Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

Bu sefer konu masa tenisi dışında.

 

Konuyla ilgisi olanların bilgi ve yorumlarına ihtiyacım var.

 

Mühendislik eğitimi (makina veya endüstri) için Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, Sabancı ve Koç üniversitelerinin karşılaştırmasını yapabilir misiniz ? (Paralı üniversitelerin burslu olduğunu farzederek). Hepsine gidebilme imkanınız olsaydı hangisini ve neden tercih ederdiniz? Koç - Sabancı üniversitelerinden hangisi daha kaliteli eğitim veriyor?

Gönderim Zamanı:

Oncelikle muhendislik egitimi icin yeni bir dal olan Endustri muhendisliginin koca bir balon olarak ortaya cikip gitgide sondugunu ifade etmeliyim. Artik lise danismanlari insanlara endustri muhendisligini tavsiye etmiyorlar, benim endustri mezunu arkadaslarim master icin kendi bolumlerini tercih etmediler, beraber bilgisayar muhendisliginde okuyoruz. Endustri muhendisliginin amaci mezunlarin her telden calmalari idi, ama yine bu mezunlarin hicbir parcayi layigi ile icra edemedikleri gorulunce eski populerligini kaybetti. Benim onerim endustri muhendisliginin tercih edilmemesi yonunde, zira bundan 4 sene sonra, tercih eden kisinin mezuniyeti zamaninda isler endustri mezunlari icin daha da kotu olacak. Yurtdisinda boyle bir kavram kalmadi zaten. Saf muhendislik olarak makina ve kimya muhendislikleri ve elektrik-elektronik muhendislikleri sayilabilir. Bence muhendislik isteniyorsa tercih bu 3'unden biri olmali. Makina muhendisligi ile kimya muhendisligi arasinda dersler acisindan az fark vardir, ama kimya muhendislerinin is olanaklari genistir, cok farkli yerlerde calisabilirler.

 

Bogazici butun bolumleriyle akredite bir universitedir ve yurtdisinda taninma orani diger opsiyonlara gore cok daha yuksektir. Bunu yurtdisinda yuksek lisans dusunurseniz farkedersiniz. Daha onceden giden ogrenciler sizin onunuzu acacaktir, diger opsiyonlarda bu cok daha az orandadir. Egitim kalitesi olarak bakarsak, bizim makina ve kimya muhendisliklerinin cok iyi oldugunu soyleyebilirim. Diger universiteler hakkinda daha az bilgim var, ama ODTU endustri ile daha cok is yapar, akademik olarak Bogazici daha usttedir. Secimlerde bence daha sonraki hedefler de rol oynamalidir, yuksek lisans dusunuluyorsa Bogazici, endustriye girilmek isteniliyorsa ODTU daha iyi bir secim olabilir. Bu demek degil ki Bilkent veya Bogazici mezunlari ise giremez, ama ODTU'deki hocalarin endustriyel islerle baglantilari daha iyidir.

 

Koc ve Sabanci'yi gezdim, mimari cok guzel, maddi olanaklar cok iyi, daha sonra da muhtemelen bahsedilen sirket gruplarinda is bulma sansiniz yuksek, ama egitim olarak sordugunuzu dusunursek, bence bu iki universitenin daha katetmesi gereken cok yol var, ogrenci profili genelde parali okuyan ve "nasil olsa bitiririz universiteyi" diye dusunen ogrencilerden olusuyor. Bu da iyi bir akademik egitim almak icin oraya giden diger azinligi frenleyen bir etki olacaktir, cunku egitimde sinifin genel durumu basrol oynayacaktir.

 

Bunlar benim sahsi dusuncelerim, Bilkent hakkinda cok az bilgim var, o yuzden birsey yazamiyorum, kimseyi yazdiklarimla alindirmak veya gucendirmek istemem. Mumkun oldugunca objektif olmaya calistim.

 

Netice olarak benim hepsine gidebilme imkanim olsaydi, ben Bogazici'ni tercih ederdim, ama bunda Istanbul'da oturuyor olmam da rol oynardi ne yalan soyleyeyim. Makina ve kimya muhendislikleri de tercih edecegim bolumler olurdu.

 

Sececek arkadasa kolayliklar dilerim...

Gönderim Zamanı:

ben zonguldak karaelmas üniversitesi makina mühendisliği öğrecisiyim. şunu söylemek gerekirse mühendislik hiç bir zaman ölmez . türkiye birincilerinin yaptığı tercihler bakın hepsi mühendislik tercihidir. makina müh. tüm mühendisliklleri kapsayan bir mühendisliktir. inşaat olsun elek. olsun hepsi mak. müh. de birleşir. endüstiri mühendisliğini herkez geniş bir alanı kapsadığını zanneder ama yanlış bir yargıdır. endüstiride makina kadar mekanik ve ısı dersleri görülmez. ayrıca üniversitelerin mezun sayılarına baktığınızda en az mak. müh.de mezun vardır.

Gönderim Zamanı:

Herhangi bir mühendislik alanında seçim yaparken İTÜ'yü de göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.

  • 1 month later...
Gönderim Zamanı:

bu konu az önce gördüm ve birkaç şey yazmak istedim

 

belkide biraz geç kaldım ama olsun...

 

öncelikle belirtmeliyim ki her üniversitenin artıları ve eksileri var yani mükemmel bir üniversite yok -hatta birisi ne istediğine tam olarak karar verdikten sonra bile bu koşul geçerli- yani hoşlanmadığınız şeylerin olduğu bi üniversitede okumak zorundasınız. bunu kabullenmek önemli.

 

eğitim bir üniversite için önemli ama ben kültürel ortamın da bi o kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

bence üniversite insanın dünya görüşünün, arkadaş çevresinin ençok şekillendiği dönem ve bu dönemde çevreden etkilenmemek pek olası değil.

 

üniversitelere gelince:

 

koç sabancı bilkent hepsinin mükemmel düşünülmüş kampüsleri, imkanları mevcut. ama kampüs ruhu dediğimiz olay hiçbirinde yok. ben bilkent'i koç'u bizzat gördüm gezdim. sabancı'yıda arkadaşlardan orada okuyanlardan dinledim.

bu ruh olayı, -istrer istemez- özel üniversitelerdeki insan ilişkileri olayı (bence bunlar özel üniversitelerin olumsuz noktaları) bu fiziksel artılara ilave eksilerdir

ha ne zaman bunlar sorun olmaz: üniversiteye yerleşecek kişi küçüklüğünden beri kolejlerde özel okullarda okumuş o ortamlardan, muhabbetlerden hoşlanan birisi oldugunda.

 

yani burada şunu soylemek istiyorum, her ne kadar objektif olmaya da çalışsak kendi penceremizden degerlendiriyoruz olayları (eğitim yada kültür) benim olumsuz olarak nitelediğim bi durum bir başkası için bi artı olabilir, bunu da göz önünde bulundurmak lazım

 

devlet üniversitelerindeki (boğaziçi odtü) kültürel ortamdan bahsediyim biraz

 

burda gene bi parantez acmak istiyorum kültür konusunda, modanın hakim olduğu bi kültür var artık birçok üniversitede. saçlar, ayakkabılar, kıyafetler... herkes birbirine benziyor... liseden tanıdığım arkadaşlarımın zaman içersindeki değişimlerine güliyim mi ağlıyım mı şaşırmış durumdayım.

 

devlet üniversitesi deniyo boğaziçine ama kampüsteki yaşam ve düşünce tarzı özel üni'lerdekinden pek farklı gözükmüyor. buna amerikan düşünce tarzı da diyebiliriz. bunda tabiki eğitim sisteminin öğretim görevlilerinin de payı var.

 

odtu isim olarak iyi bir kültür olsada son yıllarda kültür yozlaşmasını oralara da sirayet ettiğini söyleyebiliriz. nispeten odtü'nün ortamın diğerlerine göre daha az sorun var ama sadece kampüs içerisinde yaşamak bir eksi olarak duruyor karşımızda (kampüs dışındaki hayattan bahsetmiyorum bile). bu da önemli bi nokta. mesela istanbulda bi üniversite öğrencisi okuluna giderken en lüks semti gödüğü gibi 500 metre ilerideki en yoksul gece konduları da görebilir. sonuçta kişi, bu rahatsız edici çarpıklıkla heran karşı karşıyadır, ve bu durum onu bu konuda düşünmeye sürükler. yani dış dünyayla etkileşim halinde olmak, bazı durumları birebir gözlemleyebilmek, bunlara karşı duyarlı olmak bi üniversite öğrencisi için önemlidir diyebiliriz.

 

eğitimden biraz bahsetmek gerekirse, mühendislikte odtunun boğaziçinden daha ileride olduğu görüşü hakim, ki bencede öyle.

 

 

açıkçası türkiyede hayran olduğum bi üniversite yok.

 

sonuç olarak:

 

kişinin hayat görşünün şekillenmesi (bkz: üzüm üzüme baka baka kararır) (ayrıca ben amerikaya silah projesi hazırlayan çok iyi eğitilmiş bir mühendis olmak istemezdim) göz önüne alarak, devlet üniversiteleri özel üniversitelere tercih edilebilir. herseye rağmen genel anlamda boğaziçi, odtu en iyi iki devlet üniversitesidir ( her alanda olmasa da :) )

 

kolay gelsin

 

PS: endüstri müh. ne bi alternatif olarak galatasaray üniversitesini de

düşünülebilir :) eğer fransızca fransa ve çok çalışmak ilgi çekici geliyosa.

 

PPS: tercih konusunda daha fazla yardımcı da olabilirim (herkese). en azından ne düşündüğümü söylerim.

Gönderim Zamanı:

Ben bu sene okulun İstanbul'daki üniversitelere ve tarihi yerlere düzenlediği geziye katıldım..

 

Gezdiğimiz üniversiteler:

-Koç -Sabancı -Yeditepe -Bilgi

 

Aralarından en beğendiğim Sabancı oldu..

Ama şöyle birşey var ki nedenini bilmiyorum.. Devlet üniversiteleri randevu alınsa dahi okulları ufak bir tur için bile kabul etmiyorlar..

 

Bir de mühendisliklerde Teknik üniversiteler daha iyi gibi bir söz var ki ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum...

 

Benim de önümde Öss var...

Daha önümde 2 yıl olmasına rağmen kafam iyice karışmış durumda..

Gönderim Zamanı:
Benim de önümde Öss  var...

Daha önümde 2 yıl olmasına rağmen kafam iyice karışmış durumda..

şimdiden karışmasın. üniversiteye girişte okul notların da önemli unutma :)

 

Bir de mühendisliklerde Teknik üniversiteler daha iyi gibi bir söz var ki ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum...

 

var öyle bisöz... ben de duymuştum...

 

 

Ama şöyle birşey var ki nedenini bilmiyorum.. Devlet üniversiteleri randevu alınsa dahi okulları ufak bir tur için bile kabul etmiyorlar..

 

özel üniversiteler her nekadar "biz halkımıza hizmet etmek için, eğitime katkıda bulunmak için yapıyoruz bu işleri" deseler de daha çok maddi kaygılar, çıkarlar doğrultusunda hareket ediyolar. iyi de pazarlıyorlar kendilerini. bunun yanında devlet üniversitelerinin tanıtım konsunda biraz ilgisiz olduğu doğru. bu durumda şanslıysan o üniversiteden bi tanıdığın vasıtasıyla okul hakkında bilgi alabilirsin , okulu gezebilirsin.

 

sana kolay gelsin

 

PS:sadece özel üniversiteleri gezmeniz dikkatimi çekti, yoksa sen özel lisede mi okuyosun :oogh: ..... (şaka :P: )

  • 3 weeks later...
Gönderim Zamanı:

Ben bu konuyu oğlumun kararsızlığı üzerine açmıştım. Sonunda Boğaziçi kimya mühendisliğini tercih etti ve kazandı. Kimya + endüstride çift anadal veya endüstri ye yatay geçiş yapmayı düşünüyor.

 

Yardımcı olan herkese özellikle de değerli fikirkerini bizimle detaylı olarak paylaştığı için Arsun'a teşekkür ederim.

Gönderim Zamanı:

Rica ederim Ertan bey.

 

Eger oglunuzun bolumle veya okulla alakali bir sorusu olursa bana yazmaktan cekinmeyin. Kendisine basarilar diledigimi iletin, ilk sene derslere gereken onemi verirse yatay gecis de yapabilir cift anadal da. Benim ayni sekilde Endustri ve Kimya muhendisliklerinde cap yapan bir arkadasim vardi, okul 1 sene uzuyor ama cift diplomayi aldi arkadas.

 

Tekrardan basarilar.

 

Arsun

Gönderim Zamanı:

Masa tenisinde (hatta her alanda) olduğu gibi çalışınca her şeyin üstesinden gelmek mümkün. 1-2 sene herşeyden fedakarlık edip sıkı çalışırsanız başarılı olmamak için hiç bir sebep yok. 2 sene sıkıntı ömür boyu rahatlık demek. Önümüzdeki yıl imtihana girecek herkese başarılar dilerim.

Gönderim Zamanı:

slm kocaeli üniversitesinde masa tenisi varmı :huh: büyük ihtimal bu sene (besyo)oradayım. :oogh:

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   3 Üye, 0 Gizli, 38 Misafir (Tam liste)

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..