English

 Masa tenisi forumuna katılın, fikirlerinizi belirtin

 

  Altın Web Ödülü

Ankara'da

Masa tenisi Dersi verilir.

Ayrıca herkese oynama imkanı.

Tufan Yalçın

yalcin.tufan@gmail.com


 

 

SU BAZLI KARMAŞASI

Ozan Kayıhan

 

2008’in Eylül’ünde yasak devreye girdi. Federasyonumuz da Ekim ayından itibaren ENEZ adı verilen ve illegal solüsyonları tespit edebilen cihazları Türkiye’ye getirdi. Peki, artık lastiklerimizi neyle yapıştırırsak legal olacak?

Öncelikle bir karmaşayı ortadan kaldırmak lazım. ITTF’nin yasakladığı maddeler arasında Booster veya Tuner olarak adlandırılan maddeler de var. Yani su bazlı solüsyon diye satılan Booster veya Tuner ibaresi içeren ve lastiğin süngerine sürüldüğünde ekstra hız katan ürünler de yasak listesinde yer alıyor. Booster veya Tuner adı verilen ve süngerin kabarmasını sağlayan yağlar ITTF’nin yasak listesine girmiş olabilir, ancak bu yağların kullanılıp kullanılmadığını ENEZ cihazları tespit etmek zorunda. Eğer edemezlerse Booster veya Tuner kullanılmış bile olsa raketiniz kurallara uygun kabul ediliyor. İşte karmaşa da burada başlıyor. Çünkü şu anda Türkiye’de bulunan ENEZ cihazlarının, ölçümün yapılacağı günden 2-3 gün önce lastiğe tatbik edilmiş Booster veya Tuner’ları tespit edemedikleri konuşuluyor. Bu riske girip resmi maçlardan önce Tuner veya Booster türü yağları sürmek ne kadar akıllıca tartışılır, çünkü ENEZ cihazının bu yağları tespit edememesi kesin bir olgu değil, kesin olan şeyse ENEZ cihazı tespit etsin etmesin Booster/ Tuner kullananlar hile yapmış olacak. Dahası Booster ve Tuner’ları tespit edebilen ENEZ cihazları da üretilmiş durumda. Yeni cihazların Türkiye’ye ne zaman getirileceği henüz belli olmasa da Tuner veya Booster kullanıp eskiden oynadığınız klasik lastiklerle devam etme kararı çok da akıllıca görünmüyor. Çünkü eninde sonunda hızlandırıcı etkiye sahip yeni nesil lastiklere alışılmak zorunda kalınacak. 

Bu durumda legal olan yollar su bazlı veya kağıt yapıştırıcılardan geçiyor. Su bazlı yapıştırıcılar fotoğrafta da görüldüğü gibi küçük plastik kutularda satılıyorlar ve süte benziyorlar. Küçük bir sünger parçasıyla tahtaya ve lastiğe sürüp 5 dakika kadar kurumasını bekleyip her zaman olduğu gibi lastiğinizi yapıştırıyorsunuz. Bu yapıştırıcıların hiçbir hızlandırıcı etkisi yok. Lastik paketten çıktığı anda neyse aynen o şekilde kalıyor. Yani su bazlı yapıştırıcıların tek görevi lastiği tahtaya yapıştırmak. Eğer Sriver FX, Bryce vs gibi klasik lastiklerle yani hiçbir hızlandırıcı etkisi olmayan lastiklerle oynayıp lastiğinizi hızlandırıcı zamkla her antrenman veya maç öncesi yapıştırıyorsanız, legal olan su bazlı yapıştırıcı ile bu lastikleri yapıştırdığınızda sanki lastiğinizi günlerdir aylardır hiç yapıştırmamışsınız gibi ölü bir his ve yetersiz hız ve spin özellikleri göreceksiniz. Yapıştırıcı kağıt veya yaprak olarak adlandırılan tür ise aslında bir zemine dökülmüş su bazlı yapıştırıcının kurumuş halinden başka bir şey değil. Yapıştırıcı kağıt da bazı internet sitelerinde yazılanların aksine hiçbir hızlandırıcı etkiye sahip değil. Aslına bakılırsa yapıştırıcı kağıt yeni bir ürün de sayılmaz. Yıllardır bizim haberimiz olmasa da dünyada kullanılan bu yapıştırıcı kağıtlar, sök-tak yapmayan yani hızlandırıcı zamk kullanmayan oyuncular için satılıyordu. Yapıştırma yasağının başlamasıyla artık tüm oyuncuların tercih edebileceği bir yol haline geldiği için her yerde satılır oldu.

YASAK

SERBEST

Hızlandırıcı (Booster, tuner, vs)

Su bazlı zamk

   

Hızlandırıcı Zamk

Yapıştırıcı kağıt

Evet, artık legal yapıştırma yollarının su bazlı solüsyon veya yapıştırıcı kağıttan geçtiği kesin. Peki hiçbir hızlandırıcı etkiye sahip madde içermeyen bu yapıştırıcılarla ne tür lastikler kullanabiliriz? Kafanızı kurcalaması muhtemel birçok soruyu sizin için yanıtladık:

Ben eskiden her antrenman öncesi lastiğimi tekrar tekrar yapıştırmıyordum. Yeni yasak ile birlikte lastiklerimi değiştirmem gerekir mi?

Eski lastiklerinizde illegal maddeler içeren yapıştırıcı kullandığınız için o lastikleriniz ENEZ cihazından geçemeyebilir. Yeni bir çift lastik almanızı öneririz. Lastiklerinizi değiştirmek istemiyorsanız sünger üzerindeki yapıştırıcı kalıntıları temizleyip lastiği 48 saat kadar havalandırdıktan sonra su bazlı yapıştırıcı ile yapıştırabilirsiniz. Lastiklerinizin marka ve modelini değiştirmenize ise gerek yok. Çünkü yeni su bazlı yapıştırıcıların hiçbir hızlandırıcı etkisi yok ve eskiden olduğu gibi yeni çift lastiklerinizde de sanki aylardır hiç yapıştırılmamış lastiğin hissini bulacaksınız.

Ben her antrenman öncesinde hızlandırıcı zamk kullanıyordum. Şimdi hangi lastikleri kullanabilirim?

Yapıştırma yasağı taslak halindeyken Tuner veya Booster gibi yağların serbest olacağı sanılıyordu. Bu yüzden üreticiler Booster veya Tuner ile birlikte iyi performans verecek şekilde mevcut lastik modellerini yenilediler. Mesela Butterfly Bryce Hightune, Bryce Speed gibi yeni seriler çıkardı. Tibhar Nimbus serisini, Donic Copa Gold ve Silver, Stiga Synergy Tech serisini, Andro da Plasma serisini çıkardı. Ancak beklenen olmadı ve Booster veya Tuner’lar da yasaklandı. Bu aşamadan sonra üreticiler, hiçbir hızlandırıcı katkı kullanılmadan sanki yapıştırılmış gibi performans veren lastikler üretme peşine düştü. Butterfly Tenergy 05, Donic Platin, Andro Roxon, Stiga Boost TP ve TC, Xiom Omega III, Yasaka Pryde, Joola X-Tra gibi modeller çıktı. Bu modellerle ilgili bilgileri forum sayfalarımızda bulabilirsiniz. 

Yasak ile birlikte profesyoneller ne yaptılar? 

Profesyoneller iki farklı yola başvurmuş gibi duruyor. Avrupalılar genelde Booster veya Tuner kullanmayıp yukarıda sayılan modellere geçtiler. Genelde forehandde Tenergy 05, backhandde ise Tensor teknolojili yumuşak Avrupa lastikleri kullanıyorlar. Çinliler ise mevcut lastiklerinin altına farklı bir sünger takıp Booster Tuner gibi yağları kullanmayı tercih etti. Yeni ENEZ cihazı gelene kadar bu ekipmanları kullanıp yeni cihaz geldiğinde ekipmanlarını değiştirecekler. Çinli üreticilerin henüz hızlandırıcı etkiye sahip modeller üretmemesi yüzünden Çinliler bu ara çözüme başvurmuş gibi görünüyor. Ancak unutmayın Çinli oyuncular maçtan önce kendi ENEZ cihazlarında raketlerini deneyerek testi geçebileceklerinden emin oluyorlar, Türkiye’deki oyuncular için böyle bir imkan söz konusu değil. 

Su bazlı yapıştırıcıyı kat kat sürsek bir etkisi olmuyor mu? Veya etkisi ne kadar sürüyor?  

Su bazlı yapıştırıcıların lastiğe hiçbir etkisi bulunmuyor. İstenildiği kadar sürülsün hiçbir etki yapmıyor dolayısıyla herhangi etkisi de belli bir süre varlığını korumuyor. Yeni lastiklerinizin ömrü boyunca bir kere yapıştırmanız yeterli. 

Eskiden hızlandırıcı zamkla kullandığımız klasik lastikleri su bazlı ile kullanırsak ne sonuç elde ederiz? 

Adı “hızlandırıcı” zamk olsa da etkileri yalnızca hızı artırmakla sınırlı değil. Hızlandırıcı zamk lastiği yumuşatıp elastikiyetini artırmaya da yarıyor. Dolayısıyla klasik lastiklerinizi su bazlı solüsyon ile yapıştırdığınızda hem hız hem de spinin önemli oranda azaldığını göreceksiniz. Spin üretmek için raketinizi ileri doğru daha güçlü savurmanız gerekecek, çoğu zaman topu nete atacaksınız. Ancak bloklarda çok daha kontrollü olduğunu göreceksiniz. Nasıl bir etki göreceğinizi öğrenmek istiyorsanız eski lastiklerinizi yapıştırmadan oynayın ve farkı görün.

Copyright © 2008, Ozan Kayıhan

Copyright © 2008, Masatenisi.org

 

 

Son güncelleme tarihi : 18 Eylül, 2008

Copyright © 2001-2008 Ertan Patır

Bu sitenin içeriği kod ve yazılım da dahil olmak üzere, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yeniden yayınlanamaz.

Webmaster :