ayak ağırlıklarına çalışmaya geri döndüm.ama kişiyi artırdım.60 değil artık 75 dk koşuyorum ve 5 kg daha hafifim.milet master yap,hocaliginin kademeligini yükselt.... Diyor.ben de, sporun kendisini seviyorum,gerisi detay.

Gönderim Zamanı:

Herkes elinden geleni yapsa ve ülkemizdeki her yapılanışta olduğu gibi tepede merkeziyetçiliği politik olarak bir yerlere bağlamasa demokratik,yerinden yönetimi,tabandan gelen seçim anlayışını benimsese bugün bunları konuşmazdık.Ben kendi adıma öğretimve eğitimimi sürdürdüğüm kadarı ile ve de fazlası ile bu ve benzer sitelerede bu sporun sorunları hakkında ve çözüm önerilerinide açıklayarak yazmaya devam ediyorum.

Açtığım başlıklardaki okuma oranları (benimsendiği anlamına gelmez) benim için yeterlidir.

Saygılarımla

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Gönderim Zamanı:

ülkemizin geri kalmıslığı bütün bunların sebebi..!

Millet olarak kafamızı 3 kağıt islere değil; bilim, fakirlikten kurtulmak ve beraberliğe yormalıyız. Yoksa böyle konuları daha çok konusuruz..!

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 62 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..