Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

Merhaba.

Konuşmak yada tartışmak istediğim konu şudur. Masatenisini severek oynayan kişiler olarak yapılması gereken,

tekniği dünya standartlarını baz alarak geliştirmeye ve en mükemmel teknikle oynamaya çalışmakmı , yoksa iyi kötü bi still bulup onu en iyi hale en az hata yapar hale getirerek maç kazanmakmı ?

Dogrusu ben bunu ögrenmek fikirlerinizi almak istiyorum .

 

Bir kaç örnek vermek gerekirse , üni ler arası şampiyonadan yeni döndük ve ben orda eli bozuk diye tabir edilen bir çok oyuncunun inanılmaz maçlar çıkarıp alamayacagı maçları aldığını gördüm. Diyelim maça çıktınız daha ısınırken bile karşıdakinin sizden daha kötü olduğunu gördünüz . Top atamıyo , atack bi oyuncu ama spin çelemiyo şutop oynayamıyo vsvs . Ama maça bi çıkıyosunuz maçı nerdeyse alacak gibi oluyo bazende alıyo . Bu nasıl oluyo .

Ukalalık olsun diye asla soylemiyorum fakat teknigimin iyi oldugunu düşünüyorum ve abartmıyorum masatenisinde yapamadığım herhangi bir vuruş yada bilmediğim herhangi bişey yok. Hatta bi ara bu forumları takip ederek tırtığa anti ye defansa karşı nasıl oynanacagını hatim ettim ve masadada uyguladım antremanlarda.

Peki sorun nedir . Neden maç performansımız yükselmiyo ? Neden hep bizden kötüleri yenipte çekişmemiz gerekenlere yada alamayacagımız gözüyle bakılan maçlarda korkulu bir rüya olamıyoruz.Neden herşeyi bilipte tehlike oluşturamıyoruz?

Tsubasa da bende bunun sıkıntısı içindeyiz . Bize fikirlerinizle yardımcı olun :)

 

Çünki biz 4 senedir oynuyoruz ve bunun karşılığıjnı almak istiyoruz. Harcanan emekler ,harcanan vakit ki neredeyse salonda yatıp kalkıyoduk bi ara, ama dediğim gibi işte ..

 

Saygılar...

Gönderim Zamanı:

Merhaba Serkan:

Güzel bir konuya değinmişsin.Bunları önceki yazılarımızda zaten tartışmıştık.Bende maçtan önce veya antremanlarda düzenli top atamıyorum.Ancak maç esnasında istediğim yere top atabiliyorum.Ben bunu antremandan daha fazla maç yapmama bağlıyorum.Bu arada senin oldukça iyi birtekniğin var.Ancak sana tavsiyem bolca maç antremanı yapman ve değişik kişilerle oynaman.Sadece antreman yapmak bence yeterli değil.

Gönderim Zamanı:

@Kaisersoze (bu isim nerde geçiyordu ya :huh: )

 

şimdi, bizim gençler takımı, bu sene kendi liglerinde şampiyon oldu. 1 numaralı çocuk bütün sezon boyunca ya bir ya iki maç kaybetti... önümüzdeki sezon büyüklerde oynamak zorunda ve kendi düşüncesine göre ve tekniğine bakacak olursan birinci takımda altta veya ikinci takımda üstte oynamak istiyor, oynayabilir.

 

geçen Cuma kendi aramızdaki turnuvada ön eleme gurubunda herkes herkese karşı oynadı ve bu çocuk 16 setten sadece ikisini kazanabildi, hiçbir maçı kazanamadı, rahat yenerim diye düşündüğü adamlara bile yenildi.

 

ancak, kendisine ne zamandır anlatmak istediğim birşeyi anlamasına vesile oldu bu maçlar: standart antrenmanlar ve maçlarda oynadıkları oyun (ve sergilediklerini sandıkları performans) esasen, yıllardır yamuk da olsa masanın karşısına topu bir şekilde daha iyi atma konusunda beceri gösteren daha doğrusu bu konuda belirli bir sabıra ve tecrübeye sahip oyuncular karşısında hiç de etkili ve yeterli değil. bunu anladığı anda başarılı olabilecek, bence...

 

ben de vakti zamanında böyle çok maç kaybettim; 18 yaşındayken, daha raket bile tutamayan (öyle sandığımız) bir dedeye, kazanırken kaybettiğim maç hala aklımda :kizgin: . şimdi düşünüyorum da, şu andaki sabırım ve sakinliğim, ayrıca, şu son iki-üç yıldır oynadığım maçlarda karşılaştığım rakiplerin çeşitliliği yüzünden kazandığım, değişik stillere karşı oynayabilme tecrübesi o zamanlar bende olsaydı, kaybetmeyecektim tabii.

 

bu nedenle, nacizane şu tavsiyelerim olacak:

 

- Tufan'ın da değindiği gibi, antrenman partnerinizi sık sık değiştirin, sabit biriyle oynamayın, mümkün olduğunca farklı stillerle antrenman ve maç yapın (misal, kahvelerde oynayan bazı gençler bile çok enteresan antrenmanlar verebilir size),

eğer değişik partner bulmakta zorlanıyorsanız, bazı antrenmanlarda siz farklı lastikler ve oyun stilleri ile oynayarak bu konudaki eksikliği gidermeye çalışın; özellikle tırtıklı, anti vs. lastiklerle birbirinize antrenman verin.

 

- maçlarda sakin ve sabırlı olun; kendi oyununuzu ortaya koyun; rakip size değil, siz rakibinize oyununuzu kabul ettirmeye çalışın; kaybedilen bir setten sonra, oyunu ve rakibinizi analiz edip yeni taktik deneyin.

 

- normalde işe yarayan vuruşlarınızın işe yaramadığını gördüğünüz anda daha fazla ısrar etmeyin, başka vuruşlar deneyin; rakibinizin hata yapmasını bekleyin ve sağlayın; bu konuda sabırlı olun, heyecana kapılmayın, moralinizi bozmadan oynamaya devam edin.

 

- en önemlisi, rakibinizin tekniğine bakıp onu küçümsemeyin (tersi de geçerli, gözünüzde gereksiz yere büyütmeyin).

 

- yine de yenilirseniz, rakibi tebrik etmeyi unutmayın ama maçı orada unutun; daha sonraki maçlara konsantre olun; kaybettiğiniz maçın analizini daha sonra sakin kafayla yapın. sporda yenmek de var yenilmek de, yenilmeyi de öğrenmek gerek...

 

belki de bunları zaten yapıyorsun(uz)dur. o zaman diğer arkadaşlara bir faidemiz olmuştur umarım.

 

Ping the advisor Pong

Gönderim Zamanı:
tekniği dünya standartlarını baz alarak geliştirmeye ve en mükemmel teknikle oynamaya çalışmakmı , yoksa iyi kötü bi still bulup onu en iyi hale en az hata yapar hale getirerek maç kazanmakmı ?

 

Bence bunun cevabı yaşınıza, antreman yapma imkanınıza ve ne derece iddialı olduğunuza bağlı.

 

Belirli bir yaştan sonra stilinizi düzeltmek çok zor. Ancak bol antreman yaparak düzeltebilirsiniz. Ama yaş ilerledikçe iddianız ve hırsınız da azaldığı için genelde fazla antreman yapılmıyor. Ben kendimi bu sınıfta görüyorum. Fırsat buldukça antrenör ile çalışan gençlerle oynamaya çalışıyorum ve onların günden güne geliştiklerini gözlemliyorum. Stilleri iyi olmasına rağmen başlarda çok acemi oluyorlar ve çok kolay hata yapıyorlar. Dolu/boş topları pek tanımıyorlar, servis karşılarken bazen tırtıl yerine düz lastikle doldurunca bunu farkedemiyorlar ve doğrudan fileye spin çekiyorlar. Fakat zaman ilerledikçe bunların yavaş yavaş azaldığını ve eskiden hata yaptıkları topları kırıp geçirdiklerini görebiliyorsunuz. Bu bir çocuğun yürümeyi öğrenmesine benziyor. Yürümeyi öğrenmeden koşmak mümkün değil. Bu da aynen böyle.

 

Çok çeşitli oyuncularla oynamak gerektiğine inanıyorum. Bence fırsat buldukça veteranlarla oynayın. Stilsiz oyun ve garip lastikler ile atılan garip topları veteranlardan daha iyi bir yerde bulamazsınız. Veteranlar daha yaşlı oldukları için gençler kadar hızlı olamıyorlar ve bunu telafi etmek için farklı lastikler kullanarak garip vuruşlar geliştiriyorlar. Zaman zaman da bu alışkın olmayan gençleri şaşırtabiliyor.

 

Zayıf oyuncularla da çalışabilirsiniz. Ben kendimden zayıf oyuncularla oynarken forehand tarafına şut atabileceği toplar gönderip, şutlara masa üstünde blok yapmaya çalışırdım. Bu şekilde reflekslerim çok gelişti. Bazen öyle topları çıkartıyorum ki insanlar inanamıyor. Kulakları çınlasın Selçuk Çöplü ağabey ile sıkça oynarız ve forehand den müthiş şutlar atar. Biraz refleks, biraz da alışkanlıkla attığı şutların çoğunu geriye kaçmadan masa üstünde blok yaparak çıkartıyorum ve her vuruştan sonra 'tesadüfen raketine çarpıp geliyor' diye söyleniyor. Ama bunun arkasında aslında daha önceden yaptığım blok çalışması var.

 

Sonuç olarak çalışmakla herşey olabiliyor, yeter ki hevesiniz, zamanınız ve çalışmak için farklı stillerde oynayan değişik oyuncular olsun.

 

Benim sorunum da yeteri kadar farklı oyuncularla oynayamamak. Turnuvalarda farklı stilde oynayanlarla karşılaştığımda bana da ters geliyorlar. Biraz da stres yaparsam zayıf oyunculara kaybedebiliyorum da. Ben de genelde turnuvalarda normal oyunumdan daha kötü oynuyorum.

Gönderim Zamanı:

Bence mac kazanamamizin bir baska sebebi de var .Maca cikarken kendimize guvenmiyoruz .O maci alabilecegimize inanmiyoruz .

 

Rakip bizden azicik fazla top atinca maci kaybedecegimizi dusunuyoruz ve bu dusunce aklimiza gelince de maci kaybediyoruz .

 

Kendimizden gucsuz rakiplerde zaten sorun yasamiyoruz ama rakibimizin eli azicik duzgun olunca hemen korkuya kapiliyoruz saniyorum .

 

Tufan abi bu arada benim elim nasil herkesin eline iyi diyorsun benim ki hakkinda hic yorum yapmadin simdiye kadar :)

 

Iyi calismalar

Gönderim Zamanı:

Yaşa zamana ve hevese bağlı demişsiniz ve fikirleriniz içinde ayrıca tşk ediyorum . Benim yaşım 24 ve bu spora 3-4 sene once Tsubasayla başladık bizim okulda.Yazımdada dediğim gibi çok hevesliyiz nerdeyse salonda yatıp kalkacaz. Hevesimiz sadece masa başında birkaç vuruşu yapmakla diil , bu işin ilmini , tekniğini en ince ayrıntısına kadar kağıt üstünde ögrenmeye çalışmaktanda geçiyor. Yani araştırıyoruz en iyisini keşfedebilmek için. O konuda bi sıkıntımız yok.

 

Tamam belki bu işte süperligde oynayanlar kadar çalışmışlığımız yada geçmişimiz olmayabilir.Fakat kendimize örnek alabileceğimiz hiç değişse şu adam kadar iyi oynamalıyız dediğimiz insanlar var . ( bizim gibi sonradan başlayan )

 

Aslına bakarsanız okulumuzda haftada iki defa veteranlar gelip maç yapıyolar 7-8 kişilik bi grup. Biz onlarla maç yapıyoruz ve geliştiğimizde hissediyoruz. Bu iyi bir fırsat . Fakat sanırım işte insan biraz maymun iştahlı . Yada benim düşünüp herşey hemen olsun bitsin . Hemen ogrenelim hemen insanları yenmeye başlayalım gibi bir düşünceye kapılıyoruz.

Bizim en büyük hayalimiz bu kadar emek verdiğimiz ( yada zaman harcayınca emek verdiğimzii sandığımız ) bu sporda profesyonel olmak. Olurmuyuz bilmiyorum iş işten geçti sanırım fakat bağımlılık yapan bu spordanda zor vazgeçeriz gibime geldiği için belki 35 yaşlarında süperligde oynuyo olaiblirz :D:

 

Bu arada Kaisersoze Olağan şüpheliler filmindeki TÜRK :asabi: KATİL tiplemesi :lol:

Gönderim Zamanı:

selamlar..

 

tufan'in dedigi gibi guzel bir konuya deginmissin gercektende..

 

bircok sey soylenmis bile konuda..

 

Top atamıyo , atack bi oyuncu ama spin çelemiyo şutop oynayamıyo vsvs . Ama maça bi çıkıyosunuz maçı nerdeyse alacak gibi oluyo bazende alıyo . Bu nasıl oluyo .
simdi masa tenisinde gercek olan birsey var; masa tenisi oyuncusunun teknigi cok iyi oturmamis oldugunda, bu tur kisilere karsi maci verebilme riski ile karsi karsiya kalir.. ben yukarida senin yaptigin tanimlamadaki bir kisiye yenilmenin tamamen tecrube eksikliginden kaynaklandigini dusunuyorum.. istedigi kadar garip oyunu olan bir vatandas olsun rakip, teknigi iyi oturmus birine karsi hicbir sansi yoktur.

 

...

 

masa tenisini antremanlar yaparak gelistirdigimiz gibi maclar yaparak da gelistiririz.. tufan bu konuya deginmis.. mac tecrubesi cok daha farklidir.. farkli kisilere karsi oynama teknigin gelismesinde en onemli etkenlerden birisi.. pingpongman ve ertan butun yapilmasi gerekenleri birer birer siralamis, hepsine katiliyorum..

 

Neden herşeyi bilipte tehlike oluşturamıyoruz?

 

bir oyuncu raketinden ziyade zihnini kullanmasi gerekir.. zihin, rakete ne yapmasini kazanilan tecrube dogrultusunda hizla soyleyecektir..

 

maclarda nasil dusunuyoruz? neyi dusunuyoruz servislere baslarken? top gidip gelirken..

 

servisi atarken mesela.. rakibin durdugu yer, raketini tutus acisi ve bizim oynayacagimiz oyunu onceden tahmin edebilmemiz yani planli bir sekilde oyuna baslamak cok onemlidir.. topa spinli vurayim da gitsin degil; su kadar spinli gitsin de sonraki topda isi soyle bitirebileyim onemlidir.. top gidis gelislerde; nereye ve nasil top atilacagi kadar rakibin durus sekili, hangi topa nasil cevap verecegi, dengesinin nasil bozulacagi.....vs sorularinin da cevaplarini bilerekten oynamak gerekiyor.. dusunmek ve dusunmek..

 

dusunmek diyorum ama sunu unutmamak gerekiyor; rakip de tecrubesi olcusunde dusunecektir, tek tarafli dusunme degil bu.. acaba ne dusunuyor dusunuyor muyuz?

 

ne genc oyuncular gordum, dusunmeden oynuyorlar.. antremanlarda sutop yapiyorlar, harika top suruyorlar.. cakiyorlar.. kurtariyorlar.. ama mac yaptigimda onlarla, set bile alamiyorlar.. birak seti birkac sayida tikaniyorlar..

 

masa tenisi satranc gibidir.. bir sonraki hamlede cakacagim topa da yakalayamaz insallah backhand kosesine atarsam degil yakalasin da bana soyle bir top atsin akabinde de soyle olayi bitireyim demek gerekiyor.. cok iyi bir satranc oyuncusu 20-22 hamle sonrasini gorebilir, yenilip yenilmeyecegini bilir..

 

nasil olurda kotu oynayan birisine yenilinir? bence hata burada, rakibin kotu oyununda degil kendimizin kotu oyununda aranmalidir..

 

topu kisa mi uzun mu atmamiz gerektigini iyice analiz etmemiz gerekiyor.. atarsak hangi noktaya..

 

Neden maç performansımız yükselmiyo ? Neden hep bizden kötüleri yenipte çekişmemiz gerekenlere yada alamayacagımız gözüyle bakılan maçlarda korkulu bir rüya olamıyoruz.Neden herşeyi bilipte tehlike oluşturamıyoruz?
alamayacagimiz gozuyle bakilan maclarda korkulu ruya olmak zordur, cunku rakipde biz kadar iyidir.. rakipde bilir ne yapmasi gerektigini.. tecrube onemlidir.. ama sans yoktur.. top durmadan masanin kosesine carpip disari cikmadikca mac ortadadir.. bilincli olmak, sogukkanli olmak cok onemli bence..

 

tekniği dünya standartlarını baz alarak geliştirmeye ve en mükemmel teknikle oynamaya çalışmakmı , yoksa iyi kötü bi still bulup onu en iyi hale en az hata yapar hale getirerek maç kazanmakmı ?

 

bence dunya standartlarini baz alarak teknigi gelistirmek onemlidir.. teknik gelistikce, iyi kotu stili olan oyuncuya karsi kolaylikla galip gelinecektir.. iyi kotu stilli vatandas bir yere kadar gelisir, sonra durur..

 

neden bir ust duzey oyuncu gibi oynayamiyoruz? sizce onlarin iyi kotu teknikleri mi var? cevap kesinlikle cok iyi teknikleri oldugu tabii..

 

bir kitap okumustum; bir ust duzey oyuncusu ile normal olumluyu birbirinden ayiran cok az sey var masa tenisinde.. teknigi oturttuktan ve duzenli antreman yaptiktan sonra geriye ne kaliyorki o kadar olamiyoruz? ... kitapda daha cok vurus sekillerinden bahsediliyordu. normal biz olumlulerin yaptigi vuruslar ile ust duzey oyuncularinin yaptigi vuruslar farkli.. bir tanesi; oyun aninda, top gidip geliyor mesela, o anda raketin neresi ile vuracagimizi dusunmemiz ve uygulayabilmemiz gerekiyor dendigiydi.. masa tenisinde en onemli oge spindir.. sonra topu attigimiz yer ve topun hizidir.. bunu en iyi kesfedebildigimiz olcude iyi oynariz..

 

........

 

ah biraz daha fazla antreman yapma sansim olabilseydi.. dunya sampiyonluguna oynuyor olurdum simdi.. :lol:

Gönderim Zamanı:

Tşk ler . Aklımdaki hemen hemen bütün soruların cevabını aldım . işallah yapılması gereknleri masa başında uygulayabilirz.

  • 1 month later...
Gönderim Zamanı:

Merhabalar,

Birçok oyuncunun hatalı bile olsalar kendilerine özel bir stilleri vardır. Önemli olan oyunu akıllı okuman ve kendi istediğin doğrultuda yönlendirebilmendir. Herşeyi çok iyi yapmak aklını akıcı kılmaz. Masa tenisi ne kadar hıza dayanıyorsada hızlı düşünebilenlerin ve sabırlı olabilenlerin oyunudur.

Bende senin gibi "daha iyi nasıl oynayabilirim?" diye sorduğum bir Alman Atrenör bulduğumda bana tek şey demişti:"Koşuyormusun? Çünkü tüm tanıdığın iyi oyuncular her gün yaklaşık 1 saat tempolu koşarlar. Refleksini açınca, aklını da kullanınca yenemeyeceğin kimse yok..."

Belki sorun reflekslerini daha fazla geliştirememenle ilgilidir.

(Diğer şeyler hakkında birçok ve doğru şey yazıldığı için bu konulara eğilmedim. Ama refleks ve kondüsyonun ne kadar önemli olduğunu çalıştıkça göreceksin.)

Sevgiler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 497 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..