Jump to content
Masatenisi.org Forum

Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

slm ben masa tenisi malzemelerinden pek anlamamda beni bilgilendirirseniz sevinirim ben solüsyonlardan pek anlamıyorum su bazlı solüsyonla ne işe yarıyor birde su bazlı solüsyonlara mı yasak geldi birde su bazlı olması veya olmaması ne işe yarıyor

Gönderim Zamanı:

Masa tenisi federasyonunun kuralı bunu öngörüyor. Masa tenisi sporcuları da bu kurallara uymak zorundadırlar. Bilgilerinize

2.5.3. Lastik Yapıştırma

2.5.3.1. Kaplamalar, raket tablalarına, sadece baskıya hassas yapışkan levhalar veya yasaklanmış solvent içermeyen yapıştırıcılar kullanılmak suretiyle yapıştırılacaktır. Yasaklanmış solventlerin listesi ITTF sekreterliğinden sağlanabilir.

2.5.3.2. Dünya Şampiyonaları, olimpiyat yarışmaları ve önemli seçme turnuvalarında yasaklanmış çözücüler için testler uygulanacaktır. Raketinin böyle bir çözücü içerdiği belirlenen oyuncu yarışma dışı bırakılarak durum kendi federasyonuna bildirilecektir.

2.5.3.3. Yarışma salonlarında raket kaplamalarının rakete yapıştırılması için uygun havalandırmaya sahip bir alan sağlanacak ve likit yapıştırıcılar bu alan dışında başka bir mahalde kullanılmayacaktır.

Gönderim Zamanı:
slm ben masa tenisi malzemelerinden pek anlamamda beni bilgilendirirseniz sevinirim ben solüsyonlardan pek anlamıyorum su bazlı solüsyonla ne işe yarıyor birde su bazlı solüsyonlara mı yasak geldi birde su bazlı olması veya olmaması ne işe yarıyor

Önümüzdeki eylül (2008) ayından itibaren lastikleri tahtaya yapıştırırken sporcular yalnızca "su bazlı yapıştırıcı" kullanmak zorundalar. Diğer tüm yapıştırıcılar yasaklandı. Su bazlı yapıştırıcı, içinde sağlığa zararlı uçucu kimyasallar olmayan, süt kıvamında, beyaz renkli, bir sıvı. Sünger yardımıyla lastiğe ve tahtaya ince bir kat sürüp kurumasını bekliyorsunuz. İyice kuruduğunda lastiğinizi tahtaya yapıştırıyorsunuz, kuvvetli bir şekilde yapışıyor. Eğer bir sebeple lastiğinizi sökmeniz gerekirse, yasaklanan eski tip yapıştırıcılara göre çok daha zor sökülüyor. Daha fazla artık bırakıyor ve bu artıklar lastikten çok zor temizleniyor. Yapıştırıcı kuvvetli olduğundan sökülürken bazı tahtalardan kıymık kaldırabiliyor.

Eski tip yapıştırıcılar, özellikle hızlandırıcı özellikli yapıştırıcılar (solüsyonlar) içerdiği uçucu kimyasallar sayesinde, lastiğe sürüldüğü zaman, süngeri yumuşatıp kabartıyordu. Kabarıp genişleyen sünger yapışık olduğu lastiği geriyordu. Bu solüsyonlar arka arkaya bir iki defa lastiğe sürüldüğünde, ortaya bambaşka karakterli bir lastik çıkıyordu: Daha kalın ve daha yumuşak süngerli, daha gergin yüzeyli bir lastik. Bu haliyle lastik orjinal haline göre daha kontrollü, daha hızlı ve daha spinli oluyordu. Oyuncular da bu işe bayılıyor ve lastiklerini oynamadan önce sürekli yapıştırıyorlardı. Sök-tak yapıyorlardı yani.

Uluslararası masa tenisi federasyonu, içerdiği kimyasalların sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle bütün eski tip yapıştırıcıları yasakladı. Su bazlı yapıştırıcıları şart koştu. Başka bir yasak daha getirdi. Lastik ve tahta arasına su bazlı yapıştırıcı (ve yapıştırma amaçlı kullanılan yapışkan kağıtlar) dışında hiçbir maddenin -vernik dahil- sürülemeyeceğini açıkladı. Böylelikle üretici firmaların çıkarttığı tuner, booster gibi ürünlerin de kullanılması yasak hale geldi. Bu yasaklar sebebiyle lastiklere sök-tak yapma işlemi artık tarihe karışacak. O yüzden üretici firmalar son yıllarda sürekli "solüsyon etkili" lastikler üretme çabasındalar.

Lastiklerini solüsyonlayıp da oynamaya alışmış profesyonel oyuncular, bu aralar eski lastiklerine sök-tak yapmadan oynamaya ya da henüz piyasaya yeni çıkmış solüsyon etkili lastiklerden biriyle oynamaya kendilerini alıştırıyorlar. Biz de merakla bekliyoruz bakalım yeni sezonda neler olacak...

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

• Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 467 Misafir (Tam liste)

• Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..