English

 Masa tenisi forumuna katılın, fikirlerinizi belirtin

 

  Altın Web Ödülü

Ankara'da

Masa tenisi Dersi verilir.

Ayrıca herkese oynama imkanı.

Tufan Yalçın

yalcin.tufan@gmail.com


 

KESME VE SPINSİZ SERVİSLER

Lynn's Table Tennis

Eğer iyi kullanılırsa, servis sadece oyunu başlatmaktan ziyade, servis atana çok büyük avantaj sağlar. En üst seviye masa tenisinde sayıların en az % 20 si başka vuruş yapmadan sadece servis ile alınmaktadır. Servis atıldıktan sonra servis atanın bir sonraki vuruşu olan üçüncü topa yapılacak vuruşun başarısı, servisin etkili olmasına muazzam derecede bağlıdır. Yani servisiniz yeteri kadar iyi ise üçüncü topa, rakibiniz ne kadar güçlü olursa olsun, öldürücü bir vuruş yapabilirsiniz. Waldner daima servislerden sayı aldığı için bugünlerde tembelleşiyor. Neden sayı almak için masa etrafında koşuşup dursun ki ? Sadece şaka yapıyorum.

Servisleriniz etkili olması için rakinizi yanıltıp aklını karıştırması gerekir. Yapmanız gereken şey rakibinizin servislerinizdeki falsonun ne olduğuna karar vermesi yerine ancak tahmin edebilmesini sağlamaktır. Bunu başardığınızda maçta siz de varsınız demektir. Bunu yapabilmenin yolu da çok farklı falsolar içeren servislerinizin dışarıdan aynı görünmesini sağlamaktır.

Oyununuzu zenginleştirmek için farklı hız ve falsolar içeren çok çeşitli servisler kullanabilirsiniz. Bunların listesini çıkarmaya kalktığınızda satırlar arasında kaybolabilirsiniz, fakat bunları temel olarak aşağıdaki kategorilere ayırabiliriz :

Spin açısından:

  •   Spinsiz

  •   Topspin

  •   Kesme

  •   (yan spinlerle her ikisi de kullanılabilir).

Uzunluk açısından :

  •   Uzun servisler, top ilk zıplamasında sonra masanın dışına çıkar

  •   Kısa servisler, topun ikinci zıplaması masa üzerinde olur.

Yön açısından :

  •   Ortaya

  •   Uzun (backhand ve forehand tarafına)

Bunları söyledikten sonra, başlamak için kesme ve spinsiz servisleri ele alalım. Bunlar diğer spinli servislerin asıl temelidir. Bunlarda ne kadar uzmanlaşırsanız diğerlerini de o derece kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bunlarda amaç bellidir. Kesme ve falsosuz servisler yanıltıcı etkileriyle rakibi şaşırtmak için kullanılan ve bir servis çifttidir. Masa tenisini az bilen birisi bile, kesme servisin falsosuz veya falsosuz servisin kesme diye yorumlandığında ne olacağını gayet iyi bilir.

O zaman bunları nasıl yapacağız ?

Aşağıdaki notlar sağ elinizin forehand tarafıyla servis attığınızı farzetmektedir.

Hazır olma pozisyonunuz

Masanın sol tarafında durunuz. Ama masadan ne kadar uzakta duracağınız oyun stilinize ve forehandinize ne kadar güvendiğinize bağlıdır. Belirli bir standartın üzerine çıkmış olan hemen hemen tüm oyuncular öldürücü vuruşlarını forehand ile yaparlar. Yaklaşık bir kural olarak vücudunuz masanın tam kenarında olmalıdır (yukarıda Ma Wenge - Samsonov resminde görüldüğü gibi). 

Sol ayağınız önde olacak şekilde vücudunuz servis atan kolunuzu ve raketinizin hareketini perdeleyecek şekilde yana doğru dönmüş olmalıdır. Burada servisin geçerliliği ile ilgili ince bir çizgi vardır. Kural, oyuncunun servisi vücudunun ön tarafında atacağını söyler. Bunun nasıl ölçüleceği ve yorumlanacağı tamamen o anki hakeme bağlıdır.Fakat serbest kalan elin servis atımını perdelemesine karşı bir kural yoktur. Samsonov servis atılırken diğer elin topu gizlemesinin yasaklanmasını isteyenlerin başında gelmektedir. Böyle bir kural çıkıncaya kadar bunu yapmanızda bir sakınca yoktur.

Kesme servis temel olarak raket resim 1 de görüldüğü şekilde hareket eder.

Kuvvetli falso vermek için dikkat edilmesi gerekenler :

  • Raketin topla temas noktası raketin alt kısmı olmalıdır.

  • Vurma hareketinden çok kesme hareketi yapılmalıdır.

  • Hareket servisin uzun ve kısa olmasına bakılmadan çok çok hızlı olmalıdır. Ne kadar hızlı ise o kadar iyi.

  • Top ile temas edene kadar bileğinizi ve raketinizi gevşek tutun. Bunu yapmazsanız raketinizi yeteri kadar hızlandıramazsınız.

  • Bileğinizi savurmak için yeterli hareket alanınız olmalı. Penholder raket ile oynayanlar için bileği hareket ettirmek daha kolaydır. Waldner servis atarken raketi yarı penhold gibi tutar. Buradaki amaç bileğin çalışması için daha geniş bir açı oluşturabilmektir. 

  • Tabii bu hareketlerin hepsi serbest kalan eliniz ile perdelenmelidir.

 

Resim 1

 Şimdi de falsosuz servisten bahsedelim.

Dikkat edilmesi gerekenler :

  • Top ile temas noktası raketin üst kısmıldır.

  • Şekil 2 nin 1. adımında görüldüğü gibi yine aynı kesme hareketi ile başlanır. Top ile temas anında, raket uygun şekilde ileriye doğru düz olarak itilir (adım 2). Hareketin farklılığı tam topa vururken yapıldığı ve diğer kol ile perdelendiği için rakip genelde bunu anlayamaz.

  • Adım 3 deki devamlılık hareketi tamamen rakibi şaşırtmak için yapılır ve resim 1 deki adımla tamamen aynı şekilde yapılmalıdır.

 

 

Resim 2

İstediğiniz gibi kullanabileceğiniz bu servisler oyununuzu yeni bir seviyeye çıkartabilirler.

Bu servisler arasında çok az fark olduğu için - kesme servisde yeteri kadar falso olmaması, düz serviste ise falso olmasıdır. Bunun tedavisi ise tamamen çalışmaktır. Kesme için topu daha fazla sürterek vurmak, düz servis için ise topu iterken raketin açısını iyi ayarlamak gerekir.

Tecrübeli oyuncular topla teması, topu ve topun gelişini gözlemleyerek yorum yapabilirler. Bu yüzden uzun veya kısa servise bağımlı olmadan raketi çok hızlı hareket ettirmeniz gerekir. Raketin topla temsası sırasında çıkan ses de önemli bir bilgi kaynağıdır. Topla temas sırasında sol ayağınızı yere vurursanız bu bilgi kaynağını yok edebilirsiniz.

 1999-2000 Lynn's Table Tennis, part of Lynn's website series

Tercüme :

 

Son güncelleme tarihi : 06 Kasım, 2002

Copyright © 2001-2006 Ertan Patır

Bu sitenin içeriği kod ve yazılım da dahil olmak üzere, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yeniden yayınlanamaz.

Webmaster :