Jump to content
Masatenisi.org Forum

Masa Tenisi Terminolojisi


Recommended Posts

Oluşturma zamanı:

Merhaba,

Bir süredir aklımda olan bir konuyu yazmak istiyorum. Gerek bizim forumda gerek masa tenisi ile ilgili başka sitelerde, masa tenisi ile ilgili birçok terim kullanılıyor. Ekipmandan kurallara, vuruşlardan çalışma tekniklerine kadar her konuda bu spora özgü terminolojiyi kullanıyoruz.

 

Yeri ve konusu geldiği zaman bizim forumda bu terminolojilerden bazılarına açıklık getiriliyor, üzerinde tartışılıyor. Ama birçok şeyi ya bilmiyoruz ya da kulaktan dolma biliyoruz. En azından benim durumum bu. Bu yüzden de bu terimlerden bir nevi sözlük oluştursak çok faydalı olur diye düşünüyorum.

 

İlk aşamada iki ana başlığı ele alabiliriz diye öneriyorum; ekipman ve vuruş teknikleri... Daha somut olarak neden bahsettiğimi açıklayayım; geçenlerde bir tahta hakkında internette araştırma yaparken, tahtanın trambolin/katapult etkisi diye birşey gördüm. Ne olduğunu az çok tahmin etmekle birlikte tam olarak da ne denmek istendiğini bulamadım. Ya da hatırlasınız, bizim ekipman bölümünde bir ara yumuşak hisli tahtalar tartışıldı ve bu konuda Toranomon epey detaylı bilgi verdi. Yine ekipmanlarla ilgili olarak, bazı tahtaların spin özelliklerinden bahsediliyor. Bu özellikten ne kastediliyor hiç anlamıyorum. Benim bildiğim lastikler spinli olur :fildir:

 

Vuruşlar konusunda da benzer sorunlar olduğunu düşünüyorum, en azından benim var. Bir sitede bilek spini diye bir vuruş okudum. Bu vuruşun da ne olabileceğini tahmin ediyorum ama düşündüğüm şey mi emin değilim. İzmir buluşmasında Tufan'ın bol bol yaptığı ve benim de "yahu nasıl da rahat yapıyor" dediğim vuruş mu acaba :acaba:

 

Eğer herkes bilgi sahibi olduğu ekipmanlar ve vuruşlar ile ilgili terimlerin açıklamasını yazarsa küçük bir sözlük oluşturabiliriz. Bu yazılanları sonrasında derleyip bir doküman haline getirmeyi üstüme alabilirim. Tabi ki bir terim üzerine birden çok görüş ve yorum olabilir. "dediğim dedik çaldığım düdük" türünden tartışmalara girmeden bir ortak noktaya varabiliriz diye düşünüyorum.

 

Sizler de böyle birşeyi anlamlı ve faydalı buluyorsanız, hodri meydan diyorum :gulumse:

Gönderim Zamanı:

Bencede çok iyi olur..

Ben de "burgu" denen şeyi yeni Sinan abi'den duydum ( sohbet ). Tufan abinin yaptığı burgudur dedi.. Yani senin bilek spin=burgu oluyor ( sanırım )

 

Benim de çok bilmediğim şey var bence yapılması gerekir... Destekliyorum.. Masatenisi sözlüklerinde olmayıpta konuşulan çok şey var nede olsa..

Gönderim Zamanı:

bu konuda Ertan Bey'in yapmış olduğu bir çalışma var, masatenisi.org sitesinde halihazırda... önce oraya bir bakmak lazım derim ben... orada olmayan terimler varsa, ya da bazı türkçe terimlerin ne anlama geldiğini konuşabiliriz sonra da... :thup:

 

 

terimler

 

 

Ping the terminologic Pong

Gönderim Zamanı:
bu konuda Ertan Bey'in yapmış olduğu bir çalışma var, masatenisi.org sitesinde halihazırda...

evet, yeterince araştırma yapmadan atlanırsa böyle olur :sorry:

o zaman Ping dediğin gibi yapabiliriz, eklenebilecek şeyleri değerlendirebiliriz. türkçe karşılıklarını bulmak da iyi olacaktır...

Gönderim Zamanı:

Benim merak ettiğim bir terimi okuduğumuzda hepimiz aynı şeyi mi anlıyoruz. Özellikle de birbirine yakın anlamı olan terimleri. Mesela Loop ve Topspin. Bu iki kelime arasındaki fark nedir... Kendi adıma ben topspini daha geniş yay çizen, yada diğer bir deyimle masaya daha yüksekten düşen spinli vuruşlar için kullanıyorum. Herkes böyle mi kullanıyor acaba :sasi:

Gönderim Zamanı:
Ben de "burgu" denen şeyi yeni Sinan abi'den duydum ( sohbet ). Tufan abinin yaptığı burgudur dedi.. Yani senin bilek spin=burgu oluyor

Bu arada Geno, Barış'ı yanlış anlamadıysam, Tufan'ın servis karşılarken (bilekten yaptığı) top açmalardan bahsediyor. Bu anlamda bilek spin=burgu doğru bir tanımlama olmuyor sanırım. Ama Tufan top açarken burgulu spin yapıyorsa onu da bilemem tabi. :gulumse:

Bilek spin sözü daha çok (bilek hareketi ile yapıldığından) top açmalara denebilir bence. Özellikle bileği yumuşak olanların, bileğini iyi kullananların bu top açma vuruşları oldukça spinli olabiliyor.

Ya da bazıları loop vuruşları (bilek kırarak) bileklerini de kullanarak yapıyorlar ya (üst düzey oyunculardan örnek Samsanov ve Boll), onların bu vuruş tarzları için de kullanılmış olabilir bu söz.

Burgulu spin vuruşların açıklaması için Spin

Gönderim Zamanı:
Mesela Loop ve Topspin. Bu iki kelime arasındaki fark nedir...

 

ikisi aynı şey ortak, ama masa tenisinden pek anlamayan Amerikalılar, gene olayı kendi anladıkları gibi yorumlayıp, her işte kendi terimlerini kullandıkları gibi bunda da yeni birşey çıkartıp ortalığı karıştırmışlar :D:

 

şimdi, senin diğer mesajında koyduğun linkten ulaşılan sayfadan da anlaşıldığı gibi topun ne yönde döndüğüne bağlı olarak değişik spin çeşitleri var. bunlara tekrar değinmeme gerek yok sanırım.

 

"loop" kelimesini anlamak açısından en iyi olay: hani gösteri uçakları takla atarlar ya, işte onun adı loop. ya da örneğin bir kurdeleyi fiyonk yaparsınız ya, işte onun adı da loop mesela... yani dairesel, kavisli hareket veya bu hareketin oluşturduğu şey.

 

bizim, Avrupa'da ve Türkiye'de, ne mesafeden olursa olsun topu üstspinli ve/veya yanspinli olarak karşıya göndermek için yaptığımız ve "topspin, sidespin, fastspin" vb. gibi adlandırdığımız hareketlerin tümüne birden "loop" veya "looping" deniyor. yani ingilizcede vuruşun adı: loop. bizde ise topspin... "loop" için şu tanıma rastladım: "A loop in table tennis is an offensive stroke with the primary purpose of producing lots of topspin", yani "masa tenisinde loop, ana amacı yüksek miktarda topspin üretmek olan ofansif bir vuruştur". sonra da "topspinli loop" "sidespinli loop" "fifty fifty loop" vs. birsürü şey daha uyduruyorlar tabii, ama kafa karıştırmaya gerek yok.

 

budur...

 

Ping the enlightening Pong

Gönderim Zamanı:
Ben looptan ve tospinden farklı şeyler anlıyorum...

Topspinde vuruş daha çok fırçalamaya dayalıdır top daha yüksek bir kavis çizer daha çok spinlidir ama daha kavisli ve yavaştır.

Loop'ta ise fırçalamadan çok şut/tokat vardır fakat bu tokat raket açısı kapalı ve haraket aşağıdan yukarıya doğru yapıldığından topspin kadar olmasa da spinli gider.

işte kafası karışmış bir arkadaş :gulumse:

 

Tsu'cum, loop ile topspin prensipte aynı şeylerdir, aradaki terminolojik fark daha önceki mesajımda anlatılmıştır. bunun ötesindeki her türlü yorum spekülasyondur ve kafa karıştırmaktan öteye gitmez. zaten loop'un tanımında "topspin vuruşu" diye yazıyor, daha bunun nesini tartışalım? sen olayı "half distance counter-drive" ile karıştırıyorsun gibime geliyor...

 

ayrıca daha inanmayanlar için buyrun linkler:

 

http://www.usatt.org/organization/glossary_tt.shtml (burada özellikle "loop" ve "topspin" tanımlarına bakın)

 

http://www.newgy.com/TTCommunity/Archive/lesson69.html

 

http://tabletennis.about.com/gi/dynamic/of...to/012201.shtml

 

http://tabletennis.about.com/gi/dynamic/of...to/120400.shtml

 

http://www.ehow.com/how_15946_hit-forehand-loop.html (burada 5. maddeye dikkat edin)

 

http://66.102.9.104/search?q=cache:TL6sbeC...2+what+is&hl=de (aha burda resimli mesimli anlatıyo)

 

Ping the king of the loop Pong

Gönderim Zamanı:

Benimde bir sorum var? bence top spin olsun fastspin burgulu burgusuz v.s sayı almak için bir ön hazırlıktır. izlediğim bir çok yabancı maç cd sinde oyuncu önce spin çekiyor dönen topa pozisyon alıp etkili şut atıyor. Ama bizim üstdüzey oyuncularımız direk spinle sayıya gidiyor.

Bunun nedenini öğrenebilirmiyim?

Gönderim Zamanı:

Spini karşılamak şutu karşılamaya göre daima daha kolaydır. Ayrıca spine atak yapmak da daha kolaydır. Dünya çapındaki oyuncular sayıyı bitirmek için şut atıyorlar. Spin yapıp rakibe karşılama/atak yapma şansı vermek istemiyorlar.

Gönderim Zamanı:

Bilek spini (ya da bilekten spin) meselesine açıklık getirelim:

 

modern masa tenisinde, zamklamanın da etkisiyle, hareketler, özellikle de spin hareketi, eskiden olduğu gibi uzun ve tüm vücut kullanılarak değil de, daha kısa ve koldan yapılmaya başlandı. bunun sebebi, zamklamanın: bir taraftan, sağladığı ek hız nedeniyle hareketlerin gitgide daha çabuk ve hızlı yapılmasına neden olması, diğer taraftan da getirdiği ek spin nedeniyle, eskiden spin elde edebilmek için vücut kullanılarak yapılan uzun spin hareketlerini (loop terimi de buradan geliyor) gereksiz kılmasıydı. ancak, yine son yıllarda, modern masa tenisinde, masa tenisçiler spini daha da artırmak amacıyla, koldan yaptıkları (forhend) spin hareketinin son anında topa bilekleriyle son bir "ek spin" vermeye başladılar. işte bu şekilde yapılan spinlere bilek spini denmektedir. (yoksa Tufan'ın burgusuyla bir alakası yoktur; ama Tufan da burgu hareketinde bileğini çok iyi kullanmaktadır o ayrı mesele).

 

Bu bilek spinini en iyi kullananlardan biri Timo Boll diğeri de Michael Maze'dir. onları seyrederseniz mümkünse yavaş çekime alın ve forhend topspinde bilek hareketine dikkate edin.

 

bekhend spin çekerken (artık öğrendiğimize göre, buna artık bekhend loop yaparken de diyebiliriz) ise zaten bilek kullanılması, spinin etkili olması açısından çok önemlidir. Bunun en iyi örneğini de yine Timo Boll ile Werner Schlager'de görebilirsiniz.

 

bu bilek spinini arada ben bir de tutturuyorum, bunu da söylemeden geçemiycem :P:

 

Ping the broken wrist Pong

 

P.S. Hacı, bunları not alıyorsun değil mi, ansiklopedi haline getirelim bunları...

Gönderim Zamanı:

Tsu,

 

seni masa tenisi tanrısı "Ni-Takku"ya havale ediyorum... seni ancak o ıslah edebilir. :P:

 

USATT sözlüğünde loop ile topspinin ne anlama geldiği açıkça yazıyor, sen hala daha bunlara değişik isim verilmemiş olabilir, ben ona şöyle diyorum, ben buna böyle diyorum durumlarındasın...

 

iyi o zaman, ben de senin loop dediğine başka birşey diyodum derim, derim de bu bizi nereye götürür. biz burada terminoloji yaratmaya çalışmıyoruz, varolan ve kullanılan terimlerin ne anlama geldiğini öğrenmeye çalışıyoruz.

 

topspin: topun, oyuncunun aksi istikametinde (uzaklaşarak) dönmesi demektir. bunu ister aşağıdan yukarı doğru fırçalayan hareketle yaparsın, istersen de geriden ileriye doğru fırçalayan hareketle yaparsın ikisinde de topun dönmesi topspindir. burada açı vs. önemli değildir, topun dönüş yönü önemlidir.

 

ayrıca, sadece topspin değil, aynı zamanda sidespin, backspin ve dahi her türlü spin için prensip olarak (yani hava rüzgarlı değilse) topun fırçalanması gerekir. öyle olmasaydı yani, senin dediğin gibi sırf geriden ileriye raket açık vuruşla topspin elde edilebilseydi herkes kabak lastikle oynardı, hiçbir sorunumuz da kalmazdı. senin bahsettiğin vuruş sonucu oluşan spin ya da rotasyon, fizik kuralları nedeniyle, topun havada sürtünmesi nedeniyle oluşan bir rotasyondur ve adı topspin değildir.

 

işte, loop, topspin (veya Toranomon vakasında yamuk spin) üretmek için yapılan harekete/vuruşa verilen addır ki bütün tanımlarda da bu açık açık söyleniyor, sen hala neye itiraz ediyorsun onu anlamıyorum.

 

burada, kendi doğrularını genelleştirmeye çalışman bizi pek ileriye götürmeyecek gibi geliyor bana. bunu yaptığın sürece kulaktan dolma olayından ileri gitmeyecektir, bilimsel hiçbir değeri de olmayacaktır. senin bu söylediklerinin, kahvelerde "abi, bu vuruşa küt denir" diyenlerinkinden ne farkı var? ben dedim oldu yaklaşımından lütfen vazgeç ve bilimsel desteklerle gel yaz buraya, katkıda bulun.

 

sayın arkadaşlar,

 

kafalar karışmasın diye tekrar yazıyorum:

 

spin çekmek = loop

 

bu vuruşun sonucunda top, topspin (=üst-spin) alarak hareket eder. her topspinde mutlaka biraz da sidespin (= yan-spin) vardır, çünkü topu yüzde yüz düz olarak fırçalamak mümkün değildir. standart bir üst-spinde % 15 kadar da yan-spin vardır.

 

eskiden, ben masa tenisini öğrendiğim yıllarda, Türkiye'de bazı terimler yanlış oturmuştu (hoş şimdi de öyle ya :gulumse: ) işte bu kulaktan dolma meselesi yüzünden.

 

örneğin, topspin denince: servis sonrası karşı tarafın gönderdiği kesik içeren topun, alttan yukarı hareketle spin yaparak açılması anlaşılırdı. yani, top = yukarı spin gibi...

 

fast spin denilince ise: masadan 1-2 metre mesafeden, topspinle oyun açıldıktan sonra devam niteliğinde yapılan spinler anlaşılırdı (şimdi de böyle mi bilmiyorum) . halbuki esasında fast (=hızlı) spin: masa üzerindeki bir topu (şut yerine) spin ile öldürmek üzere yapılan spindir.

 

ister topu açmak için aşağıdan yukarıya hareketle yapılsın, isterse orta mesafeden daha kapalı bir raketle geriden ileriye doğru yapılsın, topa ister az ister çok, oranı ne olursa olsun üst-spin (biraz da yan-spin) sağlayan tüm vuruşların/hareketlerin adı ingilazcası "loop"tur. biz buna spin çekmek diyoruz, Almanlar da daha basit olarak topspin diyor. nokta.

 

Ping the walking encyclopedia Pong :P:

Gönderim Zamanı:

şimdi bir şeyi iyi ayırt etmek lazım sevgili arkadaşlar:

 

Togay arkadaşımızın sorusu neydi?

 

"Loop ile Topspin arasındaki fark nedir?"

 

Bu sorunun yanıtı nedir?

 

Fark yoktur; Loop = Topspin (bunu birsürü belge, bilgi ve kanıtlarıyla sundum size)

 

 

Peki, Togay arkadaşımızın sorusu, "spin kaç şekilde üretilir" ya da "spin üretmek için kaç çeşit vuruş vardır" mıydı? Hayır, yanlış anlamadıysam öyle değildi, ortak yanılıyorsam lütfen düzelt.

 

sevgili Tsu kardeşim, anlayacağın üzere, biz kimin hangi vuruş ile nasıl spin ürettiğini, kaç değişik yöntemle spin üretildiğini konuşmuyoruz, sen konuyu hafif ıskalamış bulunuyorsun :D:

 

Sorunumuz: loop nedir topspin nedir? yanıt: Loop = Topspin

 

bu kadar basit...

 

aşağıdaki linkten, masa tenisinde temel teknikler, vuruşlar vs. olan bir kitapçığa ulaşabilirsiniz, 12. sayfasını okuyun arkadaşlar:

 

http://www.teachpe.com/GCSE%20files/Table%20Tennis.pdf

 

 

Türkiye'yi bilmem ama, dünyanın masa tenisinde ileri birçok ülkesinde bu spor bilimsel olarak ele alınıyor, bunun aksini iddia etmek çok gülünç olur. bunun bilimi mi var diye sormak bile bu işi ne kadar hafife aldığını göstermek olur. burada bu işten hayatını kazanan profesyonel sporcular var, onların çalıştırıcıları var, bunlar elbette ki bilimsel yöntemlerle çalışıyorlar. sırf Almanya'da 700 binden fazla lisanslı masa tenisi oynayan var. buna ilaveten 300 binden fazla da hobi oyuncu olarak kulüplerde üye var. tüm bunların etrafında oluşan bir sektör var. masa tenisi ekipmanı yapılırken kafaya göre mi yapılıyor sanıyorsunuz... bunca tensordu, high tension'dı vs. bunlar ortaya çıkarılırken cepten mi çıkıyor, hiç mi bilimsel çalışma yapılmadan ortaya çıkıyor bunlar? sırf bir uzun tırtık lastiğin bile ne etkileri olduğu konusunda kitaplar ve filmler var. her türlü vuruş ve topun davranış biçimi bilimsel olarak öğretilmeden incelenmeden profesyonel olunuyor mu sanıyorsunuz? öyle sanıyorsanız yanılıyorsunuz...

 

ayrıca, federasyonlar falan toplanıp masa tenisi oyuncularının vuruşlarına isim falan koymazlar. bunlar biraraya gelip bu sporu en iyi nasıl yaptırırız, yaygınlaştırırız diye kafa patlatıp oyunun kurallarını koyarlar. isimler zaman içinde kendiliğinden oluşur (ya da Amerikalılar uydururlar :))

 

artık bu konuda başka birşey söylemek istemiyorum. benim loop/topspin meselesinde söyleyebileceğim başka birşey yoktur.

 

Togay kardeş, yardımcı olabildiysem ne ala, olamadıysam kusura bakma...

 

fırsat bulduğumda Simurg'un "Katapult" (mancınık etkisi) sorununa değineceğim :lol:

 

Ping the scientific Pong

Gönderim Zamanı:
Tsu, seni masa tenisi tanrısı "Ni-Takku"ya havale ediyorum... seni ancak o ıslah edebilir.
İzinli olduğu için vekaleten ben bakıyorum. :P:

Sevgili Ping,

Herşeyden önce loop ile top spinin aynı şey olmadığını bilmemene ne kadar şaşırdığımı ifade etmenin derin üzüntüsü içinde olduğumu belirtmek istiyorum. :D:

Topspinde vuruş daha çok fırçalamaya dayalıdır top daha yüksek bir kavis çizer daha çok spinlidir ama daha kavisli ve yavaştır. Loop'ta ise fırçalamadan çok şut/tokat vardır fakat bu tokat raket açısı kapalı ve haraket aşağıdan yukarıya doğru yapıldığından topspin kadar olmasa da spinli gider.

Tsu'nun bu açıklaması doğru, ama sanırım yeterince anlaşılamamış. Madem Tsu'yu bilimsel olmamakla eleştiriyorsun, o zaman loop'un top spinden farklı bir vuruş olduğunu "bilimsel" bir yaklaşımla anlatmaya çalışayım.

Fizikte VEKTÖR konusunu sanırım çoğumuz biliyoruz. Vektörü kabaca tanımlamak gerekirse, birbirinden farklı yöndeki iki ya da daha çok KUVVETin bileşkesi olduğunu söyleyebiliriz.

Top spin üretmek için gereken KUVVET dikeydir. Uygulanması gereken yüzey ise (gelişine göre) topun yanı, ortası veya üstüdür.

Loop üretmek için ise hem dikey hem de yatay KUVVET gerekir. Loop vuruşunda raketin hareketi geriden ileriye başlar ve devamında ise, yani topla temas anında ise aşağıdan yukarıya (benim örneğimde ayrıca soldan sağa) fırçalayarak son bulur.

 

Dünya çapındaki oyuncular sayıyı bitirmek için şut atıyorlar. Spin yapıp rakibe karşılama/atak yapma şansı vermek istemiyorlar.

Ertan Bey'in bu tespiti de yerinde olmakla birlikte küçük ama önemli bir ayrıntı eklenmesi icap ediyor. Üst düzey oyuncuların öldürücü vuruşlarının çoğu (yüksek toplara yapılan vuruşlar hariç) normal şut gibi görünse de genelde power-drive olarak tabir edilen loop çeşididir. Topla temas anı, topun en yükseğe çıktığı anda yapılır. Düz vuruşa benzer ama vuruş anında raket açısı kapanır ve top tahtaya gömülür (Tsu'nun tahtadan oynama benzetmesiyle aynı). Normal şut vuruşunda dirsek açısı daha dar ve hareket yukarıdan aşağıya doğru iken, power-drive loopta ise dirsek açısı daha geniş ve raketin çizdiği hareket de yayvan bir S şeklindedir.

Gönderim Zamanı:

Sevgili Toranomon,

 

sabah sabah yazdığın açıklamaların için teşekkürler. ama pek uyanamamış olduğun anlaşılıyor :D:

 

esasen bu konuda başka birşey yazmayacaktım ama konuyla ilgili değil de başka şeylere açıklık getirmek ve bazı sorular sormak için yazıyorum.

 

öncelikle şunu belirtmek isterim ki: buraya loop ve topspin konusuyla ilgili olarak kendi görüşüm, düşüncem, inanışım, anlayışım, bakış açım, çıkarımım, yorumum olan tek bir şey yazmadım (pardon, loop lafını amerikalılar uydurdu diye şaka yapmıştım, o da yanlış anlaşıldı; ben ne bileyim kim uydurdu). konuyla ilgili olarak yazdığım herşeyin kanıtını verdiğim linklerde bulabilirsiniz. bunların hiçbiri benim yazım ve yorumum değildir. o yüzden de, bu yazdıklarımdan ödün verme veya vermeme gibi bir sorunum yoktur.

 

neden böyle yaptığımı da izah edeyim: çünkü Simurg arkadaşımız başlığı açarken bir sözlük oluşturmak istediğini, kullandığımız terimlere açıklık getirerek bu sözlüğe eklemek amacında olduğunu ifade etti. bu konuda terimler tartışmaya açık olmakla beraber, bence bu tartışma, burada herkesin o terimden ne anladığını veya kendi yorumunu veyahut kulaktan dolma yanlış bir biçimde bildiğini yazma yerine, sözkonusu terimin, masa tenisi dünyasında gerçekte ne anlama geldiğini ortaya koymaya yönelik olması gerektiğini düşündüğüm için bu yola gittim. (bu nedenledir ki, masa tenisini öğrendiğim yıllarda topspin, fastspin vs. gibi kavramları da yanlış öğrendiğimi(zi) özellikle belirttim. )

 

dolayısıyla, öncelikle, benim verdiğim linklerdeki yazıların okunmasını şiddetle öneriyorum.

 

şimdi gelelim senin yorumuna, ki beni de asıl düşündüren taraf (umarım yanılıyorumdur) senin, konuyla ilgili olarak daha önce yazdıklarımı ve verdiğim linkleri okumadan bu yazıyı yazdığındır. keza TSuBaSa'nın da yazılarını tam okumamışsın, çünkü okusaydın senin yorumun ile onunkinin birbirine teğet geçtiğini, birinizin ak dediğine diğerinizin kara dediğini anlamış olacaktın; şöyle ki:

 

Ben looptan ve tospinden farklı şeyler anlıyorum...

Topspinde vuruş daha çok fırçalamaya dayalıdır top daha yüksek bir kavis çizer daha çok spinlidir ama daha kavisli ve yavaştır.

Loop'ta ise fırçalamadan çok şut/tokat vardır fakat bu tokat raket açısı kapalı ve haraket aşağıdan yukarıya doğru yapıldığından topspin kadar olmasa da spinli gider.

 

adı loop olsun veya "cwdorpwd" diye bir ad takalım fark etmez spin üretmenin bence iki çeşit yolu vardır biri fırçalama haraketi ki ben buna topspin diyorum diğeri de aşağıdan yukarı tokat haraketi ki ben buna loop diyorum.

 

 

... loop veya topspinin içi çeşidi vardır. Türkiyede ki oyuncuları bilenler ne demek istediğimi iyi anlayacaklardır ist büyük belediyede oynayan sefa topspin yapar ama bizim çankaya üni de oynayan vedat abi hep loop yapar.

(not: bu ifadeler kendi içinde çelişkili, hem diyor ki loop veya topspinin iki çeşidi vardır, hem de biri loop öteki topspin yapar.)

 

 

ya peki sen ne demişsin Toranomon:

 

Top spin üretmek için gereken KUVVET dikeydir. Uygulanması gereken yüzey ise (gelişine göre) topun yanı, ortası veya üstüdür.

Loop üretmek için ise hem dikey hem de yatay KUVVET gerekir. Loop vuruşunda raketin hareketi geriden ileriye başlar ve devamında ise, yani topla temas anında ise aşağıdan yukarıya (benim örneğimde ayrıca soldan sağa) fırçalayarak son bulur.

 

şimdi bazı sorularım olacak:

 

- vektörleri dikkate aldığımızda, topun hem yanına, hem ortasına, hem de üstüne (!) uygulanabilecek dikey kuvvet icat edildi mi? yoksa dikey kuvvetten anlamam gereken nedir?

 

- Tsu'ya göre, kapalı bir raketle (!) aşağıdan yukarıya doğru şut/tokat şeklindeki loop hareketini çok merak ediyorum.

 

- sana göre loop tanımı olan, geriden ileriye başlayıp tam topla temas anında aşağıdan yukarıya yapılan hareketi ise çok ama çok merak ediyorum.

 

- hanginizin topspin tanımına inanmamız lazım?

 

- hanginizin loop tanımına inanmamız lazım?

 

:sasi:

 

 

tekrar ediyorum: topspin yani üst-spin, tıpkı yan-spin veya ters-spin gibi topun dönme yönünü belirten bir isimdir, ör. bu topta çok üst-spin ya da yan-spin var gibi. (top)spin çekmek ya da loop yapmak, topa topspin vermek için yapılan harekete denir. bu hareket ister aşağıdan yukarı isterse de geriden ileri olsun ayrıca hangi vektörel açıda ve hangi mesafeden olursa olsun topa topspin sağlayan bir hareket ise onun adı loop veya bizim deyimimizle (top)spindir. ikisi arasında fark yoktur. (Almanya'da da tümü için topspin kullanılmaktadır)

 

konuyla ilgili daha önce verdiğim bir linki tekrar veriyorum, burada backspine yani kesik topa ve topspine karşı loop yani topspin hareketlerini anlatıyor. bunu da okuyup olayı çözemez iseniz üzgünüm, bu konuda yapacak başka birşey yoktur diyebilirim sadece :uzgun:

 

http://www.newgy.com/TTCommunity/Archive/lesson69.html

 

saygılar sunarım...

 

Ping

Gönderim Zamanı:

Afedersin ama kanıt dediğin şey, bir adamın robot reklamı bağlamında yeni başlayanlara hitab eden bir yazısından ibaret.

On yıllardır kullanılan ve masatenisinde ne anlama geldiği bilinen SPİN'e ek olarak bir de LOOP teriminin yerleşmesinin SPİN'den farklı bir vuruşu ifade etmesi gerektiği üzerinde biraz düşünmeni isterim. Senin dediğin gibi SPİN eşittir LOOP olsaydı, başta Butturerfly olmak üzere diğer üreticiler ürünleri hakkında, "LOOP'a uygun, hızlı spine elverişli" vb. gibi laflar etmezlerdi.

Ben de daha fazla uzatmak istemiyorum. Ankara'ya geldiğinde ikisi arasındaki farkı uygulamalı olarak pratikte anlatmaya çalışmak sanırım daha iyi olacak. :B:

Gönderim Zamanı:

Zaman bulabildikçe yazabildiğim için sorularını yanıtlamaya daha önce fırsat bulamadım Ping.

 

- vektörleri dikkate aldığımızda, topun hem yanına, hem ortasına, hem de üstüne (!) uygulanabilecek dikey kuvvet icat edildi mi? yoksa dikey kuvvetten anlamam gereken nedir?
Ben ne yazmışım bir daha dikkatle okuyalım lütfen.
Loop üretmek için ise hem dikey hem de yatay KUVVET gerekir. Loop vuruşunda raketin hareketi geriden ileriye başlar ve devamında ise, yani topla temas anında ise aşağıdan yukarıya (benim örneğimde ayrıca soldan sağa) fırçalayarak son bulur.

 

Bunun anlamı şu: Raket fırçalama anına geline kadar yatay bir ivme kazanmış olmalıdır. Sonucu da şu: Çok spin içeren, şut kadar hızlı ve fakat fileyi aştıktan sonra rakibin sahasına keskin bir pike yapan bir top gönderilmiştir.

Loopu şuttan da topspin veya diğer spinlerden ayıran özellik de budur. Yani her ikisinin de bileşimi olmasıdır.

 

- Tsu'ya göre, kapalı bir raketle (!) aşağıdan yukarıya doğru şut/tokat şeklindeki loop hareketini çok merak ediyorum.
Bu soruyu Tsu kendisi yanıtlasın.

 

- sana göre loop tanımı olan, geriden ileriye başlayıp tam topla temas anında aşağıdan yukarıya yapılan hareketi ise çok ama çok merak ediyorum.

Bu soruyla ilk sorun arasında hiçbir fark yok, dolayısıyla yanıtı da aynı. Yani, loopun esprisi raketin fırçalama öncesinde yatay ivme kazanmış olması.

 

- hanginizin topspin tanımına inanmamız lazım?
İnanç felsefi bir sorun, bunun yanıtını kimse veremez. En iyisi herkesin neye inandığına saygı göstermek.

 

- hanginizin loop tanımına inanmamız lazım?

İkimizin de aynı şeyi ama farklı ifade tarzlarıyla anlatmaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Çünkü ben Tsu'nun ne söylemek istediğini gayet kolay anlıyorum. :D:

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 15 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..