Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

(www.masatenisi.org adresindeki bir yazıdan alıntıdır,)

Çoğumuz masa tenisi oynamaya antrenmanla başlarız. FH şutop, FH spin, sonra BH şutop, BH spin... vs.vs.... Bu hareketleri antrenmanda tıkır tıkır yaparız. Çok az hata yaparız. Sonra antrenman biter, maça geçeriz. Rakibimizde Çin lastiği vardır Bu arkadaşımız bize acaip acaip dolu kesikler atıp bizi sıkıştırıyordur. Biz bu toplara spin yapmaya çalışırız (hani az önce antrenmanda yaptığımız spinler var ya) Iııhh !! Nasıl çekersek çekelim nafile top fileye gidiyordur. Biz de dayanamayıp işin kolayına kaçıp o kesiklere kesik ile karşılık veririz. Bu kez de karşı taraf saldırır. Bu şekilde oyun bizim için bir kabusa dönüşür. Sonra kendimize şunu sorarız, "nedir benim çektiğim şu kesiklerden, şu Çin lastiklerinden, spinleri hep ağa takıyorum"..... diye devam ediyor,

(Çin lastikleri hakkında çok yazıldı, çizildi ama yine de bu yazıya bakarak yeniden bu soruyu sorma ihtiyacı hissettim, çünkü takip ettiğim kadarıyla çin lastiği denince formda pek te hoş gözle bakılmadığı kanaatine vardım, mesela bu yazıda bahsedilen acayip dolu kesik için lastik tavsiyesi istesem, genelde avrupa/japon lastik tavsiyesi gelir diye düşünüyorum,)

Değerli üstadlarım benim bu yazı ile ilgili bir kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim!

1. Soru: Bu yazıdaki bahsi geçen rakibimizin bize acayip dolu kesikler atıp bizi sıkıştırdığı bu çin lastikleri acaba hangileri olabilir. (Marka ve Model olarak soruyorum)?

2. Soru: Acayip dolu kesiklerleri tanımlamak için neden özellikle "Çin lastiği" tabiri kullanılmış, bu vuruşlar için Çin lastikleri Avrupa/japon lastiklerinden bariz olarak daha mı üstündür?

3. Soru: Eğer Çin lastikler bariz olarak üstün değilse neden bu yazıda özellikle Çin lastiği diye belirtilmiştir?

biraz uzun oldu, ama kusura bakmayın, Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler ederim,

Gönderim Zamanı:

Bence acaip dolu kesik, spin, şut, v.s. yapmak için %30 ekipmana gerek varsa %70 de teknik ve tecrübeye gerek vardır. Sadece lastiğe-tahtaya güvenerek olmaz bu işler. Rakibimiz bize acaip dolu kesik toplar gönderiyorsa demek ki bu işi biliyor diye düşünürüm ben. Olay rakette mi bilekte mi diye merak ediyorsanız bir set de raketleri değişerek oynayın (deneme amacıyla) sonucu görürsünüz. Böylece Çin lastiği ile neler yapabildiğinizi de anlamış olursunuz... ^_^ Lastiklere "deli lastikler" demekle rakibin oyun gücünü sadece lastiğine bağlamış oluyorsunuz ki, bu yanlış bir tutumdur.

Not: Çin lastiği ile bol kesmeler yaparak oynamak etkili bir şey olsaydı, videolarda seyrettiğimiz Çin lastikli profesyonel oyuncular bol bol kesme yapardı. Tam tersine atak oynuyorlar gördüğüm kadarıyla.

Gönderim Zamanı:

çin lastiklerinin genel özellikleri yapışkanlı olmasıdır ve bol falsolu spinler servisler ve kesikler için çok iyi silahlardır.(h2,h3,globe...vs..) gibi lastikler

rakipten çin lastiği ile iyi kesmeler geliyorsa bunu bildiğimiz gibi ilk olarak pozisyonumuzu doğru ayarlamamız lazım ve en son aşamada daha az güç ve daha bol falsolu spinlerle iyi kesiklere karşı koyabiliriz. Özellikle pozisyon alıp fh topspinlerle rakibi rahatsız edebilirsiniz.Bu kesiklere topspin en ideali sanırım.

Gelelim 3. maddeye bazıları çin lastikleri ile iyi oyun sergiler bazıları avrupa ve japon lastikleri ile iyi oynar.Bunu bariz olarak birbirinden üstün tutamayız.

İnşallah doğru bişeyler yazmışımdır. :gulumse:

Gönderim Zamanı:

tekniğin iyi ve doğru vuruşu yapıyorsan, nasıl kesme gelirse gelsin (ister çin lastiği ister diğerleri) başedebilirsin, bu idmansızlıktan da kaynaklanabilir, sadece boş top atan birine karşı antrenman yapıyorsan bol kesikli biriyle oynarken zorlanabilirsin, o yüzden bol bol çin kombili kişilerlede antrenman ve maçlar yapmalısın.

Gönderim Zamanı:

ben kesikleri çıkarıyorum boş toplar tavanlara gidiyor napacam şimdi :D: eskiden tersiydi boş geldimi.... vururduk kesiğe karşı oynaya oynaya öğrendik boşu unuttuk.... soruma ben cevap vereyim bari.....boşlanda kesiklende bol bol oyna düzelir

Gönderim Zamanı:
Kesiğe spin çekmeyi geliştirmek için uzun pütürlü arkadaşlarla oynamakta fayda var.

Uzun pütür benim bir türlü başemediğim bir lastik. Uzun pütürden gelen toplar tamamen rastgale geliyor bana göre. Kitap gönderdiğiniz top spin size back spin olarak döner diyor ama alakası yok bence. Bir bakıyorsunuz top acayip dolu kesik gelmiş bir bakıyorsunuz tamamen boş gelmiş. Uzun pütüre karşı oynarken ne çıkarsa bahtınıza artık. :)

Gönderim Zamanı:
Uzun pütür benim bir türlü başemediğim bir lastik. Uzun pütürden gelen toplar tamamen rastgale geliyor bana göre. Kitap gönderdiğiniz top spin size back spin olarak döner diyor ama alakası yok bence. Bir bakıyorsunuz top acayip dolu kesik gelmiş bir bakıyorsunuz tamamen boş gelmiş. Uzun pütüre karşı oynarken ne çıkarsa bahtınıza artık. :)

ben bir tane aldım sırf deneme amaçlı ama sadece çift maçlarında kullandık okulda teke teklerde oynamadık bende oynamadım elime alıp ama bir sure sonra belli oluyor kesme açıları farklı gibi oynarken o an masa tenisi kurallarını unutacaksın o an senin ve adamın vuruş şekline bakarak olan olayı ezberleyeceksin zaten ya kesik ya boş gönderecek ilk set belki hiç çözemeyeceksin ama sonraki setlerde mutlaka hangi açıda boş gelir kesik gelir anlarsın

Gönderim Zamanı:

Genelde antrenmanlarda herkes hatasız bh,fh, şutop,spin vesaire yapar, bu doğrudur. Çünkü topların geldiği nokta, geliş şekli(düz top) ve hızı belli olduğu için genellikle herkes hatasız oynar. Maça başlandığında ise bu durum tamamen değişir, çünkü toplar değişik noktalara, değişik falsolarla ve değişik hızlarla geldiği için dengelemek zorlaşır. Burada özellikle sorulan konu Çin lastiğinin kesiklerinin çok dolu olduğu konuşulduğuna göre şunu söyleyebilirim. Çin lastiğinden giden kesikler çok dolu olur ve bunlara spin yapmakta zordur fakat Tanju bey'inde dediği gibi bu lastikle oynayan oyuncunun tekniği iyi değilse o kesiği yapması çok zordur. Oyuncu ekipmanı kullancak tekniğe sahip değilse hangi malzemeyle oynarsa oynasın fark etmez. Benim asıl anlatmak istediğim nokta ise çok dolu(kesik) top geldiğinde ayak pozisyonunu iyi alıp, vücudu öne doğru esneterek hareketi mümkün olduğu kadar yukarıya yaptığınız taktirde hata yapmaz ve iyi bir top spin yapmış olursunuz. Eğer boş topsa hareketi ileri öne doğru yapmak gerekir yoksa top dışarı gider. İşte kesik ve boş topa spin yapmaktaki aradaki fark budur. Umarım yeterince bilgilendirmişimdir.

Saygılar,

Gönderim Zamanı:

"Oyuncu ekipmanı kullanacak tekniğe sahip değilse hangi malzemeyle oynarsa oynasın fark etmez. " Benim de söylemek istediğim buydu. Teşekkürler Mehmet Bey. Aynı şekilde kesik gelen toplara da topspin yapmak istediğimizde mutlaka yeterli tekniğe sahip olmamız gerekir diye düşünüyorum. Gelen kesik topun Çin ya da Japon kaynaklı olması önemli değil, çok dolu olması önemli çünkü. Bir Sriver lastiğiyle bile topa havada fren yaptıracak kadar dolu kesik yapılabilir. Yeter ki oyuncu topu nasıl keseceğini bilsin. Sonuç olarak ne rakibin ekipmanından, ne de kendi ekipmanımızdan şikayet etmemeliyiz bence. Spin çektikten sonra topun filede kaldığını görünce raketini yumruklayan kadar komik bi şey olamaz.

Gönderim Zamanı:

Aslında benim sorularımın içinde "kesiğe karşı nasıl oynamak lazım ?" diye bir soru yoktu ama konu yine başka yerlere götürülmüş...... neyse, üstadlarım daha iyi bilir

(Sayın Tanju Cansever hocam bu kadar çok ekipman değiştiren biri olarak siz de diyorsanız ki ekipman o kadar da önemli değil, önemli olan teknik ben başka bir şey söylemiyorum :)) ) Ayrıca acizhane bir de eleştiride bulunmak istiyorum, demişsiniz ki "Oyuncu ekipmanı kullanacak tekniğe sahip değilse hangi malzemeyle oynarsa oynasın fark etmez. " bunu bilmeyen yoktur herhalde, buna itiraz da yok, ama ekipmanın da hiç bir etkisi yok demiyorsunuzdur heralde,

neyse benim asıl sorularıma dönecek olursak, o zaman şöyle soralım, diyelimki Chen Weixing oynuyor, tahta da aynı tahta, üzerine bu yazıda geçen çin lastiğini yapıştırınca avrupa / japon lastiklerine kıyasla bariz olarak daha fazla mı kesik (back spin) üretiyor ki ? bu yazıyı yazan kişi rakipte çin lastiği var diye özellikle belirtmiş ? benim değinmek istediğim konu buydu aslında, eğer böyle bir şey varsa benim stilim de kesik olduğu için dikkatimi çekmişti bu yazı (yada şunu mu diyorsunuz, oynayan Chen Weixing ise ekipmanı ne olursa olsun aynı kesiği üretir, aynı derecede etki ile oyununu oynar?)

Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

Gönderim Zamanı:

kesik için lastik farketmez kesme vursunu bilen bir kişi bryce la bile keser(örnek serhat abi bir keresinde yapmıstı) fakat o kadar iyi olmasada yine keser kesiğin gücü lastiğin spinine kalmıs bir olay h3 le kestiğiniz top daha yüksek hızda(topun backspin hızı) kesik gidebilir

Gönderim Zamanı:
Aslında benim sorularımın içinde "kesiğe karşı nasıl oynamak lazım ?" diye bir soru yoktu ama konu yine başka yerlere götürülmüş...... neyse, üstadlarım daha iyi bilir

(Sayın Tanju Cansever hocam bu kadar çok ekipman değiştiren biri olarak siz de diyorsanız ki ekipman o kadar da önemli değil, önemli olan teknik ben başka bir şey söylemiyorum :)) ) Ayrıca acizhane bir de eleştiride bulunmak istiyorum, demişsiniz ki "Oyuncu ekipmanı kullanacak tekniğe sahip değilse hangi malzemeyle oynarsa oynasın fark etmez. " bunu bilmeyen yoktur herhalde, buna itiraz da yok, ama ekipmanın da hiç bir etkisi yok demiyorsunuzdur heralde,

neyse benim asıl sorularıma dönecek olursak, o zaman şöyle soralım, diyelimki Chen Weixing oynuyor, tahta da aynı tahta, üzerine bu yazıda geçen çin lastiğini yapıştırınca avrupa / japon lastiklerine kıyasla bariz olarak daha fazla mı kesik (back spin) üretiyor ki ? bu yazıyı yazan kişi rakipte çin lastiği var diye özellikle belirtmiş ? benim değinmek istediğim konu buydu aslında, eğer böyle bir şey varsa benim stilim de kesik olduğu için dikkatimi çekmişti bu yazı (yada şunu mu diyorsunuz, oynayan Chen Weixing ise ekipmanı ne olursa olsun aynı kesiği üretir, aynı derecede etki ile oyununu oynar?)

Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

Düz lastikler içersinde Çin lastikleri ile kesik/yan spinli vuruşlar daha kolay. Çok anormal bir teknik birikimi olmadan gayet de güzel masa üstü fileye taktıracak kesikler vurulabilir. Bir Avrupa/Japon lastiğine göre hem daha kesik hem de daha kısa vuruşlar yapılabilir. Yoksa tabiki Matsushita abi tüm lastiklerle iyi keser, veya kesiğe spin aşağıdan yukarı doğru çekilir vs vs.

Gönderim Zamanı:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Merhaba Turancım,

Ben neden bu kadar çok ekipman değiştiriyorum, ekipman o kadar da önemli değil de onun için. Önemli olsaydı sadece alıştığım bir ekipmana bağlı kalırdım ve başka ekipmanla oynayamazdım değil mi? Her çeşit lastik ve tahtayla aynı derecede oynayabildiğim için keyfim ve gönlümce canım hangisini çekerse onu alıp oynuyorum!.... :D: ....Şaka! Arkadaşım sen hiç duymadın mı, doktorun yap dediğini yap, yaptığını yapma derler:)) Hobi amaçlı oynayan bir kişinin lastik ve tahtaların büyüsü, çekiciliği nedeniyle sürekli ekipman değiştirmesi başka bir şeydir, masatenisi hakkında kendi bildiği doğruları çevresindekilere anlatması başka bir şeydir. Peki doğru olduğunu nerden biliyorsun diye sorabilirsin; herkesin kendi doğruları vardır, yanlış da olabilir kesin iddia etmiyorum Turan arkadaşım:)

Senin okuduğun yazı veya metinde de yazılanların doğru olduğu kesin diye iddia edilemez. Mesela ben o yazıdaki Çin lastiği konusuna katılmadığım için direkt fikrimi belirttim, sizin sorularınıza cevap verseydim yazıyı doğru kabul etmiş olacaktım.

Aslında Çin lastiği ile kesik yaparak oynayan bir oyuncu lastiğin yavaş olmasından faydalanıyor diye düşünüyorum. Yavaş ve spinli her lastikle gayet güzel kesik toplar atılabilir masaya öyle değil mi? Bariz bir üstünlüğü olsaydı bütün defans oyuncularının tahtalarında Çin lastiği görmeliydik. Hiç olmazsa çoğunun. Ama öyle değil, neden acaba? Tam tersine Çin lastiği kullananlar atak oyunculardır yanlış mıyım? Peki yavaş lastikle nasıl atak oynuyorlar dersen, onlar lastiğe uyguladıkları bol solüsyon işlemi ile süngeri dinamik ve atak hale getiriyorlar. Sonuçta allround-atak bir stil ile rakiplerini deviriyorlar.

Böylece 2. ve 3. sorularına cevap vermiş oldum. 1. soruna cevap olarak da klasik yapışkan yüzeyli Çin lastikleri diyebilirim. Marka ve modele gerek yok. Birbirlerinden bariz farkları yok çünkü. Ama süngeri nisbeten yumuşak olanlar daha iyi keser sanırım. Eğer dolu kesikler yapabilmek için bu ucuz lastikleri değil de pahalı Japon-Avrupa olanları seçmek istersen marka ve model konusunda işte o zaman çok çeşitli tavsiyelerde bulunanlar olacaktır.

Sevgilerimle...... ;):

Gönderim Zamanı:

Peki Tanju hocam açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, (sanırım benim hatam masatenisi.org'taki bu yazıyı kesin doğru zannetmemdi), şimdi istediğim cevabı almış oldum, ayrıca diğer üstadlara da çok teşekkürler, bilgilerini eksik etmediler. herkese bol masa tenisli günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

• Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 477 Misafir (Tam liste)

• Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..