English

 Masa tenisi forumuna katılın, fikirlerinizi belirtin

 

  Altın Web Ödülü

Ankara'da

Masa tenisi Dersi verilir.

Ayrıca herkese oynama imkanı.

Tufan Yalçın

yalcin.tufan@gmail.com


 

BACKHAND BLOK

Larry Thoman'ın yazdığı Newgy 

Robo-Pong kullanım kılavuzundan alınmıştır

 

Forehand blokda olduğu gibi, backhand blok da gelen topun hızını ve spinini kullanarak topun karşıya gitmesini sağlar. İkisi arasındaki en büyük farklılık backhand blok vuruşunun vücudun tam önünde yapılmasıdır. Forehand blokda ise topla temas vücudun sağ ve ön tarafında yapılır.

Masada backhand bölümünden (sağ elliler için ortanın sol tarafı) yaklaşık 30 cm uzakta top bekleme pozisyonunda resim 11 de gösterildiği şekilde durunuz. Vücudunuzu yana doğru döndürmeden, gelen topa vurmasanız top gelip vücudunuzun tam ortasına çarpacak şekilde durunuz.  Vücut ağırlığınızı her iki bacağınıza veriniz. Vücudunuzun üst kısmı, dirsekleriniz vücudunuzun ön ve alt tarafında olacak şekilde hafifçe öne eğilmiş olsun.

Top yükselirken en üst noktasına ulaşmadan hemen önce raketinizi sabit tutarak topun yolunu kesin. Kolunuzun ön kısmı ile raket açısını top karşıya yükselmeden gidecek şekilde ayarlayın. Top karşıya yükselerek gidiyorsa raketi masaya doğru daha fazla kapatmanız, eğer top fileye takılıyorsa o zaman da raketinizin ucunu masadan yukarıya doğru kaldırarak açıyı büyütmeniz gerekir.

Ders 10: Ayak Hareketi Olmadan Backhand Blok

Robotunuzu masanın backhand tarafına yavaş ve seyrek şekilde topspinli atış yapacak şekilde ayarlayın. Backhand blok vuruşunu forehand blokda olduğu şekil ve sırada çalışın. Önce çapraz karşıya, sonra düz karşıya, daha sonra da sıralı olarak düz ve çapraz karşıya blok yapmayı deneyin. Topun sıklığını ve hızını yavaş yavaş artırın. Bunu yaparken her vuruşu peş peşe 50 defa hatasız yapabiliyor olmanız gerekir.

Topa vururken ileriye doğru hareket yapmamayı unutmayın. Sadece raketiniz ile topun önünü kesip topun kendi hız ve falsosuyla karşıya gitmesini sağlayın. Raket açısı ile denemeler yapıp topun her defasında fazla yükselmeden karşıya gitmesini sağlayın.

Ders 11: Ayak Hereketi İle Backhand Blok

Ders 10 da maksimum limitlere ulaştıktan sonra, backhand blok vuruşuna hareket eklemeye hazırsınız demektir. Robota hareket eklemek için robotun elektrik düğmesini kapatın  ve tarama kontrol düğmelerini sağ elliler için 3

Resim 11

Backhand Blok (Çapraz Karşıya)

Raketin açısına dikkat edin. Gelen topdaki topspini kompanse etmek için hafifçe öne doğru eğik, topu çapraz karşıya göndermek için de hafifçe sağa doğru eğik durumda. Vücudun üst kısmı masanın tam karşısında ve hafifçe ileriye doğru eğilmiş durumda. Sağ dirsek vücudun sağ ve ön kısmında. Neredeyse raket tarafından kapatılmış olan sol el raket tutan elin dengesini sağlıyor. Ağırlık her iki bacak üzerine dengeli olarak dağlmış durumda.

Backhand Block Resim 11

Backhand Blok

(Çapraz Karşıya)

ve 6, sol elliler için 1 ve 4 değerine getirin. Top frekansını (sıklığını) ve top hız kontrollerini ders 9 da belirlediğiniz maksimum değerinizin 1-2 pozisyon altına getirin. Osilatör hız ayarını sayfa 2-4 de anlatıldığı şekilde yapın.

Toplar gelişigüzel bir şekilde masanın ortası ile backhand köşesi arasına gelecektir. Hatasız yapıncaya kadar çapraz bakhand blok çalışın. Sonra düz karşıya blok yapmayı çalışın, son olarak da sıralı olarak düz ve çapraz blok yapmayı çalışın. Bunları yaparken topun masanın backhand tarafına rastgele noktalara yavaş olarak gelmesi gerekir. Top size doğru gelmeden önce daima vücudunuzu topun geleceği yerin tam önüne getirin. Eğilip kolunuzu uzatarak topa doğru eğilmekten kaçının. AYAĞINIZI HAREKET ETTİRİN ! Dirseğinizin vücudunuza yakın olmasına dikkat edin.  Robotun kafa pozisyonuna bakıp bundan sonraki topun nereye geleceğini görerek önceden o yöne hareket etmek işinizi kolaylaştırabilir. Bu çalışmaları normal hız ve frekans ile yaptıktan sonra top hızını ve frekansını yavaş yavaş artırıp hata yapmadan blok yapabilecek şekilde beceri limitinize ulaşın.

Courtesy of Newgy Industries

Copyright © 1997 Newgy Industries. All rights reserved.

Tercüme :

 

Son güncelleme tarihi : 06 Kasım, 2002

Copyright © 2001-2006 Ertan Patır

Bu sitenin içeriği kod ve yazılım da dahil olmak üzere, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yeniden yayınlanamaz.

Webmaster :