Jump to content
Masatenisi.org Forum

Bir De Bana Yardım Lütfen!...


Guest veteran_adayı

Recommended Posts

Guest veteran_adayı

Arkadaşlar merhaba herkese. Geçen hafta bir alışveriş merkezindeki turnuvaya katılayım dedim, ta üniversite yıllarından kalma kendimce iyi olduğumu düşündüğüm masatenisi tecrübelerime güvenerek. Bir AVM de herkese açık bir turnuvanın zorluk dercesi ne olabilir ki dedim. Hem de 25 yaş üstü grupta oynayacaktım işim daha kolaydı yani. Tabi 15-20 yıl önce bıraktığım yerde olmadığımı anlama pek zor olmadı. Meğer veteranlar diye dernekler varmış, buradan gruplar halinde eski masatenisçiler bu turnuvaları kaçırmazlarmış ve bizim gibilere ders verip giderlermiş. Eeee öğrenmenin yaşı yok ya, bir iki tur geçtim şansıma, elimde sözüm ona iyi bir hazır butterfly ile çeyrek finale kadar geldim. Sonra karşıma eski bir şampiyon çıktı, ısınma sırasında adamın gönderdiği toplara dokunduğum anda raketim sanki elimde kayboldu. Sağolsun bir başka yarışmacı kızın combi raketini rica ettim de bir kaç sayı alma ve en azından rezil olmadan maçı bitirme şansını yakaladım. Ha bunları neden anlattın, saadede gel derseniz işin özü şu:

O gün tüm anılarım depreşti ve 40 ında yani ikinci baharımda yeniden masatenisine başlamaya ve daha da geliştirip şu turnuvalarda biraz kafa tutmaya karar verdim. Tabi ilk işim kendime iyi bir raket yapmak ve sonrasında düzenli oynayabileceğim bir dernek ya da kulübe üye olmak olacaktır . İşte 3-5 gündür tüm masatenisi sitelerine ve forumlara üye oldum, bu önerileri okudum ve son tahlilde "atak oynamayı seven, savunma yapmak yerine sayıyı ben alırım ve ben veririm diyen biraz saldırgan oyun tarzına uygun" bir tercih yapmam gerektiğine kanaat getirdim. Ancak bu benim ilk profosyenel raketim olacak (öğrencilikte ligde oynayan arkadaşımın raketiyle oynadığım maçları saymıyorum tabiki) ve yaptığım seçimlerin yerindeliği konusunda önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler..

Tahta : 1.Butterfly Boll Tri Carbon Off+ 2. Bfly Gergely Carbon off+ 3. Tibhar Sigma Sensitec ya da Bfly Balsa Carbon Off

Lastik-FH: 1.Tibhar Sinus 2 mm 2. Bfly Bryce Speed fx 3. Xiom Zeta European 2 mm

Lastik-BH: 1.Tibhar Sinus Sound 2 mm 2. Andro Hexer 2.1 mm 3. Xiom Vega Pro max

3. seçenekleri diğerleri çok hızlı ve kontrolsüz olabilir diye daha yavaş alternanifler olarak yazdım ama bilmem ne derece doğsu oldu.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Her ne kadar saldırgan bi oyun tarzına sahıpım desende secenekler dekı ekıpmanlar ılk kombınasyon ıcın cok hızlı geldı bana :acaba:

Ben off- bir tahta üzerine off ve off- düzeyinde lastikler öneririm. Fakat yinede bu konuyu ustalarıma bırakıyorum.

 

Benim önerim şu olabilir tahta= butterfly primorac off- , tıbhar samsanov alpha

Lastikler ise = 1.9 mm Bryce FX olabilir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Öncelikle AVM'deki durum için geçmiş olsun diyeyim :) Yine de o kadar yıl aradan sonra bir iki kişi yenebilmiş olmanız bile güzel.

İlk kombinasyon için Off+ bir set bence de pek uygun olmaz. Hani demişsiniz ya sayıyı ben alırım, ben veririm diye... İşte Off+ bir setle uzunca bir süre hep siz veriyor olabilirsiniz.

Ben de uzunca bir süre ara vermiştim, buradaki tavsiyeler doğrultusunda Off- bir kombinasyon oluşturdum, çok da memnunum. Onu alana kadar arkadaşlardaki Off+'ları da denedim, olan şuydu: Spinlerim ve topun hızı çok daha yükselmişti ancak;

1. Topu kontrol edemiyordum! Yani topun rakete değdiği o çok kısa süre boyunca hani topa bir şekil vermeye çalışırsınız ya, işte o süre kısaldığı için ben daha istediğimi yapamadan top uçup gidiyordu. Yani topa ne yapmaya çalıştığınızdan çok emin değilseniz ve eliniz buna müthiş alışmamışsa, Off+ bir kombinasyon işe yaramıyor. O kombinasyonlar "ben artık oldum arkadaş" diyenler için.

2. Rakip topspin oynuyorsa ve o da ataksa benim savunmalarım çok güdük kalıyordu. Zaten backspin ve chopu direk unutun. Blok bile ustalaşmamışsanız daha zor oluyor. Off+ kombinasyonlarla savunma yapmak ayrı bir dert, ve inanın değil +25, veteranlarda +55 bile sizi çok savunma yapmak zorunda bırakıyor.

Forumdaki üstatlar elbette yardımcı olacaktır. Ancak şahsi kanaatim daha Off- gibi iyi bir tahta alıp devam etmeniz, daha sonra (diyelim 6 ay) ben tamamım deyip lastikleri hızlandırmanız olacak. Tabii tamamsanız!

 

Veteranlar camiasına hoşgeldiniz :)

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Buradaki yazıları okuyunca masa tenisi bilinçinin artmaya başladığını memnuniyetle görmeye başladım. Bu güne kadar sporcuların en hızlı ve en pahalı tahtalar ile maksimum kalınlıkta hızlı lastikleri tercih ettiklerini görüyordum. Halbuki insanın beyin ile kas ve kemik yapısının bu iş için raketle birlikte uyum içinde olması lazım. Yanı herkesden atakçı olmaz, bazı oyuncular defansçı olur. Çok fazla sayıda firmanın tahtaları ve lastikleri var. Bu lastiklerin de çeşitli kalınlıkları var. Tahtaların ve lastiklerin hızları arttıkca kontrolleri azalmaktadır. Hem hızım artsın hemde kontrolum iyi olsunun diyorsanız, bilinçli antreman sürenizi arttırmanız gerekir. Atakçılar için allraund bir kombinasyon ile yüzdenizi arttırdıktan sonra raket ve lastik hızınızı yavaş yavaş arttırmak yararlı olabilir. 2009 yılında benim takımıma transfer olan bir oyuncumu geçmiş yıllarda maksimum lastikler ve hızlı tahta ile oynatmışlar. Benim kulübüme gelince ilk işim lastklerini değiştirmek ve oyunsitilini yeniden belirlemek oldu. Bunun neticesinde geçen sene set alamadığı sporcuları bu sene set vermeden yenmeye başladı. Kişiye özel doğru malzeme ve doğru antreman programları oyun kalitenizi arttıracaktır.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Guest veteran_adayı

İşin doğrusu bu kadar kısa sürede yardımcı olunacağını düşünmemiştim. Bu konuda tecrübeli arkadaşların bilgi ve deneyimleri doğrultusunda seçenekleri yeniden gözden geçireceğim. Herkesin ortak fikri, seçtiğim tahtaların sert ve hızlı olduğu yönünde (ben de tereddütte idim zaten). Şu da bir gerçek herkesin yaptığı hatayı ben de tekrarladım: en tepeden başlamak gibi bir hastalığımız var (kendimize konduramıyoruz sanırım daha temel düzeyde başlamayı) bunun ardında da sanırım hangi kategoride olduğumuzu tam kestirememek yatıyor. Bir de şunu da düşünmeden edemiyorum tabii, hani almışken uzun süre değiştirmeyeceğim bir ekipman oluşturayım demiştim. Ama bayağı uçmuşum onu anladım. Şimdi bu öneriler doğrultusunda yeniden bir kaç alternatif oluşturayım ve sizlere sunup son kararımı vereyim en kısa zamanda. İlginize teşekkürler yeniden..

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Guest veteran_adayı

Arkadaşlar combi seçimlerimi önerileriniz doğrultusunda güncelledim. Yalnız hala kendime ofansif anlamda hala fazla güvendiğimden, belki ilk dönemde olmasa da yakın zamanda o seviyeye geçebileceğime olan inancımdan, off+ tan off a düşürdüm. Arkadaşlar off- nin daha doğru olacağını söylemişlerdi zira. Şimdiki combilerden uygun seçimleri yaparsanız sevinirim:

a) Tahta:

1. Tibhar Sigma Sensitec (Off Hız:93/Kontrol:83/Spin:95 Hard 85 gr)

2. Tibhar Chila (Off 94/89 Soft 75 gr)

3. Bfly Balsa Carbon (Off 90/85 Soft 85 gr)

4. Tibhar Samsunaov Alpha(Off 80/78 Medium 80 gr)

 

B) FH lastik:

1. Tibhar Sinus Sound(Off 100/99/109 Soft 2 mm)

2. Tibhar Nimbus (Off 100/92/98 Soft 2 mm)

3. Xiom Vega Europe (Off Medium 2 mm)

 

c) BH lastik:

1. Tibhar Nimbus Sound(Off 97/100/100 soft 2 mm)

2. Tibhar D.Tecs soft (Off- 97/95/97 soft max)

3. Tibhar Rapid (Off- 95/95/95 medium 2 mm)

Bunlardan bir combi yaparsanız sevinirim...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar combi seçimlerimi önerileriniz doğrultusunda güncelledim. Yalnız hala kendime ofansif anlamda hala fazla güvendiğimden, belki ilk dönemde olmasa da yakın zamanda o seviyeye geçebileceğime olan inancımdan, off+ tan off a düşürdüm. Arkadaşlar off- nin daha doğru olacağını söylemişlerdi zira. Şimdiki combilerden uygun seçimleri yaparsanız sevinirim:

a) Tahta: 1. Tibhar Sigma Sensitec (Off Hız:93/Kontrol:83/Spin:95 Hard 85 gr)

2. Tibhar Chila (Off 94/89 Soft 75 gr)

3. Bfly Balsa Carbon (Off 90/85 Soft 85 gr)

4. Tibhar Samsunaov Alpha(Off 80/78 Medium 80 gr)

B) FH lastik: 1. Tibhar Sinus Sound(Off 100/99/109 Soft 2 mm)

2. Tibhar Nimbus (Off 100/92/98 Soft 2 mm)

3. Xiom Vega Europe (Off Medium 2 mm)

 

c) BH lastik: 1. Tibhar Nimbus Sound(Off 97/100/100 soft 2 mm)

2. Tibhar D.Tecs soft (Off- 97/95/97 soft max)

2. Tibhar Rapid (Off- 95/95/95 medium 2 mm)

Bunlardan bir combi yaparsanız sevinirim...

a) şıkkı için 4 B) şıkkı için 2 c) şıkkı için 3(ama yanlış yazılmış sırası) derim ben ;): yani 4-2-3 taktiğiyle oynamanız daha iyi olur :thup:

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

...ilk işim kendime iyi bir raket yapmak ve sonrasında düzenli oynayabileceğim bir dernek ya da kulübe üye olmak olacaktır.

 

 

Madem İstanbul'dasınız, bence ilk işiniz bilgisini aldığınız o veteran dernek veya kulüplerinden birine üye olmak olmalı. Orada tanışacağınız diğer üyelerin raketlerini rica edip deneyerek bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Daha da iyisi, sizin nasıl oynadığınızı görüp, sitiliniz ve nasıl bir altyapıya sahip olduğunuz hakkında fikir sahibi olacak olan, oradaki hocalar ve iyi oyuncularla birebir görüşerek raket tavsiyesi isteyebilirsiniz. Emin olun böylesi, burada alacağınız sanal tavsiyelerden çok daha sağlıklı olacaktır. Kendiniz hakkında pek bilgi vermemişsiniz. En son mesajınızdaki tercihleri neye göre yaptığınızı da büyük ihtimalle benimle beraber siz de tam olarak bilmiyorsunuz.

Şıkları işaretleyip size tavsiyede bulunan arkadaşlar da bilemezler. Sizin titreşimli tahtaları mı titreşimi az olanları mı daha çok seveceğinizi bilemezler. Kafası küçük olan tahtalar mı, normal olanlar mı bilemezler. Sapı uzun olanlar mı, ince olanlar mı, köşeli olanlar mı, yuvarlak hatlı olanlar mı bilemezler. Esnemesi az olanlar mı, çok olanlar mı bilemezler. Yumuşak veya sert sünger mi, yüzeyi topu iyi tutan lastik mi, az tutan mı, alçak atan mı, yüksek atan mı, hafif mi, ağır mı, şut ağırlıklı oyun için mi, spin ağırlıklı mı bilemezler. Bu tercihleri siz yapmalısınız. Bunun için de bizzat denemeniz gerek. Belki iyi bir oyuncusunuz ve burada tavsiye edilen raketler size saman balyası gibi gelecek veya tersi olacak. Kim bilebilir?

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 20 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..