Jump to content
Masatenisi.org Forum

Sean O'neİll'den Başari Için 20 Tavsiye


Misafir

Recommended Posts

SEAN O'NEILL'den BAŞARI İÇİN 20 TAVSİYE

5 x A.B.D. Şampiyonu, 2 x Olimpik Takım Üyesi

 

1.Hedef Koyun - Kendinize hedef koymak her seviyede oyuncuların gelişmesi için gereklidir. Hem kısa, hem de uzun süreli hedefler belirleyin. Mesela : Gelecek turnuvada C kategorisini ben kazanacağım veya 2000 US Open turnuvasına kadar 1800 puana ulaşacağım gibi. Hedeflerinizi ayrı kağıtlara yazın ve bunların altına da bu amacınıza ulaşmak için yapmanız gereken şeyleri 5 madde halinde yazın. Bu hedef kağıtlarının bir kopyasını raket kılıfı içinde tutun ve her antremandan önce okuyun.

 

2.Kaliteli ekipman kullanın. - Profesyoneller gibi oynamak istiyorsanız onların kullandıkları gibi yüksek kaliteli ekipman kullanmanız gerekir. Kendi oyun sisteminize uyan bir oyuncu seçin ve o oyuncunun kullandığı ekipmanları öğrenin. En iyi oyuncuların çoğu zaman en hızlı raketle oynamadıklarını gördüğünüzde şaşıracaksınız. Ben şahsen Stiga Clipper CR tahta üzerinde her iki tarafda da Stiga Mendo 2.0 kullanıyorum.

 

3.Esneyin. Masa tenisi çalışmalarında en fazla gözden kaçan çalışma esneme çalışmasıdır. Masada veya masa dışında yapılan her çalışmadan önce ve sonra en az 10 dakikanızı buna ayırmalısınız. Önce 5-6 dakika yavaş koşu ile vücudunuzu ısıtın ve sonra kafanızdan başlayarak vücudunuzdaki kas guruplarını gererek ayak ucunuza kadar inin. Bunlar vücudunuzun esnekliğini arttıracak, sakatlanma riskini azaltacak ve masada hızlı oyun için vücudunuzu hazır tutacaktır.

 

4.Masa dışı çalışması. Yürüme, koşma, bisiklete binme veya diğer aerobik aktiviteler genel sağlığınız ve masa tenisinizin gelişmesi açısından süper yöntemlerdir. Bu tip aktiviteleri haftada 2-3 defa 15-20 dakikalık süreler ile yapmayı hedefleyin. Vücudunuzun iyi durumda olmasının farkını turnuva sonuna geldiğinizde göreceksiniz. Vücudunuzu dinleyerek yavaş yavaş başlayın. Herhangi bir ağrı hissederseniz durun ve doktorunuza başvurun.

 

5.Bir takım arkadaşı bulun. - Takım arkadaşınız düzenli olarak çalışabileceğiniz kişidir. Arkadaşınızın oyun seviyesi ve masa tenisini geliştirmek isteği sizinkine ne kadar yakınsa, o derece başarılı bir takım olursunuz. Hafta içinde mümkün olduğu kadar fazla çalışma programı yapın ve mümkün olan her durumda turnuvalara beraber gitme planları yapın. Rekabet ile birleşen takım arkadaşlığı başarıyı getirecektir.

 

6.Ayağınızı geliştirin. Mümkün olduğu kadar ayak çalışması yapın.Ayaklarınızın hızlı çalışması oyun sırasında daha çok vuruş seçeneği sunacaktır. Önceden belirlenmiş ayak pozisyonu çalışmalarına göre rastgele ayak pozisyonu çalışmaları daha faydalıdır. Partneriniz topu masanın değişik yerlerine atması sizin de hareket edip pozisyon alarak en iyi vuruşunuzu yapmanız gerekir. Vuruşlarınızın çoğunun masaya gitmesine dikkat edin ve peş peşe kaç düzgün vuruş yaptığınızı sayın. Vuruşlarınızın yüzdesinin yeteri kadar yüksek olduğunu düşündüğünüzde, partneriniz topu daha geniş alanlara atmasını sağlayın. Ayak çalışmaları hedeflerinizin gerçek olmasını sağlayacaktır.

 

7.Servis çalışması yapın. Servis çalışması partner olmadan yapılabilen bir çalışmadır. Çok sayıda top alın ve boş bir masa başına geçin.Çoğunlukla bilek hareketi ile değişik falsolu (kesme, topspin, ve spinsiz) servisleri aynı hareketi yaparak atmayı deneyin.Kısa servisler rakibinizin saldırmasını engellerken, uzun servisler rakibinizi şaşırtmak ve dengesiz durumda yakalamak için kullanılırlar. Oyununuza spinsiz servisler eklemeyi unutmayın. Servisleriniz ne kadar değişik ve kandırıcı olursa üçüncü topa hücum etmeniz o kadar kolay olacaktır.

 

8.Servis karşılama çalışın. Çalışma arkadaşınızın masanın her yerine çok çeşitli falso içeren servis atmasını sağlayın. Uzun servislere ve masa üzerinde sadece bir defa zıplayan servislere loop ile hücum edin. Kısa servisler kısa itme ile veya hızlı bilek çevirme hareketi (flip) ile iyi seçilmiş bir noktaya atılarak döndürülebilir. Bu hızlı bilek haraketi ve mini kol vuruş hareketinin dengelenmesi ile yapılır. Bu vuruşu backhand ile yapıyorsanız topa yaklaşmayı, forehand ile yapıyorsanız topun yan tarafına gitmeyi unutmayın.

 

9.Loop. Modern masa tenisinde en yaygın olarak yapılan vuruş loop dur. Başarılı bir loop vuruşunun üç bölümü : kolu geriye atma, topla temas etme ve takip etme hareketleridir.Kolu geri atarken ayağınızı düzgün pozisyona getirmeniz ve kolunuzun rahat olması gerekir. Eğer gelen top kesme ise kolunuzu geriye atarken top seviyesinin altına düşürmelisiniz. Eğer spinli bir top geliyorsa top yüksekliğine yakın bir yerde durmanız gerekir. Hareketinizi yavaşlatmadan kolunuzu ileriye doğru savurun ve ağırlığınızı arka ayaktan ön ayağa geçirirken, kolunuzun topla temas etmesini sağlayın. Bu vuruşu yaparken bel ve omuzlarınızın da dönmesi gerekir. Kolunuzun ön kısmını ve bileğinizi kapatıp topa maksimum spin verebilmek için üstten 'fırçalayarak' vurmanız gerekir. Takip etme hareketi ise vücudunuzun ağırlık transferini topun gitmesini istediğiniz yöne doğru yapmak şeklinde olur. Daha sonra bir sonraki vuruş için hızlı bir şekilde hazır durumuna geçmelisiniz.

 

10.Akıllı oynayın. Servis atmadan önce bu sayıyı nasıl oynayacağınızı düşünün. Rakibinizin servisi en muhtemel döndürme şeklinin ne olabileceğine karar vermeden topu oyuna sokmayın. Rakibiniz servisi karşılarken topla teması sırasında raket açısını takip edin ve kafanızda ne tür bir vuruş yapacağınız belirlenmiş olsun. Rakibinizin sizin oyununuzu oynamasını sağlayın. Onların oyununu oynamaya sizi zorlamasınlar. Kararsızlık daima kötü karardan daha kötüdür.

 

11.Sürprizlere karşı plan. Turnuvada maç sırasında lastiğiniz kabarırsa veya raketiniz kırılırsa ne olacak ? Raket kılıfınızda yedek bir raketiniz var mı ? Oyuncu olarak ben daima hazır bir yedek raket bulundururum. Kendinizi geliştirmek ve kazanmak için zaman harcıyorsanız işler kötü gittiğinde de neden kazanma şansınızı devam ettirmeyesiniz ?

 

12.Pozitif olun. Bir sayı bittikten sonra şikayet etmek veya söylenmek bir sonraki sayıyı daha kolay yapmayacaktır. Aslında daha gergin ve sinirli olduğunuz için daha da zor yapacaktır. Sayılar arasındaki zaman çok kısa ve harcanmayacak kadar da değerlidir. Bir sonraki servis veya karşılamanızı düşünün. Son birkaç sayıya göre oyunun gidişatını hafızanıza not edin. Rakibiniz çok iyi bir vuruş yaptıysa bunu belirtmekten korkmayın. Bir sonrakinde belki daha da gösterişli bir vuruş yapmayı deneyebilir !

 

13.Rakiplerinizi takip edin. Büyük turnuvalarda daha önce hiç görmediğiniz bir çok oyuncu olabilir. Eğer bu tür oyunculardan birisine karşı oynayacaksanız, onlarla karşılaşmadan önce zaman ayırıp seyredin. Kuvvetli ve zayıf olduğu tarafları belirleyin. Bu sayede bir oyun planı oluşturabilirsiniz. Eğer video kayıt cihazı varsa, maçlarınızı kaydedin ve turnuvadan sonra seyredip maçlarınızın analizini yapın. Bu şekilde bir sonraki turnuva için taktik ve yapmanız gerekenleri belirleyebilirsiniz.

 

14.Oyun aralarında çalıştırıcınızdan tavsiye alın.Hızlı bir maç sırasında işe yarayan taktik ve stratejileri hatırlamak zor olabilir. Çalıştırıcınız oyun organizasyonunuza yardım edebilecek ve oyun sırasında tavsiye ve değişiklik yapabilecek en iyi kişidir. Size iki dakikalık karmaşık taktikler yerine bir veya iki taktik vermesini sağlayın. Karmaşık taktikler aklınızı karıştıracaktır bu yüzden basit olmasında fayda vardır.

 

15.Rakipleriniz hakkında günlük tutun. Her maçtan sonra rakibinizle ilgili olarak ne tür taktiklerin işe yaradığı ve nelerin işe yaramadığı hakkında kısa notlar alın. Rakibinizin ne tür servisleri atmaktan hoşlandığını ve sizin servislerinize ne tür karşılıklar verdiğini ekleyin. Bir sonraki karşılaşmanız için daha iyi oynamanın formülünü bulmanın en iyi zamanı şu anki maçtan sonradır. Farklı lastikler kullanıyorsa onları da not etmenin faydası vardır.

 

16.Kendinizi cesretlendirin. Hiç bir zaman umutsuzluğa kapılmayın. Pozitif olmanın yanısıra iyi oynadığınız zamanlarda heyecan duyun. Bir sayıdan sonra yoğunluğunuzu maksimum seviyede tutmak için "Yapabilirim !", "İşte benim oyunum !", "haydi !" gibi deyimleri kullanın. Kendinizi pohpohlamanın bir zararı yoktur. Yalnız fazla abartıp aslında neden burada olduğunuzu unutmayın.

 

17.Fileden gelen ve kenara çarpan topları bırakmayın. Her oyunda en az 3 veya 4 top fileden gelecek veya kenara çarpacaktır. Genelde bir çok set 5 sayıdan az bir farkla bittiği için bu 3-4 sayıyı bırakmayı göze alamazsınız. Bu tür toplara karşı kabiliyetinizi artırmanın en iyi yolu çalışmalarınızda bunları geri döndürmeye çalışmaktır. Bir zaman sonra alışıp otomatik olarak karşı tarafa atabilirsiniz. Bana göre eğer hazırlıklıysanız fileden gelen bir çok top normal vuruşlara göre daha kolay geri döndürülebilmektedir.

 

18.Agresif olun. Masa tenisi günümüzün en hızlı oynanan sporlarından birisidir ve daha çok ofansif oyuncuların hakimiyeti altındadır. İlk hücuma geçen taraf belli bir avataj elde etmiş demektir. Kendi servisinizden sonra daima hücum etmeye çalışın, rakip servislerinde ise oyunu karıştırmaya çalışın. Oyunun sonunda pasif duruma geçip rakibin topu dışarı atmasını ummayın. Şimdi ipleri elinize alıp üzerine gitmenin tam zamanıdır.

 

19.Bırakmayın. Eğer pozisyonunuzu kaybetmeye zorlandıysanız kolunuzu savurmadan topun yere değmesine izin vermeyin. Her ne olursa olsun her topa vurmaya çalışın, her sayı geçerlidir. Eğer başka seçeneğiniz yoksa kesme yapmak veya uzaktan top çıkartarak müdafa yapmak yanlış değildir. Yetişemediğiniz yerlere giden topları devamlı kurtarmaya çalışmak zaman içinde ayaklarınızın ve reflekslerinizin hızlanmasına sebep olacaktır. Rakibiniz, en iyi vuruşları geri dönünce kolay sayı vermeyeceğinizi düşünecek ve morali bozulacaktır.

 

20.Cüz. 20-20 de sakin olun. Herhangi bir sayıda nasıl oynuyorsanız aynı şekilde oynamaya çalışın. "Ya yap ya da öl" yaklaşımına girerseniz gerginleşip baskı altında kalırsınız. Ya kuvvetli yanınızla oynayın ya da rakibinizi zayıf olduğu şekilde oynatmaya çalışın. Doğru yere doğru zamanda yapılan bir itme/kesme, iyi bir blok kadar değerli olabilir.

 

=====================

 

Bu yazı masatenisi.org dan alıntıdır.

Ertan tarafından düzenlendi
Üye kaynak belirtmeyi unutmuş.
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 8 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..