Jump to content
Masatenisi.org Forum

Teknik Bilgi...?

Recommended Posts

Sizlere sormak istediğim bir soru var arkadaşlar. Titreşimli tahtaları sevmiyorum, kalın tahtalarda daha az titreşim olduğundan kalın tahtalar ile oynamak benim için daha zevkli oluyor. Tahtanın hızlı ve kontrolsüz olması ise istemediğim bir özellik. Sormak istediğim bir tahta için "Titreşim" ve "Kontrol" kavramları doğru orantılı mıdır? Başka bir deyişle kontrollü bir tahta mutlaka titreşimli olmak zorunda mıdır? Sert, kalın ama aynı zamanda yavaş ve kontrollü bir tahta var mıdır?

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Genelde oyuncular tahtalar hızlandıkça hissizleşmesinden şikayet ederken siz yavaş ve hissiz tahta istiyorsunuz. Sert ve yavaş biraz zor. Titreşim genelde esnemenin bir sonucudur. Hızlı tahtalar genelde pek esnemediklerinden titreşimleri de az olur. Yavaş tahtalar genelde bolca esnerler ve o yüzden de titrerler. Hem yavaş hem titreşimsiz olayını sanırım balsa ve arylate içeren (arylate carbon değil, sadece arylate) tahtalarda bulabilirsiniz. TSP'nin 2.5, 3.5, 6.5 gibi balsa kalınlıklarına göre isimlendirilmiş tahtaları az titreşimli. Ama oldukça da yumuşak hisli oluyorlar. Donic Cayman da aynı çeşit bir tahta. Sadece Arylate'lı tahtalardan Timo Boll Spark, Keyshot Light ve Bazelart örnek olabilir Tabi ne kadar yavaşlamak istediğiniz de önemli.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tibhar'ın Xeon Sensitec diye bir tahtası varmış. Off- sınıfı. İstenmeyen titreşimleri hissettirmiyormuş. 5 katlı kafa kısmı, 9 katlı sapa entegre edilmiş. Ağır değil, hızlı değil, ince değil ve iddia edilene göre titreşimi az. Bu tahta olabilir mi acaba? Aramızda bu modeli deneyen oldu mu hiç? Turushan hoca Sigma modelini denemişti, titreşim konusunu değerlendirebilir belki.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Genelde oyuncular tahtalar hızlandıkça hissizleşmesinden şikayet ederken siz yavaş ve hissiz tahta istiyorsunuz. Sert ve yavaş biraz zor. Titreşim genelde esnemenin bir sonucudur. Hızlı tahtalar genelde pek esnemediklerinden titreşimleri de az olur. Yavaş tahtalar genelde bolca esnerler ve o yüzden de titrerler. Hem yavaş hem titreşimsiz olayını sanırım balsa ve arylate içeren (arylate carbon değil, sadece arylate) tahtalarda bulabilirsiniz. TSP'nin 2.5, 3.5, 6.5 gibi balsa kalınlıklarına göre isimlendirilmiş tahtaları az titreşimli. Ama oldukça da yumuşak hisli oluyorlar. Donic Cayman da aynı çeşit bir tahta. Sadece Arylate'lı tahtalardan Timo Boll Spark, Keyshot Light ve Bazelart örnek olabilir Tabi ne kadar yavaşlamak istediğiniz de önemli.

Eğer doğru anladıysam, yazdıklarınızdan titreşim ve his özelliklerinin birbirleri ile doğru orantılı olduğu sonucunu çıkardım. His denilen olay benim kafamda henüz tam olarak netleşmemiş durumda. Örneğin, Butterfly Sardius + 2.1mm. Sriver FX lastikler ile geçmişte bir süre oynadım. Tahta çok sert olduğu için kombi oldukça hızlıydı, kontrolde çok zorlanıyordum ama raketin top hissi bana çok güzel geliyordu. Arkadaşın Stiga Carbo 7.6 WRB tahtası üzerinde 2.1 mm. Sriver FX'i kısa süre deneme şansım oldu. Kombi yine çok çok hızlıydı, tahta Sardius'a göre daha titreşimliydi ama bana göre Sardius daha hisli ve daha kontrollüydü. Petr Korbel tahtayı Sriver FX'ler ile bir süre denedim ama top hissini hiç beğenmedim. Oysa Petr Korbel'in Sardius'a göre çok daha hisli bir tahta olduğu malum. Ama benim için daha kontrollü bir kombi olmadı. Şu anda Tibhar Samsonov Alpha'yı deniyorum. Üzerinde Bryce (2.1) ve Jo Silver (2.0) var. Kısa bir süre oynama şansım oldu. Clipper Wood'a göre daha titreşimli bir tahta, daha kontrollü olması lazım ama ben bu raketle daha kontrollü oynayamıyorum. Hatta tatlı bölgesinin (sweet spot) daha küçük olması nedeni ile daha çok hata yapıyorum. Raketin ortasına değen toplar ile biraz kenara değen toplar çok farklı gidiyor. Elbetteki sorunun raketten değil benden kaynaklandığının farkındayım. Bu nedenle eğer sıkılmaz isem Alpha ile bir süre oynayıp alışmayı deneyeceğim ama sevebileceğimi pek sanmıyorum doğrusu.

Bahsettiğiniz balsa tahtalar ilginç gerçekten. Özellikle Donic Cayman ergomik görünen sap yapısı ve biraz büyükçe kafasıyla oldukça hoş görünüyor (Sardius'a benziyor). İnternette yaptığım araştırmalarda bu tür tahtaları pütür lastik kullanan oyuncuların tercih ettiğini gördüm. Ayrıca yumuşak balsa nedeni ile çarpmalarda çok çabuk yıpranıyormuş. Benim elimde bir kaç antreman sonrası dağılacaktır muhtemelen. :gulumse:

"Bir tahta veya kombi için his ve kontrol denince ne anlaşılmalı?" sorusuna cevap veren Emre İmamoğlu veya Tusubasa imzalı bir yazı zevkle okunacaktır sanırım.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, selamlar...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

sriver FX'lerin hızlandırıcı zamk ile yapıştırılıp yapıştırılmadığı, kat kat yapıştırıldığı da çok önemli... Bryce lastiğin de yapıştırılıp yapıştırılmadığı önemli...

Sriver FX'i tek kat solüsyon ile yapıştırarak kullanıyorum. Benim için ilk gün biraz kontrolsüz oluyor, ikinci gün çok güzel olurken sonrasında sanki sünger yokmuş gibi bir his veriyor ve bu halini hiç sevmiyorum. Solüsyonun etkisi aynı gün içinde geçer diyeceksiniz muhtemelen ama benim için solüsyonun etkisi biraz azalınca daha iyi oluyor. Byrce'ı ise yapıştırmadım.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

• Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 1 Gizli, 143 Misafir (Tam liste)

• Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..